Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης διοργανώνει Τρίωρο Βιωματικό Σεμινάριο κύρίως για δασκάλους, μουσικούς, γυμναστές και νηπιαγωγούς με τίτλο «Όλα είναι ένα παιχνίδι» στις 27 φεβρουαρίου 2016 στις 11 το πρωί στο 4ο Δημοτικό Ναυπλίου.
Ο μουσικοπαιδαγωγός-συγγραφέας Βασίλης Αναγνώστου θα διδάξει 12 από τις 31 δραστηριότητες που περιέχονται στο ομότιτλο βιβλίο του και βασίζονται στο «Σύστημα Orff».
Το «Σύστημα Orff» είναι μία μέθοδος προσέγγισης του λόγου, της μουσικής και της κίνησης, που μπορεί να ξεκινήσει από την προσχολική ηλικία. Έχει ως πρωταρχικό σκοπό την ανάπτυξη της πρωτοβουλίας, της φαντασίας και της δημιουργικότητας. Δίνει μεγάλη σημασία στην αυτενέργεια, ευαισθητοποιεί τις αισθήσεις, καλλιεργεί την ικανότητα συγκέντρωσης, την κοινωνικότητα και το σπουδαιότερο, χαρίζει τη χαρά της βιωματικής συμμετοχής σε αισθητικές μορφές κίνησης, μουσικής και λόγου.
Αναλυτικότερα θα διδαχθούν οι εξής ενότητες:
1. ΟΤΑΝ ΠΑΙΖΕΙ Η ΜΟΥΣΙΚΗ (Αύξηση της εγρήγορσής μας)
2. ΠΡΩΤΟΣ ΔΡΑΚΟΣ ή Φαταούλας (Ανάπτυξη οικειότητας μεταξύ μας)
3. ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΔΡΑΚΟΣ ή Φαφλατούφλας (Βελτίωση του αυτοελέγχου μας)
4. ΤΡΙΤΟΣ ΔΡΑΚΟΣ ή Λούι ο τεσσαροχάφτης (Συντονισμός σε κοινό ρυθμό)
5. ΠΕΡΙ OSTINATO (Μ’ ένα ντιν κι ένα νταν: Δυο-τρεις νοτούλες γίνονται η βάση που πάνω της χτίζονται έργα μεγάλα!)
6. Ο ΚΑΡΟΤΣΕΡΗΣ (Body percussions)
7. ΛΑΡΕ ΜΙΡΕ (Το χιούμορ: ένα παρεξηγημένο πολύτιμο «όπλο»)
8. ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΩΝ ΕΠΤΑ ΑΔΕΛΦΩΝ (Η μουσική κλίμακα)
9. ΡΕ-ΝΤΟ-ΡΕ (Το τραίνο των αντιθέσεων: αργά-γοργά, σιγανά-δυνατά)
10. ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ (Πως μαθαίνουμε ένα τραγούδι σε 5΄)
11. ΧΟΡΟΣ ΣΤΟΝ ΚΥΚΛΟ (Η κινητική απελευθέρωση της ομάδας)
12. ΣΥΝΟΨΗ: Λόγος-Μουσική-Κίνηση μ’ ένα παράδειγμα:
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ (Το Μαργούδι κι ο Αλεξανδρής)
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ:
Γεννήθηκε το 1953 στο Σκουτάρο της Λέσβου, αλλά τα παιδικά και νεανικά του χρόνια τα έζησε στη Νέα Ερυθραία.
Σπουδές: Πήρε πτυχίο Ηλεκτρονικού από το Σιβιτανίδειο Ίδρυμα και πτυχίο Αρμονίας από το Ωδείο «Ν. Σκαλκώτας», ενώ δεν πήρε πτυχίο Πολιτικού Μηχανικού από το ΕΜΠ.
Εργασία: Από το 1985 που εγκαταστάθηκε στη Μυτιλήνη, ως το 2010, εργαζόταν στο Υπ.Ε.Π.Θ. (ΝΕΛΕ και Δια Βίου Μάθηση). Από το 2011 ως το 2013, οπότε παραιτήθηκε, ήταν Διευθυντής Τουρισμού της Περιφέρειας Β. Αιγαίου.
Διδασκαλίες: Έχει διδάξει για πολλά χρόνια Θεωρία και Ιστορία Μουσικής σε Ωδεία και σχολές Χορού, ενώ συνεχίζει να διδάσκει Μουσικοπαιδαγωγικά σε Σεμινάρια.
Καλλιτεχνικές δραστηριότητες: Από το 1983 ως το 1995 ήταν υπεύθυνος της Εβδομάδας Πολιτισμού «Αναξιώτικα» όπου παρουσιάζονταν οι καλύτερες καλλιτεχνικές δημιουργίες της Λέσβου.
Το 1990 ίδρυσε την Παιδική Ορχήστρα ΚΡΙΤΩΝ, που μέχρι το 1994 παρουσίασε πολλές καλλιτεχνικές παραγωγές σε όλη τη Λέσβο, ενώ το 1992 κλήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου, για να παρουσιάσει στα Σχολεία της Κύπρου το Αφιέρωμα στο Μάνο Λοΐζο.
Από το 1997 ως το 2000 υπήρξε μέλος των Μορφών Έκφρασης, όπου παρακολούθησε διετή κύκλο σπουδών Μουσικοκινητικής με δάσκαλο το Θωμά Κινδύνη. Το 2001 με την συμμετοχή των Μορφών Έκφρασης ηχογραφήθηκε το CD βιβλίου «Παρέα με τ’ άστρα».
To 2006 ίδρυσε με άλλους «Αεί Παίδες» της Μυτιλήνης την ομώνυμη Παιδαγωγική-Ψυχαγωγική ομάδα, που έχει οργανώσει πολλές εκδηλώσεις και Σεμινάρια σε Λέσβο, Αθήνα, Λήμνο και σε διάφορα άλλα μέρη.
Στίχοι του, μελοποιημένοι από τον Τάκη Βούη, περιλαμβάνονται στο LP: «Τι καλά που θάτανε» – ΛΥΡΑ 1991 και στα CD «Πατώντας σε δυο βάρκες» – DIODIM 1995 και ΘΗΣΕΑΣ ΠΟΥ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ-polytropon 2007, τραγουδισμένα από το Μανώλη Μητσιά, την Εμιλία Οτταβιάνο, το συνθέτη και άλλους.