Site icon Αρχείο anagnostis.org

Καμπανάκι για την γρίπη από τον Ιατρικό Σύλλογο Αργολίδας

Γρίπη

Οι γιατροί που χειρίζονται τα περιστατικά γρίπης στην Αργολίδα ανταποκρίθηκαν στις εκκλήσεις να παρέχουν μία πληροφόρηση στον κόσμο σχετικά με τα κρούσματα του ιού στο νομό, και αυτό συμβαίνει μέσω σχετικής ανακοίνωσης του Ιατρικού Συλλόγου. Αν και η ανακοίνωση αναφέρεται γενικά στα κρούσματα και τα θύματα που έχουν διαπιστωθεί μέχρι τώρα πανελλαδικά και όχι τοπικά, δίνει κάποιες χρήσιμες οδηγίες για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του ιού τις επόμενες εβδομάδες. 

Όπως διαπιστώνεται και από την ανακοίνωση τώρα βρισκόμαστε στο κρισιμότερο σταυροδρόμι, καθώς το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται έξαρση της εποχικής γρίπης, η οποία σε ορισμένες ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού μπορεί να αποβεί και θανατηφόρα. Γι’ αυτό το λόγο οι γιατροί συνιστούν τον προληπτικό εμβολιασμό, καθώς τα νοσοκομεία έχουν σημαντικές ελλείψεις σε φαρμακευτικό και ιατρικό προσωπικό ώστε να καταφέρουν να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες.


Αναλυτικά η ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Αργολίδας:

« Πολυάριθμα είναι και φέτος τα κρούσματα γρίπης στη χώρα μας όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Εκτιμάται ότι η οικονομική κρίση συντέλεσε στον αυξημένο αριθμό περιστατικών (λόγω μη εμβολιασμού ενός μεγάλου μέρους του πληθυσμού, της αδυναμίας των νοσοκομείων να υποστηρίξουν της αυξημένες ανάγκες λόγω μεγάλης υποστελέχωσης σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και έλλειψης υγειονομικού υλικού).

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ έχουν καταγραφεί 233 σοβαρά κρούσματα γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ και 51 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Η πλειοψηφία των περιστατικών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, πάσχουν από γρίπη Α και κυρίως από το πανδημικό στέλεχος της γρίπης Α (Η1Ν1) pdm 09, το οποίο επικρατεί σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Στη συντριπτική πλειοψηφία είναι άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί παρά το γεγονός ότι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση από γρίπη.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων του ΚΕΕΛΠΝΟ η δραστηριότητα της νόσου θα εξακολουθεί να αυξάνεται στη χώρα για τις επόμενες εβδομάδες και κατά συνέπεια  αναμένεται να συνεχιστεί η εμφάνιση σοβαρών κρουσμάτων.

Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να λαμβάνονται μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης της νόσου όπως:

1. Τήρηση των μέτρων υγιεινής, όπως συχνό πλύσιμο των χεριών, αναπνευστική υγιεινή με κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος (χρήση μάσκας).Αποφυγή συνωστισμού σε κλειστούς χώρους, όπως και καλός αερισμός των χώρων διαμονής.

2.΄Εγκαιρη χρήση αντι-ιικών φαρμάκων κατά της γρίπης με τις πρώτες εκδηλώσεις (μέσα σε δυο ημέρες) κατά την κρίση του θεράποντος ιατρού, χωρίς να είναι απαραίτητη η εργαστηριακή επιβεβαίωση της νόσου ή σε άτομα με σοβαρές εκδηλώσεις γρίπης.

3. Η συνέχιση του εμβολιασμού κατά της γρίπης για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Ο εμβολιασμός ενθαρρύνεται καθ΄ όλη τη διάρκεια του χειμώνα και συστήνεται ιδιαιτέρως ο εμβολιασμός του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού με κύριο στόχο την προστασία των ασθενών τους.

Ο ΙΣ Αργολίδας θα παρακολουθεί την πορεία και την εξέλιξη της νόσου και θα ενημερώνει το κοινό με τα τελευταία δεδομένα, δίνοντας έμφαση στην πρόληψη και την έγκαιρη αντιμετώπιση της νόσου. »

 

Exit mobile version