ΆρθροΑρχείο

Ψέματα και αλήθειες της Αλλης Πρότασης για τον υγροβιότοπο

Νιώθω την ανάγκη να απαντήσω προσωπικά, εξαιτίας της αναφοράς του κ. Γιάννη Κολιόπουλου στην πολυσέλιδη επιστολή του για τον «καθαρισμό» της παραλιακής ζώνης. Πάντως, η ανακοίνωση της ΑΛΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ αφορούσε τη στάση της δημοτικής αρχής και δεν είχε καμία αναφορά σε κανέναν άλλο. Προς τι λοιπόν η υπεράσπιση της δημοτικής αρχής ; …..

Ας δούμε τα ψέματα και τις αλήθειες:

Αλήθεια 1: Κανείς δεν είπε ότι  περιοχή από την Περιφερειακή Διοίκηση μέχρι το Ραμαντάνι  δεν έχει συγκεκριμένους ιδιοκτήτες. Η ανακοίνωση  δεν αμφισβήτησε την ύπαρξη ιδιοκτησιών.

Αλήθεια 2: Δεν υπάρχει καμία αναφορά στην ανακοίνωση ότι η προαναφερόμενη περιοχή είναι υγροβιότοπος με βάση το νομικό πλαίσιο της Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου.

Αλήθεια 3: Στην Α’ φάση του Γενικού Πολεοδόμου Σχεδίου, (μελέτη Μαραβέα) η περιοχή μεταξύ Περιφερειακής Διοίκησης και του ρέματος Ραμαντάνι προτείνεται ως αδόμητη, (περιγράφει σαν περιοχής Ζ3γ περιλαμβάνει τμήμα έλους ρουμάνι σελίδα 108 του ΓΠΣ Ναυπλίου Β φάση ) επειδή ο μελετητής πιστεύει (σωστά κατά τη γνώμη μας) ότι έχει τα ίδια στοιχεία με τον όμορο υγροβιότοπο. Και η Α’ φάση αλλά και η Β1’ φάση του Γ.Π.Σ.  επαναλαμβάνει τις ίδιες διαπιστώσεις και διατυπώσεις και  έχει γίνει δεκτή με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ναυπλίου.

Αλήθεια 4: Για να καθαρίσει την περιοχή ο δήμος πρέπει να έχει αδειοδοτηθεί από μια σειρά από υπηρεσίες και από τους ιδιοκτήτες. Αν μάλιστα ο δήμος θεωρεί ότι η περιοχή δεν είναι σημαντική από περιβαλλοντική άποψη, μετά από τις άδειες των υπηρεσιών πρέπει να χρεώσει τους ιδιώτες τα έξοδα του καθαρισμού αν έχει ειδοποιήσει να καθαρίσουν το χώρο και δεν ανταποκρίθηκαν.

Αλήθεια 5: Η άλλη περιοχή που έκανε παρέμβαση ο δήμος ήταν στην ιδιοκτησία των αγροτικών φυλάκων που ανήκει στη Ζ.Ο.Ε. περιοχή 6α, Β Ζώνη Προστασίας Τίρυνθας. Συνολικά, οι Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου έχουν σκοπό να προστατεύσουν την ευρύτερη περιοχή ως ένα σύστημα υγροτόπων και αρχαιολογικών χώρων. Είναι καλό να διαβάσουμε τι λέει το σχετικό πολεοδόμο διάταγμα (ΦΕΚ 396/Δ/8-6/1999) για τους όρους παρέμβασης στην περιοχή.

Αλήθεια 6: Σέβομαι την υπεράσπιση της ιδιοκτησίας εκ μέρους του κ. Κολιόπουλου αλλά δεν προσπαθούμε να τη μειώσουμε.

Αλήθεια 7: Υπάρχουν δύο διαφορετικές προσεγγίσεις στο θέμα της παραλιακής ζώνης. Η μια που θέλει να οικοδομηθεί η περιοχή και η άλλη που θέλει να προστατευτεί.  Η ΑΛΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ σταθερά όλα αυτά τα χρόνια είναι υπέρ. της άποψης να προστατευτεί. Αυτή είναι και απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ναυπλίου. 

Αλήθεια 8: Για όλη την προσπάθεια «καθαρισμού» δεν υπάρχει καμία άδεια από καμία υπηρεσία. Εμείς δεν λέμε να μην καθαριστεί η περιοχή αλλά ο μοναδικός τρόπος που δεν επιτρέπεται είναι η χρήση μηχανικών μέσων.

Θα συμφωνήσω σε όλη την αναφορά του νομικού πλαισίου από τον κ. Κολιόπουλο αλλά δεν υπάρχει κανένα ψέμα στην ανακοίνωση της ΑΛΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ. Δυστυχώς στα πουλιά δεν μπορούμε να βάλουμε σύνορα, όπως αναφέρει και κάποιος συμπολίτης μας.
 

Ψέματα:
Για τα ζητήματα πολιτικής δημοκρατίας στη λειτουργία της ΑΛΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ που υπαινίσσεται ο κ. Κολιόπουλος θα είμαι λίγο πιο αυστηρός. Ένα πράγμα που προσπαθεί να κατοχυρώσει χρόνια τώρα αυτή παράταξη (με πολλές δυσκολίες)  είναι η πολιτική δημοκρατία στη λειτουργία της, πράγμα άγνωστο για μερικούς. Όταν η ανακοίνωση έχει την υπογραφή της ΑΛΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ, αυτή έχει συζητηθεί μεταξύ των μελών, έχουν κατατεθεί απόψεις και στη συνέχεια έχει δημοσιευθεί.  Για να σας πείσουμε, ας «προδώσουμε» το πώς γίνεται αυτή η δημοκρατική μας διαδικασία: Κάποιος γράφει  ένα κείμενο και το εισηγείται στα μέλη που συμμετέχουν στην παράταξη. Γίνονται παρατηρήσεις και στη συνέχεια βγαίνει το δελτίο τύπου της ΑΛΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ. Εδώ μας διευκολύνει τα μέγιστα η νέα τεχνολογία. Όταν υπάρχουν προσωπικές απόψεις, το κείμενο κοινοποιείται δημοσιά από την ΑΛΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ με την υπογραφή του γράφοντος ως μέλος της ΑΛΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ. Σε αυτή την διαδικασία πρέπει οι συμμετέχοντες  να «τσαλακώσουν» το εγώ τους.

Μερικά μικρά δημοκρατικά χαρακτηριστικά που πιστεύουμε ότι μας κάνουν διαφορετικούς και δεν μας αρέσει καθόλου να αμφισβητούνται επειδή κάποιοι δεν τα περιλαμβάνουν στην πολιτική τους κουλτούρα.
Υ.Γ. Η ΑΛΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ μάλλον έχει την ιδιαιτερότητα να ενώνει αντιπάλους…
 
– ( Το κείμενο αποτελεί απάντηση σε αντίστοιχο μακροσκελές κείμενο του δημότη του Ναυπλίου Γιάννη Κολιόπουλου, το οποίο δεν μας απεστάλη από τον ίδιο ώστε να το δημοσιεύσουμε, και το οποίο σε γενικές γραμμές υπερασπιζόταν την απόφαση του Δήμου να πραγματοποιήσει καθαρισμό χρησιμοποιώντας μηχανικά μέσα, σε περιοχή που βρίσκεται κοντά στον υγροβιότοπο).