ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

30 χρόνια αφεντικό στο Μπούρτζι, ο Τατούλης (Web Tv)

Το θέμα της αξιοποίησης του Μπούρτζι, που μένει εγκαταλειμμένο και αναξιοποίητο μέχρι σήμερα, φέρνει στην επικαιρότητα ο Πέτρος Τατούλης, αναφερόμενος στα σχέδια του για το μέλλον της ιστορικής νησίδας.

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην αξιοποίηση του Μπούρτζι, με δηλώσεις από το Ναύπλιο, σημειώνοντας:

«Ήρθαμε σε συνεννόηση με το ΤΑΙΠΕΔ για όλα τα περιουσιακά του στοιχεία τα οποία βρίσκονται στην Αργολίδα, κάτι το οποίο κανένας μέχρι τώρα δεν μπορούσε μέχρι τώρα, ούτε καν να διανοηθεί. Ούτε οι προηγούμενες κυβερνήσεις βοήθησαν προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε η περιφερειακή ενότητα Αργολίδας και εγώ προσωπικά, σε συνεννόηση με τις δημοτικές αρχές να μπούμε σε μια πολιτική διαχείρισης και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας που βρίσκεται στην περιφερειακή ενότητα Αργολίδας.

Το πρώτο γεγονός είναι η εκχώρηση στη  Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας της αξιοποίησης του Μπούρτζι. Πολύ σύντομα θα παρουσιαστεί από εμάς στο Master plan και θα προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση».

 

 

Ο κος Τατούλης αναφέρθηκε και στα υπόλοιπα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη ή πρόκειται να γίνουν στην Αργολίδα:

«Τα μεγάλα έργα των αναπλάσεων στο δήμο Ναυπλιέων, της μεγάλης ανάπλασης που γίνεται σήμερα στο δήμο Άργους – Μυκηνών, η αντιμετώπιση των προβλημάτων της σχολικής στέγης, οι επενδύσεις μας στον Πολιτισμό, οι επενδύσεις μας στη βελτίωση και την ασφάλεια του οδικού δικτύου, η πρόνοιά μας για να μελετήσουμε και να έχουμε έτοιμα τα μεγάλα έργα της επόμενης 20ετίας από τώρα, αποτελούν μερικά από τα αξιοσημείωτα επιτεύγματά μας».    

Το θέμα της αξιοποίησης του Μπούρτζι είχε συζητηθεί από το 2013 στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, που είχε κληθεί να αποδεχθεί τους βασικούς όρους της Προγραµµατικής Συµφωνίας (Περιφέρεια Πελοποννήσου, Υπουργείο Πολιτισµού & Αθλητισµού) και της Σύµβασης Παραχώρησης (Περιφέρεια Πελοποννήσου), µε σκοπό την παραχώρηση χρήσης του αρχαιολογικού χώρου του Φρουρίου Μπούρτζι στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.  

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου αναλαμβάνει:

• Να παραλάβει και να φυλάσσει το χώρο, δαπάναις της και να µεριµνά για τη συντήρηση, την προστασία του και την. εκτέλεση των έργων του προγράµµατος αποκατάστασης και /ανάδειξης (Έργου), στα πλαίσια των εγκεκριµένων µελετών,

• Να προβαίνει στις απαιτούµενες ενέργειες για τη διασφάλιση της οµαλής χρηµατοδότησης του Έργου.

• Να διενεργεί τους διαγωνισµούς, την αξιολόγηση των προσφορών και την υπογραφή των σχετικών συµβάσεων, σύµφωνα µε τη σχετική νοµοθεσία και το κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας.

• Να ενεργεί ως ∆ικαιούχος για την υλοποίηση του Έργου και να καταρτίσει τα τεύχη διακήρυξης των διαγωνισµών.

• Να διασφαλίσει τη λειτουργία του Έργου µετά την ολοκλήρωσή του. είτε αναλαµβάνοντας την η ίδια ή αναθέτοντας αυτήν σε τρίτο φορέα.

• Να µεριµνά για την οµαλή και απρόσκοπτη πρόσβαση του κοινού στους χώρους του Φρουρίου µε την εξασφάλιση των απαραίτητων υποδοµών ή δικτύων σύνδεσης.

Αντικείµενο σύµβασης:

Η παραχώρηση έναντι ανταλλάγµατος όλων των χώρων του Φρουρίου Μπούρτζι από την ΕΤΑ∆ Α.Ε. στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, προκειµένου ή τελευταία να προβεί στην υλοποίηση, από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, των κατωτέρω έργων: Α) «Αυτεπιστασία για τις εργασίες περίσωσης – αποκατάστασης του Φρουρίου Μπούρτζι». Β) «Ανάδειξη, επανάχρηση και αξιοποίηση του Φρουρίου Μπούρτζι».

Διάρκεια της παραχώρησης: 30 έτη.