ΠολιτισμόςΑρχείο

Πετώντας πάνω από την Παλαιά Επίδαυρο! (Βίντεο)

Η Παλαιά Επίδαυρος είναι χωριό του νομού Αργολίδας. Βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νομού, στις ακτές του Σαρωνικού κόλπου. Είναι χτισμένη γύρω από τον στενό όρμο που αποτελεί το λιμάνι της, στον οποίο καταλήγει μία μικρή πεδιάδα που καλύπτεται από πορτοκαλιές. Η Παλαιά Επίδαυρος είναι ιστορική έδρα του δήμου Επιδαύρου και ο πληθυσμός της σύμφωνα με την απογραφή του 2001 είναι 1.733 κάτοικοι.

Η περιοχή είναι διάσπαρτη από αρχαιότητες καθώς στον χώρο του σύγχρονου χωριού βρισκόταν η πόλη της Αρχαίας Επιδαύρου. Από την αρχαία πόλη της Επιδαύρου σήμερα σώζεται το Μικρό αρχαίο θέατρο Επιδαύρου το οποίο βρίσκεται στην χερσόνησο Νησί. Το θέατρο είναι αφιερωμένο στον θεό Διόνυσο και σύμφωνα με τις επιγραφές εκτιμάται ότι κατασκευάσθηκε τον 4ο αιώνα π.Χ.  Δίπλα από το θέατρο και στον θαλάσσιο χώρο γύρω από το Νησί βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας πόλης. Στην κορυφή της χερσονήσου και στον προαύλιο χώρου της Παναγίτσας είναι εμφανή τα ερείπια από το κάστρο της αρχαίας πόλης. Ακριβώς απέναντι από το Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου βρίσκεται μυκηναϊκό νεκροταφείο με επτά θολωτούς τάφους ενώ σε μικρή απόσταση από αυτό, και με πρόσβαση από μονοπάτι που συνδέεται με την επαρχιακή οδό Κορίνθου-Θεάτρου, μπορεί κανείς να δει τα ερείπια του Αρχαίου Ναού της Αρτέμιδας.

Στο βίντεο βλέπουμε μία γενική άποψη της περιοχής από ψηλά, με τις εικόνες να συνδυάζουν αρμονικά το γαλάζιο της θάλασσας με το πράσινο της φύσης.