Ανθισαν σε άγριους καιρούς, έγιναν μέρος της Ιστορίας και στέκουν ακόμα στη θέση τους, φτιαγμένα από τόνους πέτρας, ηρωικών και ανθρώπινων στιγμών.
Τα συναντάμε σε κορυφές μοναχικών λόφων ή δίπλα στη θάλασσα, μικρά ή μεγάλα, άλλα ως υπερήφανα ερείπια κι άλλα ολοζώντανα, λες και οι αιώνες που πέρασαν άφησαν μόνο λάμψη πάνω τους.
Τα κάστρα της Ελλάδας στην ουσία δεν σιώπησαν ποτέ. Γεμάτα θρύλους, μυστήριο και μνήμες, σε προκαλούν για μια βόλτα στη δική τους εποχή.
Στην λίστα που παρουσιάζει το Έθνος δεν λείπει και το Ναύπλιο, με δύο άξιους εκπροσώπους, το Μπούρτζι και το Παλαμήδι.
Το Παλαμήδι αναφέρεται ως το πιο εντυπωσιακό από τα τρία κάστρα (μαζί με την Ακροναυπλία και το Μπούρτζι) της ατμοσφαιρικής πόλης. Με 8 προμαχώνες και πανίσχυρα τείχη, δεν πρόλαβε να επιβεβαιώσει τον τίτλο του ως το πιο ισχυρό της Μεσογείου, αφού έπεσε στους Τούρκους έναν χρόνο μετά την κατασκευή του, από προδοσία. 999 σκαλιά οδηγούν στην είσοδο του κάστρου αλλά υπάρχει και οδική πρόσβαση.
Αντίστοιχα το Μπούρτζι, είναι το θαλασσόκαστρο που λειτούργησε ως φρούριο μέχρι το 1865, μετά έγινε τόπος διαμονής των δημίων που εκτελούσαν τους θανατοποινίτες του Παλαμηδιού και το 1935 μετατράπηκε σε ξενοδοχείο. Σήμερα αποτελεί το σήμα κατατεθέν της Αργολικής πρωτεύουσας και αφορμή για ρομαντική βαρκάδα για όποιον θέλει να το δει από κοντά.
Τα υπόλοιπα είναι το Κάστρο Μεθώνης, το Κάστρο Πλαταμώνα στην Πιερία, το Κάστρο Καβάλας, ο Μυστράς στη Λακωνία, η Φορτέτζα στο Ρέθυμνο, η Ακροκόρινθος, το Κάστρο Ιωαννίνων, το Ιτς Καλέ (Ιωάννινα), το Παλιό Φρούριο στην Κέρκυρα, το Φραγκοκάστελο στα Σφακιά, το Κάστρο Κορώνης στη Μεσσηνία, το Χλεμούτσι στην Κυλλήνη, Κάστρο της Λίνδου στην Ρόδο, το Κάστρο της Μυτιλήνης, το Κάστρο της Ναυπάκτου, η Μονεμβασιά φυσικά, το Καστέλι της Ρούμελης (κάστρο Αντιρρίου στη Ναυπακτία), το Κάστρο της Βόνιτσας, το Κάστρο της Πάργας, το Νιόκαστρο της Πύλου, το Κάστρο Παντοκράτορα στην Πρέβεζα, η Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, το Καστέλο Ρόσο στην Εύβοια, τα Μαστιχοχώρια – Καστροχώρια στη Χίο και ο Κούλες στο Ηράκλειο της Κρήτης.