Site icon Αρχείο anagnostis.org

Ας αποφασίσουμε λοιπόν, τι θέλουμε να κάνουμε με το λιμάνι

Ας αποφασίσουμε λοιπόν, τι θέλουμε να κάνουμε με το λιμάνι

Δώδεκα ημέρες έχουν περάσει από την παρουσίαση του Master Plan το οποίο καταγράφει συνοπτικά τις χρήσεις για τις οποίες προορίζονται μελλοντικά οι χώροι του λιμανιού του Ναυπλίου, σύμφωνα με αυτά που ορίζει το υπάρχον νομικό πλαίσιο.

Το Πλαίσιο Έργων Ανάπτυξης Λιμένα (Π.Ε.Α.Λ.) είχε τεθεί και συνεχίζεται να βρίσκεται σε διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, άλλωστε το λεγόμενο Master Plan, όπως τόνισαν οι ίδιοι οι μελετητές κατά την παρουσίασή του, αποτελεί μια αρχική δέσμευση χρήσεων και όχι λεπτομερή περιγραφή αξιοποίησης των χώρων, ωστόσο είναι απαραίτητο εργαλείο για την υλοποίηση οποιουδήποτε έργου.

Το σχέδιο προκάλεσε αρκετά ερωτηματικά και απορίες, χαρακτηρίστηκε πρόχειρο, στεγνό από ιδέες και γενικά δεν έδειξε να σκορπά τον ενθουσιασμό σε όλη τη Ναυπλιακή κοινωνία. Όχι, το Master Plan που παρουσιάστηκε δεν είναι τόσο κακό, υπάρχουν όμως σε αυτό υπερβολές και παραλείψεις…


Γιατί τόσο λίγο πάρκινγκ;

Μας προκάλεσε έκπληξη που μόνο ένα μεγάλο μέρος της χερσαίας ζώνης του λιμανιού προτείνεται για πάρκινγκ. Γιατί λοιπόν να μην μετατρέψουμε όλο το λιμάνι σε πάρκινγκ; Και άμα δεν φτάνει ας φτιάξουμε και ένα πλωτό πάρκινγκ για να παρκάρουν τα αυτοκίνητα και μέσα στη θάλασσα! 

Λοιπόν, ας σοβαρευτούμε. Εκτός του ότι είναι παράνομο, δεν γίνεται να πάρουμε όλο αυτόν τον χώρο γύρω και πάνω από τον σταθμό του ΟΣΕ και να τον μετατρέψουμε σε χώρο στάθμευσης οχημάτων. Αν αυτό ήταν το προϊόν της διαβούλευσης που γινόταν τόσο καιρό, τότε κάτι δεν πάει καλά! Δείτε στο παρακάτω σχεδιάγραμμα, όλη η κίτρινη περιοχή αλλά και η ροζ προορίζεται για πάρκινγκ. Σας φαίνεται λογικό;

  

Σε τι εξυπηρετεί ένα τεράστιο πάρκινγκ που τον περισσότερο καιρό άλλωστε θα είναι άδειο; Όλος αυτός ο χώρος αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι για την πόλη το οποίο δεν μπορεί και δεν πρέπει να πάει χαμένο. Η υπερβολή σε όλο της το μεγαλείο…


Αποκέντρωση στα τουριστικά σκάφη;

Ένα από τα θετικά σημεία της μελέτης είναι η πρόβλεψη προσωρινού αγκυροβολίου τουριστικών σκαφών δεξιά του Π, δεδομένου ότι το έργο της μαρίνας αναμένεται να καθυστερήσει, αφού δεν έχει ακόμα δημοπρατηθεί. Αν και σε ότι αφορά τη σύσταση των σκαφών έχουμε κάποιες ενστάσεις (αυτό διορθώνεται εύκολα), η χωροθέτηση του αγκυροβολίου είναι η ιδανική, και μάλιστα πρόκειται για ένα έργο το οποίο μπορεί να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα και δεν είναι τόσο δαπανηρό.

