ΕυρώπηΑρχείο

Προώθηση των ευρωπαϊκών γεωργικών προϊόντων

Πρόκειται για την πρώτη πρόσκληση που δημοσιεύτηκε αφότου τέθηκαν σε ισχύ την 1η Δεκεμβρίου 2015 οι νέοι ευρωπαϊκοί κανόνες για την προώθηση της ευρωπαϊκής γεωργίας. Εκατόν έντεκα εκατομμύρια ευρώ διατίθενται από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για τις συγκεκριμένες εκστρατείες προώθησης για το έτος 2016. Το ποσό αυτό θα χρησιμοποιηθεί για τη συγχρηματοδότηση πολυετών έργων που έχουν ως στόχο να βοηθήσουν τους ευρωπαίους παραγωγούς στην εξεύρεση νέων αγορών και στην προώθηση της κατανάλωσης γεωργικών προϊόντων εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Ο κ. PhilHogan, Επίτροπος αρμόδιος για τη γεωργία και την αγροτική ανάπτυξη, δήλωσε: «Με μεγάλη χαρά επιβεβαιώνω τη δημοσίευση των πρώτων προσκλήσεων υποβολής προτάσεων για την προώθηση των ευρωπαϊκών γεωργικών προϊόντων στο πλαίσιο των νέων κανόνων που έχουν τεθεί σε ισχύ. Υπενθυμίζω ότι για τα προγράμματα αυτού του έτους θα διατεθούν 30 εκατομμύρια ευρώ ειδικά για τους τομείς της γαλακτοκομίας και χοιροτροφίας οι οποίοι αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες. Η ευρωπαϊκή παραγωγή γεωργικών ειδών διατροφής είναι ασυναγώνιστη στην παγκόσμια αγορά. Είμαι πεπεισμένος ότι αυτά τα έργα –χάρη  στην οικονομική στήριξη ύψους 111 εκατομμυρίων ευρώ για το 2016 και στο απλουστευμένο σύστημα εφαρμογής τους – θα μπορέσουν να συμβάλουν στην τόνωση των εξαγωγών μας και, κατά συνέπεια, στη δημιουργία θέσεων εργασίας και συνθηκών ανάπτυξης  στις αγροτικές περιοχές σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεσμεύομαι, επίσης προσωπικά, για την προώθηση των ευρωπαϊκών προϊόντων μέσω μιας σειράς επισκέψεων σε τρίτες χώρες. Την επόμενη εβδομάδα, θα βρίσκομαι στην Κολομβία και στο Μεξικό μαζί με μια αντιπροσωπεία ευρωπαίων παραγωγών».
 
Οι προτάσεις σχεδίωνμπορούν να αποσταλούν ηλεκτρονικά απευθείας στην Επιτροπή έως τις 28 Απριλίου 2016.Επιπλέον, στις 26 Φεβρουαρίου 2016 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διοργανώσει ενημερωτική συνάντηση για τις προσκλήσεις υποβολής προτάσεων για το 2016