ΕυρώπηΑρχείο

Η ενσωμάτωση των προσφύγων στην αγορά εργασίας: οφέλη και προκλήσεις

Η ένταξη των προσφύγων είναι ένα ιδιαίτερα “πολιτικοποιημένο” θέμα, που αφορά και επηρεάζει τις πολιτικές ασύλου, διεθνούς προστασίας, αγοράς εργασίας και το ζήτημα των διακρίσεων, είπε ο ευρωβουλευτής Brando Benifei (Σοσιαλιστές, Ιταλία) και εισηγητής τους ΕΚ για το ζήτημα. Οι πολιτικές της ΕΕ είναι κατακερματισμένες και σε ορισμένους τομείς οι αρμοδιότητες της ΕΕ είναι περιορισμένες. Στην πραγματικότητα, οι προϋποθέσεις για την ένταξη των προσφύγων στην αγορά εργασίας, διαφέρουν μεταξύ των κρατών μελών.

Πώς μπορούν να ενταχθούν επιτυχημένα οι πρόσφυγες στην αγορά εργασίας;
“Η επιτυχημένη ενσωμάτωση απαιτεί να ερευνήσουμε όχι μόνο μέτρα για την υποστήριξη της ένταξης στην αγορά εργασίας αλλά πρόσθετα μέτρα και υπηρεσίες, όπως οι επανενώσεις οικογενειών, η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, ψυχο-κοινωνική περίθαλψη και επανένταξη, νομικούς συμβούλους, καθώς και γλωσσική κατάρτιση” , είπε ο Διευθυντής του Ερυθρού Σταυρού στην ΕΕ Denis Haveaux.
Ένα από τα σημαντικά ζητήματα που συζητήθηκαν ήταν η διάρκεια της διαδικασίας για την απόκτηση ασύλου, όπως είπε χαρακτηριστικά η Hala Akari από την Συριακή Ένωση Προσφύγων και την πρωτοβουλία Mariestad (Σουηδία). Επίσης, υπάρχει ανάγκη κοινών προτύπων για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων και αξιολόγησης των δεξιοτήτων.
¨Οι σημερινοί πρόσφυγες δεν πρέπει να γίνουν οι αυριανοί άνεργοι”, είπε ο Wolfgang Mueller από το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Οργανισμό Απασχόλησης.
Στην ερώτηση αν η ένταξη στην αγορά εργασίας θα πρέπει να γίνει μέσω επιδοτήσεων και επιχορηγήσεων, η ευρωβουλευτής (Σοσιαλιστές, Γερμανία) είπε πώς, “όλοι όσοι ψάχνουν για μια θέση εργασίας στην Ευρώπη θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ισότιμα
 
Αλληλεγγύη και κοινωνία
Τα κράτη μέλη πρέπει να ξεπεράσουν την “έλλειψη αλληλεγγύης” που δείχνουν, είπε ο Ryszard Cholewinski, από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας.
Η ΕΕ πρέπει να στηριχτεί τώρα στις αξίες της ειδικά για να καταπολεμήσει όλες τις μορφές ξενοφοβίας, δήλωσε η Γαλλίδα ευρωβουλευτής Elisabeth Morin-Chartier (ΕΛΚ). “Η Ευρώπη είναι πόλος έλξης για όλους εξαιτίας των αξιών που πρεσβεύει”, είπε.

Οι προκλήσεις για την Ευρώπη
Κατά την ακρόαση συζητήθηκε επίσης, η συναίνεση που πρέπει να υπαρξει προκειμένου να ληφθούν μέτρα για την ένταξη των προσφύγων. “Κάθε χώρα έχει τη δική της ταυτότητα. Η ένταξη χωρίς αφομοίωση αποτελεί ουτοπία”, είπε ο Czeslaw Hoc (Μεταρρυθμιστές, Πολωνία).