Γιατί όχι να το διευρύνουμε και να το κάνουμε και μόνιμο θα λέγαμε εμείς. Η δημιουργία ενός οργανωμένου αγκυροβολίου τουριστικών σκαφών μπροστά από το ιστορικό κέντρο του Ναυπλίου θα μπορούσε να αποτελέσει μία οικονομική εναλλακτική της ακριβοθώρητης μαρίνας. Και παράλληλα να προσφέρει όλες αυτές τις ανέσεις που απαιτούν αυτού του τύπου τα σκάφη.

Σε ότι αφορά τώρα την χωροθέτηση της μαρίνας, η λογική λέει πως τα τουριστικά σκάφη θα πρέπει να σταθμεύουν όσο το δυνατόν εγγύτερα στην τουριστική περιοχή. Αυτό γίνεται άλλωστε σε όλα σχεδόν τα προηγμένα τουριστικά λιμάνια της υφηλίου. Από την άλλη η ιδιωτική μαρίνα για να καταστεί οικονομικά βιώσιμη θα πρέπει παράλληλα να διαθέτει όλες τις απαιτούμενες υποστηρικτικές εγκαταστάσεις στην χερσαία ζώνη. Εφόσον λοιπόν έχουμε αποφασίσει να κάνουμε αποκέντρωση στα τουριστικά σκάφη και να χωροθετήσουμε τη μαρίνα από την πλευρά της Νέας Κίου, γιατί δεν αφαιρούμε κάτι από το αχρείαστο πάρκινγκ ώστε να κάνουμε πιο ελκυστικό το πακέτο για τον υποψήφιο επενδυτή;


Εκβάθυνση και κρουαζιέρα

Εδώ είναι και το μεγάλο πορτοφόλι. Η εκβάθυνση και η πρόταση για το cruise terminal που προβλέπει το Master Plan φαντάζουν ως η ιδανική λύση, αλλά προϋποθέτει την ολοκλήρωση της εκβάθυνσης η οποία όμως είναι πανάκριβη.

Και σε αυτή την περίπτωση θεωρούμε ότι θα πρέπει να εξεταστεί αν υπάρχουν οικονομικότερες εναλλακτικές οι οποίες θα μπορούσαν να μας φέρουν παρόμοια αποτελέσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Έχουμε πρόσφατα φέρει ως παράδειγμα τις πτυσσόμενες εξέδρες των Νορβηγών. Τέτοιες εξέδρες θα μπορούσαν εν μέρει, να χρησιμοποιηθούν και από τη μεριά της παραλιακής, ενώ η στάθμευση των κρουαζιεροπλοίων μπορεί να γίνει και κατά μήκος της λιθορριπής με κάποιες απαιτούμενες μετατροπές και εξωραϊσμό του χερσαίου τμήματος.


Ο Σιδηροδρομικός Σταθμός να μείνει στη θέση του και να αξιοποιηθεί

Αν θέλουμε να μειώσουμε τον όγκο των αυτοκινήτων που εισέρχονται στο Ναύπλιο, και παράλληλα να βελτιώσουμε το κυκλοφοριακό, θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε όλες τις συγκοινωνιακές οδούς και ο σιδηρόδρομος είναι μία από αυτές. Με τις υπάρχουσες προδιαγραφές (υπό την προϋπόθεση ότι θα αποκατασταθούν οι ΑΣΙΔ), ο χρόνος μετάβασης από Αθήνα σε Ναύπλιο είναι 2 ώρες και 7 λεπτά, όχι απαγορευτικός. Συνεπώς η προοπτική μίας βιώσιμης επαναλειτουργίας γι’ αυτό το τμήμα, συνεχίζει να υφίσταται. Παράλληλα τις μέρες αιχμής μπορούν να εκτελούνται και έξτρα τοπικά δρομολόγια με προορισμό την Τίρυνθα και τις Μυκήνες, για να εξυπηρετούν και τον τουρισμό κρουαζιέρας, όπως συμβαίνει στο Κατάκολο.

