Πιο γρήγορες οι χελώνες από το έργο εκσυγχρονισμού του μουσείου του Άργους
Για το επόμενο ΕΣΠΑ πάει το έργο εκσυγχρονισμού του μουσείου του Άργους το οποίο έχει μείνει κάτω από τη μέση, αφού μέχρι τώρα προχωρούσε με ρυθμούς πιο αργούς και από χελώνας. Για την πορεία των έργων είχε απευθύνει ερώτηση ο Γιάννης Ανδριανός προς τον Αριστείδη Μπαλτά ο οποίος στην απάντησή του σημειώνει τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής αλλά και αυτές που πρόκειται να γίνουν στη συνέχεια. Ναι, όντως έχουν γίνει κάποια πράγματα, αλλά υποτίθεται πως το έργο έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2015…
Όπως αναφέρει ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, η Ειδική Υπηρεσία Τομέα Πολιτισμού βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να ενταχθεί ως νέο έργο στο ΕΣΠΑ 2014-2020 η πράξη: «Εκσυγχρονισμός και Επανέκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Άργους» και να υλοποιηθεί η συνέχιση του έργου που αφορά α) στον εκσυγχρονισμό του κτηρίου και β) στην επανέκθεση των συλλογών του Μουσείου Άργους, βάσει των ήδη εγκεκριμένων μελετών. Το πρώτο σκέλος θα υλοποιηθεί με εργολαβία, ενώ το δεύτερο με αυτεπιστασία. Στο πλαίσιο αυτό και κατά την επόμενη φάση εξειδίκευσης του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Πελοποννήσου 2014-2020 προγραμματίζεται να υποβληθεί Τεχνικό Δελτίο για το προτεινόμενο έργο.
Αναλυτικότερα το κείμενο της απάντησης του Υπουργού αναφέρει τα εξής:
«Με την αρ. πρωτ. ΕΥΤΟΠ/Α/ΠΕΠΑΝ59/3455/5-9-2013 (ΑΔΑ: ΒΛ9ΩΓ-0ΔΜ) απόφαση εντάχθηκε η πράξη «Εκσυγχρονισμός Αρχαιολογικού Μουσείου Άργους» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» με προϋπολογισμό 4.050.000 ευρώ. Το έργο περιελάμβανε όλες τις απαραίτητες εργασίες επανέκθεσης και εκσυγχρονισμού των λειτουργικών χώρων του Μουσείου.
Με την ΕΥΤΟΠ/Α/ΠΕΠΑΝ59/5695/8-12-2014 (ΑΔΑ: 6ΟΠ8Γ-ΦΘ4) απόφαση τροποποιήθηκε η απόφαση ένταξης της πράξης, όπου και πραγματοποιήθηκε μείωση του φυσικού και οικονομικού του αντικειμένου. Στο πρόγραμμα παρέμεινε η αυτεπιστασία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας με προϋπολογισμό 1.200.000 ευρώ.
Με το αρ. πρωτ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΔΜ/ΤΑΜΣ/348404/205312/11588/7448/8-12-2015 (ΑΔΑ 676Η4653Π4-ΚΤΦ) έγγραφο τροποποιήθηκε η απόφαση αυτεπιστασίας του έργου. Η πράξη μετονομάστηκε σε «Δημιουργία Επισκέψιμης Μουσειακής Αποθήκης – Συντήρηση, συσκευασία και μεταφορά εκθεμάτων Αρχαιολογικού Μουσείου Άργους» με ημερομηνία ολοκλήρωσης την 31η Δεκεμβρίου 2015 και προϋπολογισμό ο οποίος ορίστηκε στις 730.000 ευρώ.
Επιπρόσθετα σας ενημερώνουμε ότι έχει ήδη εγκριθεί η μελέτη εφαρμογής της Αρχιτεκτονικής, Στατικής και Ηλεκτρομηχανολογικής μελέτης και των αντίστοιχων τευχών δημοπράτησης για το έργο «Οικοδομικές και Η/Μ εργασίες εκσυγχρονισμού Αρχαιολογικού Μουσείου Άργους», σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΜΤΕ/ΔΜΕΕΜΠΚ/369262/33608/7736/23-12-2015 Υπουργική Απόφαση.
Έως σήμερα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαραίτητες εργασίες δημιουργίας της νέας μουσειακής αποθήκης, απολογιστικά και με αυτεπιστασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας, καθώς και όλες οι μελέτες για το έργο του εκσυγχρονισμού του αρχαιολογικού μουσείου Άργους.
