Site icon Αρχείο anagnostis.org

Ποδηλατώντας στις ράγες της Πελοποννήσου

Ποδηλατώντας στις ράγες της Πελοποννήσου

Χιλιόμετρα ανενεργού σιδηροδρομικού δικτύου σε ολόκληρη τη χώρα, θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για οικο-τουριστικούς λόγους, από το να είναι εγκαταλελειμμένα και έρμαια των… «κυνηγών» μετάλλων που το αποψιλώνουν προκαλώντας σοβαρές καταστροφές.

Ανενεργά σιδηροδρομικά δίκτυο υπάρχουν στην Πελοπόννησο και στη Δυτική Μακεδονία, λόγω οικονομικής κρίσης, αλλά και στην Αττική όπως η παλαιά μετρική γραμμή που έχει εγκαταλειφθεί εξαιτίας νέας χάραξης.  

«Οι γραμμές αυτές  θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για λόγους αναψυχής και άθλησης, με τη χρήση δρεζινοποδηλάτων», αναφέρει ο Αρτέμιος Φιλάτοβ από την Ελευσίνα, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει βάλει στόχο να κάνει πράξη τη μεγάλη του αγάπη.

«Λόγω της οικονομικής κρίσης ή της χάραξης νέου δικτύου η παλαιά γραμμή δυστυχώς εγκαταλείπεται. Μοναδικής ομορφιάς διαδρομές τρένων, λίθινες ή σιδερένιες γέφυρες, σήραγγες σκαμμένες από τον άνθρωπο και όχι από τα μηχανήματα και σημεία απαράμιλλου φυσικού κάλλους, που άλλοτε ήταν προσιτά σε κάθε ταξιδιώτη, πλέον αποτελούν γραφικότητες του παρελθόντος. Ένας τρόπος για να διασωθούν είναι να αξιοποιηθούν οι παλιές σιδηροδρομικές εγκαταστάσεις που είναι εκτός λειτουργίας και να μετατραπούν σε ποδηλατοδρόμους», λέει ο κ. Φιλάτοβ, αναφέροντας χαρακτηριστικά τη διαδρομή από τον Ασπρόπυργο έως την Κινέτα, 35 περίπου χλμ, που περνάει και από την Κακιά Σκάλα, δίπλα στη θάλασσα.  

Αυτό το διάστημα ο κ.Φιλάτοβ κατασκευάζει και δοκιμάζει ένα διπλό δρεζινοποδήλατο, που φιλοδοξεί σύντομα να κυκλοφορήσει σε ανενεργές γραμμές του ΟΣΕ, δίνοντας την ευκαιρία στους λάτρεις του ποδηλάτου και του σιδηροδρόμου να δοκιμάσουν μία πρωτόγνωρη δραστηριότητα που προσφέρει μοναδικές εμπειρίες και έχει δυνατότητες να αναπτυχθεί στην Ελλάδα, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες του εξωτερικού.

«Το χόμπι του σιδηροδρομικού ποδηλατοτουρισμού είναι πολύ διαδεδομένο σε όλο τον κόσμο. Η ποδηλασία πάνω σε ραγές τρένου είναι ο ιδανικότερος τρόπος να έρθει κανείς σε επαφή με το περιβάλλον, τη φύση, αλλά και με τον σιδηρόδρομο. Θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πρώτης τάξης τουριστικό προϊόν χωρίς κόστος, αφού τα ποδήλατα που κινούνται σε ράγες είναι πολύ φθηνά», λέει, ζητώντας παράλληλα από τον ΟΣΕ να δει με ενδιαφέρον τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Το κείμενο είναι αναδημοσίευση από το protothema.gr, και μία πρώτη ιδέα για του τι είναι το railbiking. Σύντομα θα επανέλθουμε με δικό μας ρεπορτάζ πάνω στο θέμα της αξιοποίησης του μετρικού δικτύου της Πελοποννήσου με τη χρήση τρενοποδηλάτων.

Το site των παιδιών για περισσότερες πληροφορίες είναι το railbiking.gr
 

Exit mobile version