ΚοινωνίαΑρχείο

Σχετικά με το «κατά κύριο επάγγελμα αγρότης»

Ενώ τα μπλόκα του αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς δυναμώνουν και κλιμακώνουν πολύμορφα τη δράση τους, καλά κρατούν οι παρελάσεις των «φιλών» των αγροτών (κυβερνώντων  περιφερειαρχών, τεχνοκρατών, επιστημόνων επιμελητηρίων κλπ), που σε «συγχορδία» με τους μεγαλοαγρότες επιχειρηματίες «ανακάλυψαν την Αμερική» στο όνομα του «κατά κύριο επάγγελμα αγρότης», λες και βρήκαν τη «μαγική συνταγή» για τη λύση των προβλημάτων της αγροτικής παράγωγης.

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ «ΚΑΤΑ ΚΥΡΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΑΓΡΟΤΕΣ»;

Εκείνοι που με πείσμα ζητιάνε να είναι αφορολόγητες οι επιδοτήσεις/ενισχύσεις,  δηλαδή το 20% των μεγαλοαγροτών  που εισπράττουν το 80% των επιδοτήσεων/ενισχύσεων, αγροτικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.

Εκείνοι που για να μεγαλώσουν τα κέρδη τους οδηγούν στο θάνατο τους συνταξιούχους γονιούς τους του φιλοδωρήματος των 170ευρω.

Εκείνοι που για να έχουν περισσότερα κέρδη και να πληρώνουν χαμηλότερους μισθούς, άλλοι έχουν ήδη πάει τις αγροτικές επιχειρήσεις τους στις βαλκανικές χώρες κι άλλοι ετοιμάζονται, αφού ως μεγαλοαγρότες επιχειρηματίες μπορούν να το κάνουν με σημερινό δρόμο ανάπτυξης της Ελλάδας και ενισχύονται γι αυτό. Όμως τα χωράφια δεν πάνε Βουλγαρία. Ούτε μπορούμε οι μικρομεσαίοι αγρότες να γίνουμε όλοι επιχειρηματίες αγρότες, με έδρα τη Βουλγαρία και χωράφια στην Ελλάδα, όπως λένε διάφοροι.

Εκείνοι που δεν κάνουν λόγο για όρια συνταξιοδότησης και συντάξεις.

Εκείνοι που διεκδικούν να παραμείνει ο ΟΓΑ ως έχει και να μείνουν σ’ αυτόν οι “κατά κύριο επάγγελμα” αγρότες χωρίς, όμως, να έχει εξασφαλισμένη την κρατική χρηματοδότηση που χρειάζεται ώστε να μπορεί ν’ ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του προς τους ασφαλισμένους – συνταξιούχους.

Εκείνοι που νομίζουν ότι θα μοιραστούν περισσότερα από το «μεγάλωμα της πίττας» των επιδοτήσεων/ενισχυσεων όταν πεταχτούν έξω από αυτές, οι «μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες».

Γι αυτό

  • Ζητούν η φορολογία να γίνεται με βάση τον διαχωρισμό των αγροτών σε “κατά κύριο επάγγελμα ή μη”.
  • Αποδέχονται τη φορολόγηση με 13% από το πρώτο ευρώ και δεν ζητούν αφορολόγητο όριο παρά μόνο για τις επιδοτήσεις/ενισχύσεις.
  • Δεν προβάλλουν την κατάργηση των τεκμηρίων.
  • Δεν συμφωνούν με συντελεστή φορολόγησης κλιμακούμενο ως 45% για τους μεγαλοαγρότες.
  • Δε ζητούν την κατάργηση των λογιστικών βιβλίων για τους φτωχούς αγρότες.
  • Δεν λένε κουβέντα για να συνδεθούν οι επιδοτήσεις/ενισχύσεις με την παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο,  κατά της ΚΑΠ της ΕΕ, αλλά, επί της ουσίας, αποδέχονται τις αποφάσεις της που συνδιαμορφώνουν οι κυβερνήσεις της ΕΕ.

