ΨυχαγωγίαΑρχείο

Τα Χάρτινα Φτερά αποκαλύπτονται

Τα Χάρτινα Φτερά μας ταξιδεύουν με τόλμη στις ηλεκτρο-ροκ μελωδίες τους και τις πρωτότυπες διασκευές τους. Η μπάντα αποτελείται από τους Μιχάλη Κεχαγιαδάκη (Φωνή, Κιθάρα, Σύνθεση, Στίχοι), Μάνο Ζουρίδη (Μπάσο, Στίχοι), Γιάννη Βερούχη (Drums) και Χάρη Μπότση (Keyboards, Loops).

Τους πρωτοσυναντήσαμε μια “Φραουλένια μέρα” μα η αρχή είχε γίνει νωρίτερα…

Μ.Κ. Το τραγούδι “Φραουλένια μέρα” κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2014, ως προπομπός του άλμπουμ “Η Αυτού Πραγματικότης”. Από το 2011 όμως έχουμε κυκλοφορήσει ψηφιακά το “Αίμα απ’ το αίμα σου”, μια μπαλάντα που εξυμνεί τη σκοτεινή πλευρά του έρωτα και τη λύτρωση που επέρχεται από την απώλεια. Μας αρέσει να γράφουμε για συναισθήματα πιο αληθινά και πιο εσωτερικά από το κοινό “σ’ αγαπώ” ή το “μου λείπεις” γιατί αν το φιλοσοφήσει κανείς, αυτά είναι απλά ένας κοινός τρόπος να εκφράσεις βαθύτερες έννοιες.

– Δυο λόγια από τον καθένα ξεχωριστά για να σας γνωρίσουμε καλύτερα.

Μ.Κ. Η φωνή, η κιθάρα, η σύνθεση και η παραγωγή του συγκροτήματος. Ρεαλιστής και οραματιστής, προσγειώνω καμιά φορά το Μάνο που τείνει να απογειώνεται. Αυτό είναι το όμορφο όμως σ’ αυτή την μπάντα, η ένωση του ονείρου με την πραγματικότητα, η ένωση του απτού με το ιδεατό.

Μ.Ζ. Μπασίστας και στιχουργός της μπάντας, με έντονο το συναίσθημα του ρομαντισμού. Θα ήθελα ο κόσμος που ζούμε να ήταν αλλιώς κι όταν συνειδητοποιώ πως μάλλον αυτό δε γίνεται, ξεσπάω με χαρτί και μολύβι.

Γ.Β. Ο ρυθμός είναι η δουλειά μου, σαν ντράμερ του σχήματος κι όπως καταλαβαίνεις αυτός που την ιδρώνει τη φανέλα onstage (χα χα χα).

Χ.Μ. Πιάνο, πλήκτρα, loops και synths είναι η εξειδίκευσή μου.

– Το όνομα που επιλέξατε ως ομάδα, είναι πολύ χαρακτηριστικό κι ας μου επιτραπεί να εκφράσω την προσωπική μου αίσθηση: μια εύθραυστη ανάταση…

Μ.Κ. Το όνομα που επιλέξαμε συνδυάζει το εύθραυστο, το ονειρικό και το ιδεατό με την πραγματικότητα, τη γη, την προσγείωση. Προσπάθεια για τα όνειρα, ελπίδα για τους στόχους, δύναμη για την εξύψωση. Αυτές εξάλλου είναι οι προσωπικότητές μας που βγαίνουν και στον ήχο μας.

– Μπαίνω στον πειρασμό να ρωτήσω: ο συνδυαστικός ήχος των τραγουδιών σας στην πλειάδα του ελαφρο-σκληρού-ποπ-λαϊκού τραγουδιού έχει συνοδοιπόρους;

Μ.Ζ. Εάν με τον όρο «λαϊκό» εννοείς ότι τα τραγούδια μας μπορούν να μιλήσουν στις καρδιές των ανθρώπων ανεξαιρέτως κοινωνικών ταμπελών και λοιπών περιοριστικών περιθωριοποιήσεων, τότε με βρίσκεις απόλυτα σύμφωνο. Η μουσική μας ίσως να είναι πρωτότυπη για τα ελληνικά δεδομένα και αυτό γιατί δεν μας αρκεί να δημιουργούμε σε πεπατημένες φόρμες. Εξάλλου αυτή είναι η επιτομή της δημιουργίας. Συνοδοιπόροι είναι όλοι εκείνοι που στηρίζουν τις προσπάθειές μας και μας ακολουθούν σε κάθε μας εμφάνιση, θέλοντας επιτέλους να ακούσουν το κάτι διαφορετικό και να ταξιδέψουν με λόγια και μουσικές πέραν του συμβατικού. Το ευχάριστο όμως είναι ότι τελικά οι «συνοδοιπόροι» μας είναι πολλοί και γίνονται περισσότεροι.

– Μιλήστε μας για τους μουσικούς διαγωνισμούς στους οποίους έχετε λάβει διακρίσεις.

