Site icon Αρχείο anagnostis.org

Από το Άργος γενηθήτω η νέα Δημοκρατική Παράταξη

Από το Άργος γενηθήτω η νέα Δημοκρατική Παράταξη

Στο Επιμελητήριο της Αργολίδας δεν έπεφτε καρφίτσα την Δευτέρα το βράδυ. Η αίθουσα, χωρητικότητας περίπου 100 ατόμων, ήταν γεμάτη, υπήρχαν όρθιοι και περίπου 50 άτομα ήταν έξω από αυτή και παρακολουθούσαν τη συζήτηση από γιγαντοοθόνη. Κι άλλοι που κοντοστέκονταν όταν μάθαιναν για τη συζήτηση που ήταν σε εξέλιξη.  

Μόνο οι ντόπιοι αντιλήφθηκαν αμέσως την επιτυχία της εκδήλωσης – «ο Βούτσης στις εκλογές τον Σεπτέμβριο μάζεψε 30 άτομα», έλεγαν. Στο πάνελ βρίσκονταν οι: Γιάννης Μανιάτης από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ο Σπύρος Λυκούδηςαπό το Ποτάμι, και ο Φίλιππος Σαχινίδης από το ΚΙΔΗΣΟ. Τον συντονισμό έκανε ο δημοσιογράφος Ανδρέας Παπαδόπουλος.

Στο Άργος, δώδεκα χιλιόμετρα από το Ναύπλιο, την πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας, πραγματοποιήθηκε μια εκδήλωση με περισσότερους συμβολισμούς από όσους ενδεχομένως να ήθελαν οι ηγεσίες των τριών κομμάτων. Το θέμα της ήταν «Η Ελλάδα σε Κρίση – Προοδευτικές Απαντήσεις». Θα μπορούσε να είναι οποιοδήποτε άλλο θέμα γιατί τελικά την ατζέντα την έθεσαν οι πολίτες που παραβρέθηκαν με τις ερωτήσεις τους, με τις αγωνίες και τους προβληματισμούς τους, κεντρίζοντας τους ομιλητές να σπάσουν τα κομματικά στεγανά.

Τι άλλο θα μπορούσε να σημαίνει το έντονο χειροκρότημα που έλαβε ο κ. Λυκούδης όταν έλεγε ότι «το σύνολο του χώρου πρέπει να ξεπεράσει τα εσωτερικά μαγαζάκια και τις φοβίες του και να φτιάξει έναν νέο και μεγάλο φορέα»; «Έχουμε υποχρέωση να γίνουμε αλλιώτικοι για να εμπνεύσουμε τον κόσμο», πρόσθεσε. Εκτίμησε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει μεγάλες δυσκολίες να ξεπεράσει τις εσωτερικές αγκυλώσεις ενός κόμματος όπως η ΝΔ με παραδοσιακές βαρωνίες. Και κάνοντας ένα προσεκτικό άνοιγμα στη Δημοκρατική Συμπαράταξη είπε ότι η αντιπολίτευση όποτε χρειάστηκε έδειξε υπεύθυνη στάση και θα το ξανακάνει αλλά «αν ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να κυβερνήσει – το είπε η Φώφη Γεννηματά και ο Ευάγγελος Βενιζέλος- να έρθει στη Βουλή, να μας το πει. Θα γελάει ο κόσμος μαζί μας αν ξανακάνουμε εκλογές, αυτή η Βουλή μπορεί να δώσει άλλη κυβέρνηση.»

Η τοποθέτηση αυτή έχει την ιδιαίτερη αξία της επειδή είναι η πρώτη φορά που ο κ. Λυκούδης συμμετέχει σε τέτοιο πάνελ. Επιπλέον  έγινε τρεις ημέρες πριν από την έναρξη του συνεδρίου του Ποταμιού όπου την Παρασκευή αναμένεται να διατυπώσει τη δική του πρόταση για τον ευρύτερο χώρο ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Ο κ. Μανιάτης, ο οποίος οργάνωσε την εκδήλωση, μίλησε για την ανάγκη να οργανωθεί σε άλλη βάση το κράτος, ώστε να προσελκύσει επενδύσεις και να προχωρήσουν οι προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν πλούτο και θέσεις εργασίας. «Δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουμε να ταυτίζουμε τις μεταρρυθμίσεις με φόρους και περικοπές στα εισοδήματα», σημείωσε και μίλησε για τον «προοδευτικό πατριωτισμό», για μια Ελλάδα που μπορεί να «γεννήσει» χρήματα να δώσει απάντηση στο κορυφαίο θέμα για την κοινωνία, την  καταπολέμηση της ανεργίας. Ο πρώην υπουργός του ΠαΣοΚ, ο οποίος έχει συμμετάσχει ενεργά στην προσπάθεια ενοποίησης του χώρου, παρέμεινε όπως ήταν αναμενόμενο στο πλαίσιο της πρότασης που διατύπωσε η κυρία Γεννηματά: προγραμματική συνδιάσκεψη και εκλογή του νέου προέδρου από τη βάση.

