Site icon Αρχείο anagnostis.org

Αντιδρούν για την μπουλντόζα στον υγροβιότοπο Ναυπλίου

Αντιδρούν για την μπουλντόζα στον υγροβιότοπο Ναυπλίου

Η μέθοδος που ακολουθήθηκε από τα συνεργεία του Δήμου Ναυπλιέων για τον καθαρισμό από την πλευρά του υγροβιότοπου Ναυπλίου – Νέας Κίου, προκάλεσε αντιδράσεις από οικολόγους και αντιπολιτευόμενες δημοτικές παρατάξεις. 

Ο λόγος, τα μηχανικά μέσα που χρησιμοποιήθηκαν για τον καθαρισμό της ευαίσθητα περιβαλλοντικά περιοχής και χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια μελέτη, ώστε να αποφευχθεί πιθανή βλάβη στον υγροβιότοπο.


Η Πελοπόννησος Οικολογική σε ανακοίνωσή της αναφέρει:

Οπως μας κατήγγειλαν πολίτες και διαπιστώσαμε και οι ίδιοι, γίνωνται εργασίες  από χτες το πρωΐ στον υγρότοπο Ναυπλίου, απο το ύψος της Νομαρχίας και πρός το ρέμα Ραμαντάνι σε βάθος πάνω απο 70 μέτρα πρός την θάλασσα και μήκος πάνω απο 200 μέτρα.Ο χώρος μετατράπηκε σε ενα γήπεδο απο χώμα.

Την έκταση αυτή διεκδικούν απο το δημόσιο ιδιώτες.Ειναι ΖΟΕ και προστατευόμενη περιοχή.Οι φωτογραφίες δείχνουν αυτοκίνητα του Δήμου Ναυπλίου στον χώρο κατά την διάρκεια των εργασιών.Να σημειωθεί πως δεν ειναι η πρώτη φορά που γίνεται επέμβαση στον υγρότοπο Ναυπλίου.

Ζητάμε να σταματήσει κάθε εργασία (διαμόρφωσης , καθαρισμού, επέμβασης καθε ειδους ) αν δεν εχει προηγηθεί μελέτη που θα προστατεύει την φύση.

Το μέτωπο της παραλίας μοναδικής ομορφιάς και καταφύγιο μεταναστευτικών πουλιων να διασωθεί απο οποιο «αναπτυξιακό» σχέδιο.

Να σημειωθει πως ανάλογες εργασίες διαμορφώσεων (μικρότερης έκτασης ) γίνωνται και στο υγρότοπο στα Φλάμπουρα Πετροθάλασσα Ερμιονίδας εδω και δύο μήνες. Τα μεταναστευτικά πουλιά χάνουν τον έναν μετά τον άλλο τους σταθμούς τους.

Είμαστε σε επαφή με περιβαλλοντικές οργανώσεις και θα σας ενημερώσουμε στη συνέχεια.

9 Φεβρουαρίου 2016
Πελοπόννησος Οικολογική (Αργολίδας)
Γεράσιμος Κατσαΐτης
τηλ. 694 2771350

Παρέμβαση για το ίδιο θέμα κάνει και η δημοτική παράταξη «Άλλη Πρόταση», παραδεχόμενη την ύπαρξη σκουπιδιών, άρα και την αναγκαιότητα καθαρισμού, αλλά διαφωνόντας με την μπουλντόζα και το γκρέιτερ που επέλεξε ο Δήμος για την εκτέλεση του έργου από τη μεριά του υγροβιότοπου, το οποίο όντως θα μπορούσε να έχει γίνει με ηπιότερα μέσα κατόπιν σχετικής μελέτης.

Να σημειωθεί πάντως πως το έργο είναι ευρύτερο και δεν αφορά τον υγροβιότοπο, καθώς έχουν καθαριστεί μέχρι στιγμής αρκετά γειτονικά σημεία με στόχο το ξεβρώμισμα και τον εξωραϊσμό της εισόδου από τη μεριά της Νέας Κίου. 


Όπως αναφέρει η Άλλη Πρόταση

Η περιοχή μεταξύ του κτηρίου της Περιφερειακής Διοίκησης Αργολίδας και του ρέματος Ραμαντάνι, στη δεξιά πλευρά με κατεύθυνση προς Ν. Κίο, έχει χαρακτηριστεί από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Ναυπλίου ως περιοχή προστασίας, καθώς αποτελεί τμήμα του θεσμοθετημένου υγροβιότοπου του παραλιακού μετώπου Ναυπλίου – Ν. Κίου.

Ποια όμως είναι η διαχείρισή της από τη δημοτική αρχή;

Μπουλντόζα και γκρέιτερ για τον καθαρισμό.

Σκουπίδια στην περιοχή υπάρχουν. Ο καθαρισμός όμως σε μια ευαίσθητη περιβαλλοντικά περιοχή όταν γίνεται με μηχανικά μέσα είναι καταστροφικός. Αυτός είναι βασικός απαγορευτικός κανόνας στην αντιμετώπιση ενός υγροβιότοπου. Η καταστροφή δεν ολοκληρώθηκε κατόπιν της παρέμβασης πολιτών .

Και δεν έφθασε μόνο αυτό. Την επόμενη ημέρα 9-2-2016 προχώρησε στον «καθαρισμό» –  καταστροφή και στην περιοχή, όπου έχουν θεσμοθετηθεί οι Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ).  Η χαμηλή αυτή βλάστηση και τα καλάμια είναι η ιδιαίτερη χλωρίδα, σημαντική για την περιοχή, που χαρακτηρίζει τον υγροβιότοπο.

Ας σκεφτούμε ότι αν θέλουμε να αναδείξουμε όλες τις πλευρές μιας πόλης, θα πρέπει να αναδείξουμε και τις ιδιαιτερότητές της, μεταξύ αυτών και όσες έχουν σχέση με το φυσικό περιβάλλον. Η ύπαρξη ενός τόσο σημαντικού υγροβιότοπου (ο σημαντικότερος μαζί με τον Μουστό στην Ανατολική Πελοπόννησο) δίπλα σε μια πόλη θα πρέπει να θεωρείται ευλογία και όχι ευκαιρία καταστροφής.

Η δημοτική αρχή πρέπει να καταλάβει ότι δεν είναι όλα μπάζα.

 

Exit mobile version