ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Ερωτήσεις Γραμματικόπουλου για τα σκουπίδια

Σειρά ερωτημάτων σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα των σκουπιδιών έθεσε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χρήστος Γραμματικόπουλος στο δημοτικό συμβούλιο.

Πιο συγκεκριμένα ρώτησε, τι ακριβώς προβλέπει η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που πρόσφατα κατέθεσε ο Δήμος Άργους στο Περιφερειακό Συμβούλιο και γιατί αυτή δεν ήρθε και στο δημοτικό συμβούλιο του Ναυπλίου προκειμένου αυτό να ενημερωθεί. Αν υπάρχει μέριμνα και ποια είναι για τα υπολείμματα της διαχείρισης των σκουπιδιών. Επίσης ρώτησε αν υπάρχει τεχνικοοικονομική μελέτη μέσα από την οποία να ξεκαθαρίζουν βασικά αριθμητικά δεδομένα όπως για το τι όγκο σκουπιδιών μιλάμε και σε τι κόστος αναφορικά με τον Δήμο μας, ώστε να ξέρουμε για τι συζητάμε. Ακόμη, ο Χρήστος Γραμματικόπουλος ρώτησε αν υπάρχει όριο-πλαφόν στην ποσότητα σκουπιδιών το οποίο και θα πληρώνεται  ανεξαρτήτως πραγματικής παραγόμενης ποσότητος και πως όλα αυτά συνδυάζονται με την “ξεχασμένη” δράση της ανακύκλωσης η οποία αντί να επιβραβεύεται τελικώς μπορεί και να …τιμωρείται.

…Δίχως αυτά τα βασικά ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα, είναι αδύνατο να αξιολογηθεί είτε η “λύση” της Περιφέρειας, είτε το προσωρινό;… διαδημοτικό σχέδιο, είτε το εκκολαπτόμενο νέο Εθνικό σχέδιο…”  τόνισε χαρακτηριστικά ο Χρ. Γραμματικόπουλος.

Από την διαλογική συζήτηση που ακολούθησε και από ορισμένες απαντήσεις του κ. Δημάρχου, διευκρινίστηκε ότι ο όγκος για τον Δήμο μας υπολογίζεται σε 16.000-20.000 τόνους και ότι το κόστος σύμφωνα με τον περιφερειακό σχεδιασμό θα είναι 80,50 ευρώ/τόνο + ΦΠΑ + μεταφορικά, ενώ το υποχρεωτικό πλαφόν (…εγγυημένη ποσότητα) για όλη την περιφέρεια (26 Δήμοι) θα είναι 150.000 τόνοι (χωρίς να διευκρινίζεται η κατανομή ανά Δήμο…) και ότι για το ποιος σχεδιασμός τελικώς θα “επικρατήσει” όλα είναι ανοιχτά…

Όλα τα παραπάνω δυστυχώς επιβεβαιώνουν τις επιφυλάξεις που δημόσια είχε επισημάνει το 2014 ο Χρήστος Γραμματικόπουλος, όταν τα ίδια ερωτήματα είχε θέσει και τότε… με την μόνη διαφορά ότι τότε Περιφέρεια-Δήμαρχοι-Κυβέρνηση ήταν όλοι ενωμένοι και αγαπημένοι λόγω …εκλογών…