Στον κίνδυνο να γίνουν τεχνητές και άρα αποτυχημένες συγκολλήσεις κομμάτων αναφέρθηκε ο κ. Σαχινίδης, ο οποίος στην τοποθέτηση του ανέλυσε τα αίτια της κρίσης, μίλησε για τα λάθη της Ευρώπης αλλά και για τις αποτυχίες του ελληνικού πολιτικού συστήματος, οι οποίες όπως είπε θα οδηγήσουν στο τέλος στην αμφισβήτηση του κοινού νομίσματος, του ευρώ.

Κατόπιν άρχισαν οι ερωτήσεις. Και η συζήτηση που είχε προγραμματιστεί να διαρκέσει μία ώρα ξεπέρασε τις τρεις. Το μικρόφωνο άλλαζε χέρια μεταξύ απλών ψηφοφόρων, επιχειρηματιών, αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης και παραγόντων της περιοχής. Ήταν στελέχη του ΠαΣοΚ, μετανοημένοι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, στελέχη του ΚΙΔΗΣΟ και στελέχη της Ανανεωτικής Αριστεράς. Εκπροσωπήθηκε δηλαδή σχεδόν όλος ο ενδιάμεσος χώρος.

«Πείτε μας. Τελείωσε το μνημόνιο – αντιμνημόνιο και επιστρέφουμε στον διαχωρισμό Δεξιάς – Αριστεράς;». «Πως θα βάλουμε μια ομπρέλα και θα μπούμε όλοι από κάτω; Δεν πρέπει να μιλήσουμε για τον τρόπο που μας αντιμετώπιζε το ΠαΣοΚ όσο κυριαρχούσε στον χώρο;». «Πως αυτή η γοητευτική Αριστερά δεν έχει ακροατήριο και έχει η Χρυσή Αυγή; Τι φταίει;». «Όσο και να μην μας αρέσει αυτή η συζήτηση πρέπει να βρεθεί και μια ηγεσία που να μας εμπνέει και να εκφράζει τον κοινωνικό χώρο στον οποίο απευθύνεται». «Να μην κάνουμε γιουρούσι από την πρεμούρα της εκλογής Μητσοτάκη γιατί θα κάνουμε λάθη». «Υπάρχουν πολλοί μετανιωμένοι που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και μας λένε «φτιάξτε ένα κόμμα νοικοκυραίων που δεν θα λέει ψέματα. Μην μας ξαναπείτε ψέματα!». «Πείτε μας αλήθεια. Πρέπει να περικοπούν οι συντάξεις;».

Πολλές ερωτήσεις έκρυβαν την επιθυμία για κάτι νέο στο χώρο. Κάποιοι το είπαν καθαρά «φτάνει η αυτομαστίγωση. Να πάμε μπροστά». «Να φτιάξουμε ένα νέο κόμμα. Εμείς στην επαρχία είμαστε έτοιμοι αν στην Αθήνα δεν θέλουν οι αρχηγοί και τα μεγαλοστελέχη ας μην έρθουν». Και οι τρεις ομιλητές βρέθηκαν απέναντι στην έκκληση  «Βρείτε τα!», «δεν καταλαβαίνουμε ποιες είναι οι διαφορές σας». Η απάντηση σε αυτές τις αγωνίες δεν ήταν εύκολη τη Δευτέρα το βράδυ, στο Άργος, από τρεις πολιτικούς που έχουν τις απόψεις τους, αλλά δεν είχαν εξουσιοδότηση από τα κόμματα τους να πουν αυτό θέλει να ακούσει ο κόσμος. Οι απαντήσεις όμως δεν μπορούν να καθυστερήσουν, γιατί οι πολίτες όπως φάνηκε στο Επιμελητήριο Αργολίδας και επιβεβαιώνεται από τις δημοσκοπήσεις έχουν ήδη υπερβεί τα κομματικά στεγανά.
 
ΠΗΓΗ
 

Exit mobile version