Χ.Μ. Βρεθήκαμε στους ημιτελικούς του μουσικού διαγωνισμού Φίλιππος Νάκκας, με την υποστήριξη της SAE, καθώς επιλεγήκαμε ανάμεσα σε περίπου 100 συγκροτήματα απ’ όλη την Ελλάδα. Μπορεί να μην κερδίσαμε, αλλά το κομμάτι μας «Πικρό Φιλί» διδάσκεται στα τμήματα της SAE, ως case study παραγωγής και σύνθεσης. Είναι τεράστια τιμή για μας, καθώς η σπουδαιότερη σχολή ηχοληψίας και μουσικής παραγωγής στη χώρα διδάσκει στους σπουδαστές της και τις δικές μας μουσικές φόρμες.

Η δική μας «Φραουλένια Μέρα» βρέθηκε στο TOP 10 της μουσικής διαδικτυακής πύλης MUSEEKart, κατόπιν ψηφοφορίας περίπου 20000 κόσμου και μάλιστα κάτω από μεγάλα ονόματα καταξιωμένων Ελλήνων καλλιτεχνών.

Τερματίσαμε δεύτεροι στο μουσικό διαγωνισμό Rocking Loud που διεξήχθη σε γνωστό live stage της Αθήνας κερδίζοντας το θερμό χειροκρότημα και την αναγνώριση του κοινού και των συναδέλφων μουσικών.

Υπάρχουν πολλά ακόμα που κερδίσαμε και αμέτρητα που κερδίζουμε κάθε μέρα απ’ αυτό το ταξίδι που λέγεται «Τα Χάρτινα Φτερά». Εξάλλου η αναγνώριση του κοινού είναι για εμάς το μεγαλύτερο βραβείο.

– Διάβασα στο βιογραφικό σας και για κάποιες εμφανίσεις με μια ομάδα χορού. Περί τίνος επρόκειτο;

Γ.Β. Η ομάδα χορού Dismantled είναι ένα σύνολο ενθουσιωδών χορευτριών που ακούγοντας τη μουσική μας, μας πρότεινε να οπτικοποιήσει το concept που ονομάζεται “Τα Χάρτινα Φτερά”. Ομολογουμένως έκαναν εξαιρετική δουλειά και δημιούργησαν μία ακόμα προοπτική στις ζωντανές μας εμφανίσεις. Ένα ολοκληρωμένο show πρέπει να παρέχει διαφορετικά ερεθίσματα στο κοινό, τα οποία μπορούν να συμπλέκονται αρμονικά, να ψυχαγωγούν και να ταξιδεύουν.

– Θα ήθελα να σταθούμε ιδιαιτέρως στην αγαπημένη διασκευή ενός διαχρονικού τραγουδιού. Γιατί Σαββόπουλο, καταρχήν.

Μ.Ζ. Με τα τραγούδια του Σαββόπουλου μεγαλώσαμε. Θυμάμαι μια Κυριακή απόγευμα, όλη η οικογένεια μαζεμένη και στο πικάπ ο δίσκος του Διονύση να παίζει. Στίχοι διαχρονικοί, ρυθμοί βγαλμένοι απ’ την παράδοση και αμεσότητα της ζωής. Τραγούδια που έχουν και θα έχουν νόημα σε κάθε εποχή.

– Και γιατί το συγκεκριμένο τραγούδι;

Μ.Ζ. Νιώσαμε την ανάγκη να εκφράσουμε τα βαθύτερα νοήματα του στίχου, πέρα απ’ τον τρόπο που ο δημιουργός προσέγγισε το κοινό το 1975, προσδίδοντας τη γλυκιά μελαγχολία και την ελπίδα για την ανάταση ενός λαού που πάντα παλεύει με τον εαυτό του.

– Το album στο οποίο περιλαμβάνεται και η συγκεκριμένη διασκευή πότε κυκλοφόρησε και ποια άλλα τραγούδια συναντάμε;

Μ.Κ. Το full length album θα κυκλοφορήσει στο αμέσως επόμενο διάστημα. Όλα μας τα κομμάτια πραγματεύονται τον εσωτερικό κόσμο και την τάση της κοινωνίας μας να κλείνεται στην τσιχλόφουσκά της, ο καθένας μας ξεχωριστά και φυσικά να σοκάρεται όταν αυτή σπάει και χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε την “Αυτού Πραγματικότητα”. Οι φόβοι, ο έρωτας, η ανησυχία, ο θάνατος, όλα αυτά που σμιλεύουν χαρακτήρες αλλά μέσα απ’ το πρίσμα μιας φανταστικής ευημερίας.

– Είστε μια δεμένη ομάδα που ενεργείτε συλλογικά και λαμβάνετε αποφάσεις κλπ. Είναι ένα δύσκολο μοντέλο γιατί παρά τα κοινά οράματα, κάποιες φορές ίσως οι ισορροπίες να είναι εύθραυστες.