Περιληπτικά πραγματοποιήθηκαν:
– Όλες οι οικοδομικές και ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες, απαραίτητες για την επισκευή και δομική ενίσχυση του κτηριακού κελύφους και των εξωτερικών χώρων της νέας μουσειακής αποθήκης σε χώρο και κτήριο συνολικού εμβαδού 1060,25 μ2 που παραχωρήθηκε στην ΕΦΑ Αργολίδας από τον Δήμο Άργους – Μυκηνών. Οι επεμβάσεις ως στόχο είχαν την εξασφάλιση όλων των αναγκαίων προσθηκών και αλλαγών για την δημιουργία μίας νέας σύγχρονης και λειτουργικής Μουσειακής αποθήκης καθώς και την εξασφάλιση της βιωσιμότητας της χρήσης και λειτουργίας της με επιμέρους μικρής κλίμακας επεμβάσεις στο εσωτερικό της. Η νέα αποθήκη πληροί όλες τις συνθήκες προστασίας, φύλαξης και διατήρησης και μπορεί να αποτελεί η ίδια χώρο επίσκεψης από ειδικευμένους επιστήμονες ή και από το ευρύ κοινό σε κατάλληλα διαμορφωμένους λειτουργικά και ανεξάρτητους χώρους.
– Η δημιουργία αυτόνομων χώρων αποθηκών, εργαστηρίων συντήρησης, αρχείου, μελετητηρίων, φυλακίου και χώρων υγιεινής. Στους νέους χώρους, εκτός από τη συνήθη χρήση μίας μουσειακής αποθήκης, μπορούν να διεξαχθούν εκπαιδευτικά προγράμματα και δραστηριότητες για μικρά και μεγάλα παιδιά. Σκοπός είναι να ενταχθεί το Μουσείο στη λειτουργική καθημερινή ζωή της πόλης.
– Οι εργασίες συντήρησης, καταγραφής και συσκευασίας αρχαιολογικών ευρημάτων. Με τη συνδρομή του απαραίτητου προσληφθέντος προσωπικού (αρχαιολόγοι, μηχανικοί, συντηρητές, εργάτες) διεξήχθησαν όλες οι προπαρασκευαστικές εργασίες και ενέργειες για την καταγραφή, συντήρηση και συσκευασία του μεγαλύτερου τμήματος των ευρημάτων του Αρχαιολογικού Μουσείου Άργους.
– Οι προμήθειες εξοπλισμού για την οργάνωση των νέων διαμορφωμένων χώρων της μουσειακής αποθήκης και η δημιουργία όλων των απαραίτητων συνθηκών ασφάλειας αυτών.
– Όλες οι απαραίτητες μελέτες για την υλοποίηση των κτηριακών έργων που θα φιλοξενούν τόσο τη νέα Μουσειακή Αποθήκη όσο και το Αρχαιολογικό Μουσείο Άργους, ήτοι γεωτεχνική έρευνα, μελέτες εφαρμογής και τεύχη δημοπράτησης του έργου «Οικοδομικές και Η/Μ εργασίες εκσυγχρονισμού του Αρχαιολογικού Μουσείου Άργους» καθώς και οι οριστικές μελέτες για το έργο «Αλλαγή χρήσης υφιστάμενου με αρ. οικοδομικής αδείας 377/1984 από αποθήκη δημητριακών, σε αποθήκη Αρχαιολογικών Ευρημάτων, με χώρους γραφείων και εργαστηρίων, επισκευή στέγης και τροποποίηση όψεων» που αφορά στο κτήριο της παραχωρημένης αποθήκης του Δήμου. Για όλες τις μελέτες έχουν εκδοθεί και οι απαραίτητες εγκρίσεις από τους αρμόδιους φορείς.
Η Ειδική Υπηρεσία Τομέα Πολιτισμού βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να ενταχθεί ως νέο έργο στο ΕΣΠΑ 2014-2020 η πράξη: «Εκσυγχρονισμός και Επανέκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Άργους» και να υλοποιηθεί η συνέχιση του έργου που αφορά α) στον εκσυγχρονισμό του κτηρίου και β) στην επανέκθεση των συλλογών του Μουσείου Άργους, βάσει των ήδη εγκεκριμένων μελετών. Το πρώτο σκέλος θα υλοποιηθεί με εργολαβία, ενώ το δεύτερο με αυτεπιστασία. Στο πλαίσιο αυτό και κατά την επόμενη φάση εξειδίκευσης του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Πελοποννήσου 2014-2020 προγραμματίζεται να υποβληθεί Τεχνικό Δελτίο για το προτεινόμενο έργο».