ΚοινωνίαΑρχείο

Ποιοί σκοτώνουν τις Καρέτα Καρέτα στο Ναύπλιο;

Σε σκόπιμη ανθρώπινη ενέργεια χρεώνει το Κέντρο Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών του Αρχέλων τον πρόσφατο θανάσιμο τραυματισμό δύο θαλάσσιων χελώνων Καρέτα Καρέτα στην περιοχή του Ναυπλίου. Συγκεκριμένα το Σάββατο, 9 Ιανουαρίου και την Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου, εντοπίστηκαν από πολίτες, στην παραλία της Καραθώνας δύο ενήλικες θηλυκές Καρέτα που έφεραν το ίδιο τραύμα. Με αιχμηρό αντικείμενο είχε ανοιχθεί στα άτυχα ζώα βαθιά κάθετη τομή στο πλάστρον (κοιλιακή χώρα), όπως φαίνεται και στην παρακάτω φωτογραφία.

Αν και το Λιμεναρχείο Ναυπλίου φρόντισε για την άμεση μεταφορά των ζώων στο Κέντρο Διάσωσης, και τα δύο ζώα πέθαναν λίγες ώρες μετά και αφού δέχτηκαν τις πρώτες βοήθειες από την κτηνίατρο, τους υπευθύνους και τους εθελοντές του Κέντρου Διάσωσης, λόγω του σοβαρότατου τραυματισμού και της ανεπανόρθωτης βλάβης στα εσωτερικά τους όργανα.


Ποιοί σκοτώνουν θαλάσσιες χελώνες στο Ναύπλιο;

Για την εξάλειψη αυτών των πολύ λυπηρών φαινομένων χρειάζεται η κινητοποίηση των αρχών και κυρίως των πολιτών, ώστε να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι και να αποφευχθούν τέτοιου είδους αποτρόπαιες πράξεις στο μέλλον. Το «Αρχέλων» αφού πρώτα ευχαριστεί αυτούς που εντόπισαν και προσπάθησαν να διασώσουν τα δύο ζώα καθώς και το Λιμεναρχείο Ναυπλίου που φρόντισε για την άμεση μεταφορά τους, ζητά βοήθεια απ’ όποιον μπορεί να την προσφέρει. Οποιαδήποτε πληροφορία έχετε, θα βοηθήσει να βρεθούν και να τιμωρηθούν οι δράστες. Αν γνωρίζετε κάτι για τα δύο αυτά περιστατικά, παρακαλούμε επικοινωνήστε με το Λιμεναρχείο Ναυπλίου (τηλ.: 2752027022) ή με τον Σύλλογο ΑΡΧΕΛΩΝ (τηλ.:2108944444, 6941511511).

Πληροφορίες: Πολύμνια Νεστορίδου, Υπεύθυνη Προγράμματος Πελοποννήσου – τηλ.: 6951009785.


Το Κέντρο Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών του Αρχέλων

Λειτουργεί από το 1994, συμβάλλοντας κάθε χρόνο στην προστασία των θαλασσίων χελωνών. Συγκεκριμένα περισσότερες από 70 τραυματισμένες ή άρρωστες θαλάσσιες χελώνες ετησίως περιθάλπονται και απελευθερώνονται στο φυσικό τους περιβάλλον, με τις ανάγκες για περίθαλψη συνεχώς να αυξάνονται!

Επιπλέον, περίπου 600 εκθαλασσώσεις χελωνών καταγράφονται ετησίως στην χώρα μας μέσω του Εθνικού Δικτύου Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών.