ΠολιτικήΑρχείο

Φαντασματάκια πάνω από τον ανάβαλο;

Βλέπει φαντάσματα ο Ανδριανός ή όντως υπάρχει τέτοιο θέμα; Πάντως μέχρι στιγμής δεν προκύπτει από πουθενά ότι υπάρχει κίνδυνος να απενταχθεί από το ΕΣΠΑ το έργο μεταφοράς και διανομής νερού άρδευσης από τον Ανάβαλο σε Κουτσοπόδι, Μυκήνες, Μοναστηράκι, Φίχτια, Χώνικα, Αεροδρόμιο, Ελληνικό και Μιδέα.

Από την άλλη έγγραφο της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας αποκαλύπτει ότι ακόμα δεν έχει δοθεί η απαιτούμενη παράταση έως τις 27/10/2016 και δεν έχουν ολοκληρωθεί οι απαλλοτριώσεις για τα αντλιοστάσια. Γενικά είναι γνωστές οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση του έργου, οι οποίες θα μπορούσαν, υπό προϋποθέσεις, να οδηγήσουν ακόμα και στην απένταξή του από το ΕΣΠΑ, αν και αυτό το σενάριο δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες.

Ο Γιάννης Ανδριανός πάντως επανήλθε σήμερα με Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων και νέα Ερώτηση προς τους αρμόδιους Υπουργούς, εκφράζοντας την ανησυχία του για την απάντηση που έλαβε από τον Υφυπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ι. Μπαλάφα σε προηγούμενη ερώτησή του, και ζητώντας διαβεβαιώσεις για την απρόσκοπτη υλοποίηση του έργου και την αποτροπή του κινδύνου της απένταξης του.

Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:
« Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει στους παραγωγούς της Αργολίδας η πληροφορία ότι, το έργο μεταφοράς και διανομής νερού άρδευσης από τον Ανάβαλο σε Κουτσοπόδι, Μυκήνες, Μοναστηράκι, Φίχτια, Χώνικα, Αεροδρόμιο, Ελληνικό και Μιδέα κινδυνεύει με απένταξη καθώς δεν υλοποιείται με την ταχύτητα που απαιτείται γιατί εκτός των άλλων δεν έχει δοθεί η απαιτούμενη παράταση μέχρι τις 27/10/2016 και δεν έχουν ολοκληρωθεί οι απαλλοτριώσεις για τα αντλιοστάσια.

Την ανησυχία τροφοδοτεί περαιτέρω και η απάντηση του Υφυπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Ι. Μπαλάφα στην προηγούμενη σχετική 2444/19-1-2016 Ερώτησή μου και το επισυναπτόμενο έγγραφο της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας όπου συγκεκριμένα αναφέρεται ότι:

“Για το Υποέργο 1 [Μεταφορά και διανομή νερού άρδευσης από δίκτυα Αναβάλου σε Κουτσοπόδι, Μυκήνες, Μοναστηράκι, Φίχτια, Χώνικα, Αεροδρόμιο, Ελληνικό και Δήμο Μιδέας Ν. Αργολίδας] η Υπηρεσία μας έχει αποστείλει τις απόψεις της προς την Προϊσταμένη Αρχή και εκκρεμεί η χορήγηση παράτασης προθεσμίας έως 27-10-2016 (σύμφωνα με το αρ.πρ:156850/4401/15-12-2015 έγγραφό μας και υπό την προϋπόθεση ολοκλήρωσης των απαλλοτριώσεων του έργου) και εκκρεμεί επίσης η έγκριση του 3ου ΑΠΕ (σύμφωνα με το αρ.πρ: 127851/3624/26-11-2015 έγγραφό μας)”.

Κατόπιν αυτών, και δεδομένης της σημασίας του έργου για την τοπική αγροτική οικονομία της επιτακτικής ανάγκης ολοκλήρωσής του,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ:
1. Αν υφίσταται κίνδυνος απένταξης του έργου μεταφοράς και διανομής νερού άρδευσης από τον Ανάβαλο σε Κουτσοπόδι, Μυκήνες, Μοναστηράκι, Φίχτια, Χώνικα, Αεροδρόμιο, Ελληνικό και Μιδέα και, αν ναι, τι ενέργειες γίνονται για την αποτροπή απένταξης.

Και ζητείται η κατάθεση στη Βουλή των υπηρεσιακών εγγράφων που έχουν αποσταλεί στις αρμόδιες υπηρεσίες για την υλοποίηση του έργου, βάσει των οποίων έχουν γίνει όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για την συνέχιση του έργου και την αποτροπή του κινδύνου μη υλοποίησής του ».