Όμως για να μπορέσει να εξυπηρετηθεί καλύτερα ο ταξιδιώτης που έρχεται με την συγκοινωνία στο Ναύπλιο, θα πρέπει ο τερματικός σταθμός να βρίσκεται όσο το δυνατόν πιο κοντά στον αστικό ιστό. Συνεπώς οποιαδήποτε σκέψη για μετακίνηση του σταθμού από κει που βρίσκεται τώρα είναι απαγορευτική. Σε κάθε περίπτωση πάντως ο σταθμός του ΟΣΕ με τα ιστορικά βαγόνια των θεσσαλικών σιδηροδρόμων και την ατμομηχανή των ΣΠΑΠ, αποτελεί ένα μουσείο από μόνος του…


Τι γίνεται με το ΠΙ και τις Μπανιέρες

Άλλα δύο θέματα που απασχόλησαν τους επικριτές του Master Plan.

Για το ΠΙ η μελέτη προβλέπει την στάθμευση υδροπλάνων και ιπτάμενων δελφινιών στη θαλάσσια ζώνη και την κατασκευή ενός μικρού κτιρίου γραφείων παραπλεύρως για τις αναγκες του λιμανιού. Για τη χερσαία ζώνη προτάθηκε η μετατροπή της σε πάρκινγκ τουριστικών λεωφορείων (λες και το υπόλοιπο πάρκινγκ δεν επαρκεί…) ή η ανάδειξή του μέσω μία έξυπνης αρχιτεκτονικής μελέτης. Πάντως γι’ αυτούς που ονειρεύονται πολλά καρβέλια, είναι περιορισμένες οι χρήσεις που επιτρέπουν οι αρμόδιες υπηρεσίες στην χερσαία ζώνη του λιμανιού. Δεν αδειοδοτούνται τα πάντα… 

Σε ότι αφορά τις μπανιέρες και τον Ναυτικό Όμιλο, ένα από τα πιο όμορφα σημεία της πόλης, θα πρέπει να αναζητηθούν χρήσεις μέσα στα πλαίσια που ορίζει ο νόμος. Ήταν ωραία όταν πηγαίναμε για φαγητό στο Αγνάντι και για ποτό στον Ναυτικό Όμιλο. Υπάρχουν σκέψεις να δημιουργηθούν και πάλι χώροι εστίασης και αναψυχής στο σημείο. Μακάρι να βρεθεί η κατάλληλη φόρμουλα για να αποκτήσει και πάλι αυτός ο χώρος ζωή.


Εν κατακλείδει

Το Master Plan που παρουσιάστηκε δεν είναι για πέταμα. Έχει κάποια καλά σημεία και είναι το απαραίτητο πρώτο βήμα που ορίζει ο νόμος για να ξεκινήσουν οι οποιεσδήποτε αλλαγές στο λιμάνι. Πιστεύουμε ότι ο διάλογος θα πρέπει να συνεχιστεί για λίγο καιρό ακόμα, αλλά δεν μπορούμε να συζητάμε για το λιμάνι μία αιωνιότητα!

Αυτό το σχέδιο με τα καλά του και με τα κακά του ήταν προϊόν πολύμηνης διαβούλευσης, και ουσιαστικά συνδιαμορφώθηκε κατά ένα μέρος και από τους τωρινούς επικριτές του. Ας αποφασίσουμε λοιπόν, τι θέλουμε να κάνουμε; Το πετάμε ή -με τις απαιτούμενες διορθώσεις- το χρησιμοποιούμε ως οδηγό για να βάλουμε μπρος την ανάπλαση του λιμανιού; Ας θέσουμε έναν στόχο για το 2016 για να μην μας βρει το 2017 στο ίδιο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα…

 

Κ.Κ.

Διαβάστε Επίσης:
– Έχει δρόμο ακόμα το λιμάνι. Τι προβλέπει το Master Plan
Τα απόνερα του Master Plan…

 

Exit mobile version