Site icon Αρχείο anagnostis.org

Τι ζήτησε το Άργος από Μανιάτη, Λυκούδη και Σαχινίδη (Βίντεο)

Τι ζήτησε το Άργος από Μανιάτη, Λυκούδη και Σαχινίδη (Βίντεο)

Μετά το τέλος της πολιτικής συζήτησης που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Αργολίδας στο Άργος, σε μία εκδήλωση που πήγε καλά από πλευράς προσέλευσης, ο Γιάννης Μανιάτης μεταξύ άλλων δήλωσε: «Ευχαριστώ τους προοδευτικούς πολίτες που εκδήλωσαν το ενδιαφέρον και την αγωνία τους για τις προοπτικές της εξόδου της χώρας από την κρίση με τη μεγάλη τους ενεργό συμμετοχή στη σημερινή εκδήλωση. Το μήνυμα της ενότητας του προοδευτικού χώρου δόθηκε σήμερα από το Άργος.».

Τη συζήτηση χαιρέτισε ξεκινώντας από το βήμα ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Φ. Δαμούλος, ενώ το λόγο πήρε, όπως και το συντονισμό, ο δημοσιογράφος και αρχισυντάκτης του πολιτικού τμήματος της εφημερίδας «Επένδυση», κ. Ανδρέας Παπαδόπουλος.

Οι Σπύρος Λυκούδης από το Ποτάμι, Φίλιππος Σαχινίδης από το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών και ο οικοδεσπότης και εμπνευστής της εκδήλωσης Γιάννης Μανιάτης από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη τοποθετήθηκαν για τα θέματα της κρίσης και τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να υπάρξει αισιοδοξία στη χώρα και τους πολίτες της.

Ωστόσο, αυτό που δόθηκε ως βασικό μήνυμα από τους τρεις ομιλητές ήταν καθαρό. Η ενότητα του προοδευτικού χώρου επιβάλλεται, καθώς η κοινωνία είναι πολύ πιο μπροστά από κόμματα και μικροσκοπιμότητες και προσμένει σε ένα σοβαρό και προοδευτικό άνοιγμα, ώστε να πάρει σάρκα και οστά ο πόλος σταθερότητας που έχει ανάγκη η χώρα για να βγει από την κρίση.

Εν τέλει, όμως, την ατζέντα την έθεσαν οι πολίτες που παραβρέθηκαν με τις ερωτήσεις τους, με τις αγωνίες και τους προβληματισμούς τους. Το μικρόφωνο άλλαζε χέρια μεταξύ απλών ψηφοφόρων, επιχειρηματιών, αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης  και παραγόντων της περιοχής. Ήταν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, μετανοημένοι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, στελέχη του ΚΙΔΗΣΟ και στελέχη της Ανανεωτικής Αριστεράς. Εκπροσωπήθηκε δηλαδή σχεδόν όλος ο ενδιάμεσος προοδευτικός χώρος.  

Ώθησαν τους ομιλητές να σπάσουν τα κομματικά στεγανά και να δηλώσουν την υποχρέωσή τους να γίνει ο χώρος αλλιώτικος, να εμπνεύσει τον κόσμο και να ξεπεράσει τις εσωτερικές αγκυλώσεις, που παρουσιάζουν τα υπόλοιπα κόμματα όπως η ΝΔ, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο κ. Λυκούδης. Ενώ μεταξύ άλλων τόνισε ότι η αντιπολίτευση όποτε χρειάστηκε έδειξε υπεύθυνη στάση και θα το ξανακάνει αλλά «αν ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να κυβερνήσει – το είπε η Φώφη Γεννηματά και ο Ευάγγελος Βενιζέλος- να έρθει στη Βουλή, να μας το πει.»

Η συζήτηση που είχε προγραμματιστεί να διαρκέσει μία ώρα ξεπέρασε τις τρεις.  

Ο Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος οργάνωσε την εκδήλωση, μίλησε για την ανάγκη να οργανωθεί σε άλλη βάση το κράτος, ώστε να προσελκύσει επενδύσεις και να προχωρήσουν οι προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν πλούτο και θέσεις εργασίας. «Δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουμε να ταυτίζουμε τις μεταρρυθμίσεις με φόρους και περικοπές στα εισοδήματα», σημείωσε και μίλησε για τον «προοδευτικό πατριωτισμό», για μια Ελλάδα που μπορεί να «γεννήσει» χρήματα να δώσει απάντηση στο κορυφαίο θέμα για την κοινωνία, την  καταπολέμηση της ανεργίας.

Με την ανάγκη για ύπαρξη επενδύσεων συμφώνησε κι ο κ. Σαχινίδης, τονίζοντας ότι θα πρέπει να συνδυαστούν με την προσφορά των ωφελειών τους στο κοινωνικό κράτους, στους ανθρώπους της χώρας που έχουν την ανάγκη της πολιτειακής μέριμνας και της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Στο Άργος, δώδεκα χιλιόμετρα από το Ναύπλιο, την πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας, πραγματοποιήθηκε μια εκδήλωση με περισσότερους συμβολισμούς από όσους ενδεχομένως να ήθελαν οι ηγεσίες των τριών κομμάτων.

Πολλές ερωτήσεις έκρυβαν την επιθυμία για κάτι νέο στο χώρο. Κάποιοι το είπαν καθαρά «φτάνει η αυτομαστίγωση. Να πάμε μπροστά». «Να φτιάξουμε ένα νέο κόμμα.». Και οι τρεις ομιλητές βρέθηκαν απέναντι στην έκκληση  «Βρείτε τα!», «δεν καταλαβαίνουμε ποιες είναι οι διαφορές σας». Η απάντηση σε αυτές τις αγωνίες δεν ήταν εύκολη τη Δευτέρα το βράδυ, στο Άργος, από τρεις πολιτικούς που έχουν τις απόψεις τους, αλλά οι απαντήσεις όμως δεν μπορούν να καθυστερήσουν, γιατί οι πολίτες όπως φάνηκε στο Επιμελητήριο Αργολίδας και επιβεβαιώνεται από τις δημοσκοπήσεις έχουν ήδη υπερβεί τα κομματικά στεγανά.

 

Exit mobile version