Γ.Β. Σαφώς και υπάρχουν διαφωνίες, άλλες μικρές και άλλες πιο έντονες, στο κάτω κάτω είμαστε rockers, βράζει το αίμα μας. Όλα όμως λύνονται ως δια μαγείας όταν ξεκινάει η δημιουργική διαδικασία. Ο καθένας έχει το ρόλο του, όπως ακριβώς και σε μια καλοκουρδισμένη μηχανή και συμβάλλει στην ομάδα ανάλογα με την προσωπικότητα και τις γνώσεις του. Οι ισορροπίες μπορεί καμιά φορά να είναι εύθραυστες αλλά όσο υπάρχει σεβασμός σ’ αυτό που κάνουμε, η ομάδα αυτή θα δένεται ακόμα περισσότερο.

– Πριν λίγα χρόνια ήταν στη μόδα τα συγκροτήματα. Υπάρχει η έννοια της “μόδας” στο τραγούδι; Τι πιστεύετε;

Μ.Ζ. Η μόδα είναι η τάση των ανθρώπων να ακολουθούν ένα συγκεκριμένο ρεύμα προς την κοινωνική αποδοχή. Η μόδα έρχεται και παρέρχεται και σαφώς επανέρχεται, κάνοντας κύκλους. Φυσικά και υπάρχει μόδα στη μουσική, είναι ανάγκη των ανθρώπων. Μην ξεχνάμε όμως και συγκροτήματα τα οποία πέραν οποιασδήποτε μόδας τάραξαν τα νερά της μουσικής μας ζωής και έγιναν θρύλοι. Δεν θα ξεχάσω τον περασμένο Σεπτέμβρη, όταν βρεθήκαμε στην Τεχνόπολη για την επανένωση των Διάφανων Κρίνων και του φίλου μας Θάνου Ανεστόπουλου, για ιερό σκοπό βέβαια, πόσο μαγικά ήταν με τόσες χιλιάδες κόσμο να τραγουδούν τα τραγούδια με τα οποία μεγαλώσαμε.

– Ταυτότητα και στυλ. Γνώση και άποψη. Προβολή και ευκαιρίες. Κι αφήνω την τύχη τελευταία για να μας πείτε ποιοι είναι – κατά την άποψή σας – οι παράγοντες για μια ανοδική πορεία στο χώρο σας.

Μ.Κ. Ο συνδυασμός όλων αυτών είναι το συστατικό στην ανοδική πορεία. Η ταχύτητα διαφέρει. Χωρίς στυλ δεν υπάρχει ταυτότητα και προσωπικός ήχος. Κι όταν λέω στυλ δεν εννοώ μόνο το hair-styling και το ντύσιμο. Στυλ στη μουσική και στη σύνθεση, στο στίχο και στην παραγωγή είναι αυτό που ξεχωρίζει στις πρωτότυπες δουλειές, κάτι το διαφορετικό που σε κάνει να σκεφτείς και να ταυτιστείς. Έχοντας πετύχει τα παραπάνω, μένοντας πιστός σ’ αυτά που πρεσβεύεις, μοιραία αποκτάς άποψη και γνώση σ’ αυτό που κάνεις. Μάλλον πρώτα γνώση και μετά άποψη γιατί αντίθετα η άποψη είναι απλά στείρες λέξεις. Κι ερχόμαστε φυσικά στο δύσκολο μέρος της προβολής, που χτίζει ευκαιρίες. Δύσκολο γιατί στηρίζεσαι σε τρίτους να πιστέψουν στο όραμά σου, να το καταλάβουν και να ανοίξουν δρόμους σε νέες προκλήσεις. Πολύ λίγοι τούτοι οι άνθρωποι στις μέρες μας. Είμαστε τυχεροί που βρήκαμε έναν, άρα σου απαντάω και για την τύχη. Όλα τα άλλα είναι απλά σωστές κινήσεις.

– Κάποιες παλιές ή, νέες συνεργασίες που σας έδωσαν “φτερά”;

Γ.Β. Κοινές εμφανίσεις με C:REAL, Γιάννη Ζουγανέλη, Πάνο Μουζουράκη και πολλούς άλλους. Πολλά τα οφέλη και η εμπειρία που αποκομίσαμε και αποκομίζουμε από καλλιτέχνες τέτοιου βεληνεκούς και φυσικά τεράστια τιμή να μοιράζεσαι το stage μαζί τους.

– Μουσικές σκηνές και live. Που σας συναντάμε αυτό το διάστημα;

Χ.Μ. Έχοντας παίξει στην πλειοψηφία των μουσικών σκηνών της Αθήνας, στοχεύουμε πλέον περισσότερο σε εμφανίσεις εκτός των πυλών. Αυτή τη στιγμή σχεδιάζουμε με τους συνεργάτες μας την περιοδεία μας στην Ελλάδα και παράλληλα ετοιμάζουμε νέα και ενδιαφέροντα δρώμενα για να παρουσιάσουμε. No rest, no sleep. Φυσικά όποιος θέλει να ενημερώνεται έγκαιρα για τις επερχόμενες εμφανίσεις μας μπορεί να επισκεφθεί το website μας taxartinaftera.gr ή να μας ακολουθήσει στο fb.