ΆρθροΑρχείο

Το τουριστικό portal της Νότιας Κυνουρίας και η περίπτωση του Ναυπλίου

Στα πλαίσια της τουριστικής ανάπτυξης και της πιο οργανωμένης προβολής της Νότιας Κυνουρίας, η δημοτική αρχή της περιοχής ανακοινώνει την δημιουργία μίας Τουριστικής Πύλης στο Διαδίκτυο για όλο τον Δήμο.


Ο στόχος και τα «ψηφιακά χωριά»

Το Τουριστικό Portal που ετοιμάζεται θα έχει ως στόχο την τουριστική προβολή της περιοχής, την αύξηση των επισκεπτών με πληρέστερη ενημέρωση και την διευκόλυνση όλων όσων επιθυμούν να προγραμματίσουν ευκολότερα το ταξίδι τους.

Ο Δήμος Νότιας Κυνουρίας σκοπεύει να προβάλλει και τις τουριστικές επιχειρήσεις και γι’ αυτό έχει απευθύνει πρόσκληση στους ενδιαφερόμενους δημότες να δώσουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία προκειμένου να μπουν στην Τουριστική Πύλη εντελώς δωρεάν έτσι ώστε οι πολίτες να ενημερώνονται για το κάθε κατάστημα.

Μάλιστα αντίστοιχες προσπάθειες έχουν προηγηθεί και από χωριά της Νότιας Κυνουρίας, όπως για παράδειγμα ο Κοσμάς που λάνσαρε πρόσφατα το νέο του τουριστικό portal kosmasarcadia.gr, με πρωτοβουλία της Δημοτικής Ενότητας Κοσμά. Το ίδιο συμβαίνει και με άλλα χωριά του Πάρνωνα, όπως η Καστάνιτσα (kastanitsa.gr)


Η περίπτωση του Ναυπλίου

Το Ναύπλιο είναι ήδη ένας δημοφιλής προορισμός χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει ακόμα δημοφιλέστερος. Ωστόσο μία από τις πιο επισκέψιμες πόλεις στην Ελλάδα δεν διαθέτει μία οργανωμένη διαδικτυακή τουριστική πύλη, που θα εστιάζει σε πληροφορίες πρώτα για την πόλη και την ευρύτερη περιοχή, και έπειτα για τις επιχειρήσεις της. Το κενό αυτό καλύπτεται, εν μέρει, από ιδιωτικές πρωτοβουλίες, που όμως εστιάζουν περισσότερο στην διαφημιστική προβολή των τοπικών επιχειρήσεων, και λιγότερο στην παρουσίαση των αξιοθέατων και της κουλτούρας της πόλης και του δήμου γενικότερα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουν γίνει καθόλου προσπάθειες σε αυτό το κομμάτι από τον Δήμο. Υπάρχει, φερ ειπείν, το «έξυπνο» nafplio-tour.gr το οποίο είχε γίνει με χρήματα ΕΣΠΑ και προσφέρει μία εικονική περιήγηση στην πόλη του Ναυπλίου, ωστόσο αυτό δεν είναι ακριβώς ένα τουριστικό portal, αλλά μία ψηφιακή ξενάγηση.

Υπάρχει επίσης και το site του Δήμου Ναυπλιέων (nafplio.gr), το οποίο έχει κάποιες χρήσιμες τουριστικές πληροφορίες, αλλά κυρίως εστιάζει στα του δήμου.

Λείπει όμως μία μη κερδοσκοπική τουριστική πύλη η οποία θα εστιάζει κατά κύριο λόγο στην σύντομη αλλά εμπεριστατωμένη πληροφόρηση του επισκέπτη, ώστε να τον μυήσει με απλό, έξυπνο και κατανοητό τρόπο στα «μυστικά» του Ναυπλίου και να τον βοηθήσει να οργανώσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το ταξίδι του. Χωρίς βέβαια να υποτιμάμε και τους ιδιωτικούς οδηγούς που στην πλειοψηφία τους είναι αρκετά αξιόλογοι, αλλά όπως είναι φυσικό ασχολούνται κυρίως με το εμπορικό κομμάτι, αφού αυτή είναι και η πηγή των εσόδων τους. 

 

Κ.Κ.