ΠολιτισμόςΑρχείο

«Ο κήπος ως κόσμος και μικρόκοσμος» στο Άργος

Στο πλαίσιο συνεργασίας του Δήμου Άργους –Μυκηνών με το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard (Ναύπλιο) στις εκδηλώσεις της δράσης «EVENTS SERIES 2016» με θεματική: «Παγκοσμιοποίηση και Τοπικά Ιδιώματα: Πολιτισμικές και Θεσμικές Αλληλεπιδράσεις».
 

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στην Αίθουσα Τέχνης και Πολιτισμού «Μέγας Αλέξανδρος» ομιλία της κ. Φαίης Ζήκα, Επίκουρης Καθηγήτριας Φιλοσοφίας & Θεωρίας της Τέχνης του Τμήματος Θεωρίας & Ιστορίας της Τέχνης, της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών  με θέμα : «Οικολογία και οικονομία: Ο κήπος ως κόσμος και μικρόκοσμος». Συνομιλήτρια η κ. Ελεάνα Γιαλούρη, Επίκουρη Καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Σχολή Πολιτικών Επιστημών, Πάντειο Πανεπιστήμιο.
 

Παρόντες  οι αντιδήμαρχοι, κ. Αχιλλέας Μπαντανάς  κ. Δημήτρης Κρίγγος κ. Θοδωρής Οικονόμου καθώς και αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Άργους Μυκηνών όπως και ο Αρχιερατικός Επίτροπος Άργους πάτερ Γεώργιος Σελλής.
 

Σύντομη περίληψη της διάλεξης:
Μετά από μια σειρά περιπετειών στο παγκοσμιοποιημένο τοπίο του 18ου αιώνα, ο Καντίντ του Βολταίρου τελειώνει με την προτροπή «πρέπει να καλλιεργήσουμε τον κήπο μας». Ενώ ο Βολταίρος χρησιμοποιεί τον κήπο ως κριτική αντιπαράθεση στα δεινά μιας παγκοσμιοποίησης, η ομιλία μου στοχεύει να αναδείξει πώς, μέσω της μετανάστευσης των φυτών και της καλλιέργειας, ο μικρόκοσμος του κήπου συνδέει το τοπικό με το παγκόσμιο, την εσωστρεφή ενασχόληση με τα του οίκου (οικονομία) με ένα άνοιγμα στον ευρύτερο κόσμο και τη φύση εν γένει (οικολογία).