ΕκδηλώσειςΑρχείο

Επισκέψεις στην Αργολίδα για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου

Ο σύλλογος καρκινοπαθών και φίλων νομού Αργολίδας, με ιδιαίτερη χαρά και τιμή ανακοινώνει την υλοποίηση ενός ακόμη έργου κατά τις πρόληψης του καρκίνου.

Μετά από σχετικό αίτημα του συλλόγου προς το ίδρυμα Μποδοσάκη με στόχο τη χρηματοδότηση έργου με θέμα την Πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου και μετά την έγκριση του ανωτέρω αιτήματος, είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την έναρξη του προγράμματος που στόχο έχει την αύξηση παροχής υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας προς ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Τα άτομα που ζουν σε αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές, δεν έχουν τρόπο να λάβουν την ενημέρωση πρόληψης και αντιμετώπισης του καρκίνου και δεν πηγαίνουν στον ιατρό. Ο σύλλογος μας θα φέρει τους ιατρούς κοντά σε αυτά τα άτομα και θα τους προσφέρει δωρεάν ενημέρωση και μικροβιολογικές εξετάσεις. Σκοπός είναι με τον τρόπο αυτό να τους αφυπνίσει και να τους κινητοποιήσει να μπουν στη διαδικασία της πρόληψης. Επιπρόσθετα η ενημέρωση που θα προσφέρουμε, θα δυναμώσει τα άτομα αυτά, θα τους δώσει τη πρόσβαση να διεκδικούν στο εξής ισότιμα τη συμμετοχή τους στα κοινωνικά δρώμενα, για να ζήσουν μια ποιοτικά αναβαθμισμένη ζωή. Προσπάθειά μας είναι να θωρακίσουμε το πολυτιμότερο αγαθό του ανθρώπου, την υγεία.

Η δημοσιοποίηση – προβολή των θετικών αποτελεσμάτων από την υλοποίηση του έργου και η διάδοση των αποτελεσμάτων αυτών από τους άμεσα ωφελούμενους, αποτελεί την καλύτερη διασφάλιση της βιωσιμότητας, τον πολλαπλασιασμό και τη διάδοση των αποτελεσμάτων του έργου. Τα αποτελέσματά του έργου μας μπορούν να αποβούν χρήσιμα και να ευαισθητοποιήσουν – κινητοποιήσουν δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς στον τομέα της υγείας, ώστε να δώσουν μεγαλύτερη βαρύτητα και να εργασθούν περισσότερο στο θέμα του καρκίνου κυρίως σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες. Κατ’ επέκταση να στηρίξουν ένα σύστημα διανομής ίσων ευκαιριών και μόνιμων υπηρεσιών υγείας για όλους.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι στατιστικά ο τρίτος κατά σειρά θνησιγενής εμφανιζόμενος στον άνθρωπο. Οι περισσότερες περιπτώσεις ξεκινούν από μικρούς μη καρκινικούς σχηματισμούς που λέγονται πολύποδες, ορισμένοι από τους οποίους εξελίσσονται σε καρκίνο με την πάροδο του χρόνου.

Στα πλαίσια του προγράμματος αυτού που θα υλοποιηθεί τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, θα επισκεφθούμε το Κουτσοπόδι, τη Νεμέα, την Επίδαυρο, την Ερμιόνη, τη Ν. Κίο και το Δρέπανο.

Οι ιατροί γαστρεντερολόγοι που συνεργάζονται με το πρόγραμμα θα ενημερώσουν σχετικά με το είδος αυτό του καρκίνου καθώς και για τους τρόπους της πρόληψής του. Στη συνέχεια οι παρευρισκόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν προληπτική εξέταση σε συμβεβλημένα μικροβιολογικά εργαστήρια.

Παράλληλα με το νέο έργο, υλοποιείται από τον Οκτώβριο του 2014 και το πρόγραμμα «Εκπαίδευση στην ψηλάφηση – υπέρηχος των μαστών» που βρίσκεται προς το τέλος του καθώς μετά από την εκπαίδευση και υπερηχογραφική εξέταση περίπου 900 γυναικών, φτάνει στο τέλος του φτάνοντας τον αρχικό στόχο των 1000 ωφελούμενων γυναικών. Εκκρεμούν οι επισκέψεις του γυναικολόγου και του ακτινοδιαγνώστη, στις περιοχές της Ν. Κίου, των Ιρίων και του Άργους.

Τα έργα χρηματοδοτούνται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα, γνωστού ως EEA Grants. Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το  Ίδρυμα Μποδοσάκη. Στόχος του Προγράμματος είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Για πληροφορίες:
Σύλλογος «Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ»: 2751068858 καθημερινά 12:00 – 14:00 και
Νατάσα Μαρλαγκούτσου, διαχειρίστρια προγραμμάτων: 6946222989