 
ΠΟΙΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΑΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΤΟ «ΚΑΤΑ ΚΥΡΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΑΓΡΟΤΗΣ»;

ΠΟΙΟΙ ΤΕΛΙΚΑ ΘΑ ΞΕΚΛΗΡΙΣΤΟΥΝ;

Οι φτωχοί, οι μικρομεσαίοι αγρότες που:

  • Δεν μπορούν σήμερα να πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές (περίπου το 40% των ασφαλισμένων) και δεν θα μπορέσουν πολλοί περισσότεροι να πληρώσουν, όταν αυτές αυξηθούν κατά 27,45%
  • Επειδή δεν τους φτάνει το αγροτικό εισόδημα να ζήσουν, κάνουν μεροκάματα στην οικοδομή, γίνονται γκαρσόνια.
  • Αποτελούν το 90% της αγροτιάς στη χώρα μας και μοιράζονται το υπόλοιπο 20% των επιδοτήσεων/ενισχύσεων
  • Mε εισόδημα μέχρι 10.000, θα φορολογούνται με το τεκμήριο διαβίωσης
  • Το εισόδημά τους δε φτάνει για την επιβίωση της οικογενείας τους και την κάλυψη των εξόδων καλλιέργειας της επόμενης χρόνιας.  
  • Πήραν μειωμένες ενισχύσεις και όσοι δικαιούνταν μέχρι 250ευρω ενίσχυση δεν την πήραν γιατί «τα έξοδα της είσπραξης ήταν περισσότερα».

 
ΕΙΝΑΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΗΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑΣ ΑΓΡΟΤΙΑΣ

Όσοι μας καλούσαν να πάμε «όλοι μαζί» και ετοιμάζονται πίσω από τις πλάτες μας  να αρπάξουν τα ψίχουλα των επιδοτήσεων/ ενισχύσεων που θα «περισσέψουν» αφού πεταχτούμε  – με το ασφαλιστικό και φορολογικό και το κόστος παράγωγης- από την αγροτική παράγωγη.

Όσοι σε διάφορα μπλόκα συναντώνται και συσκέπτονται, σε μυστικές ή φανερές συναντήσεις, για το πως θα εξασφαλίσουν, παζαρεύοντας, τα δικά τους συμφέροντα με λογιστές και κάθε είδους τεχνοκράτες, μεθοδεύοντας και αναγγέλλοντας συναντήσεις με την κυβέρνηση.

Αυτά τα μπλόκα, με τα αιτήματα που προβάλλουν, εκφράζουν και εκπροσωπούν τους μεγαλοαγρότες που έχουν την αυταπάτη ότι θα επιβιώσουν στον ανταγωνισμό με τα μονοπώλια, όταν φύγουν οι μικροί. Όμως, θα έρθει και η δική τους σειρά να φύγουν από τη μέση και τότε δεν θα έχουν δίπλα τους φτωχούς αγρότες να αγωνίζονται μαζί τους.

Η λύση που προτείνουν δείχνει ότι βάζουν πλάτη στην υλοποίηση της πολίτικης κυβέρνησης, ΕΕ και των συνεταίρων τους, που  οδηγούν στην επιτάχυνση του ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς. Είναι ο «δούρειος ίππος» ενάντια στους αγώνες μας.

Εμείς λέμε

  • Να μην γίνει καμία αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές για τον ΟΓΑ.
  • Να μην ισχύσουν οι περικοπές στις επιδοτήσεις/ενισχύσεις.
  • Να συνδεθούν οι επιδοτήσεις/ενισχύσεις με την παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο. Να τις παίρνουν όσοι δουλεύουν στο χωράφι, ή ασχολούνται με τα ζώα και παράγουν κι όχι κάποιοι που έχουν χιλιάδες στρέμματα και ζώα και έχουν μαζέψει τα δικαιώματα.
  • Προοδευτική φορολόγηση για το επιπλέον του αφορολόγητου ορίου αγροτικό εισόδημα, με συντελεστή φορολόγησης κλιμακούμενο ως 45% για τους μεγαλοαγρότες και τους μεγαλοεπιχειρηματίες του αγροτικού τομέα.
  • Να μην πληρώνουμε φόρο από το πρώτο ευρώ του εισοδήματός μας, αλλά να υπάρχει ένα αφορολόγητο όριο. Προτείνουμε αυτό να είναι μέχρι 30.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα, προσαυξημένο με 5.000 ευρώ για κάθε παιδί
  • Να φορολογούμαστε για το πραγματικό καθαρό συνολικό εισόδημά μας και να καταργηθούν τα τεκμήρια.
  • Να καταργηθούν όλοι οι άμεσοι και έμμεσοι περιορισμοί της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής.

 
Ο αγώνας της μικρομεσαίας αγροτιάς είναι αγώνας επιβίωσης.
Όχι στο ξεκλήρισμα και τη φοροληστεία.
Να πατέ να τα πάρετε απ την Πλουτοκρατία.