ΠολιτικήΑρχείο

Ερωτήσεις Ανδριανού για ΕΟΠΥΥ και ΕΤΑΑ

Ερώτηση στη βουλή κατέθεσε ο Γιάννης Ανδριανός απευθυνόμενος προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κατρούγκαλο και τον Υπουργό Υγείας Α. Ξανθό με θέμα τις καθυστερήσεις στην καταβολή ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ στους φαρμακοποιούς της Αργολίδας.

Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Με έγγραφό του, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αργολίδας επισημαίνει ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προηγουμένων ετών (2011-2012) του ΕΟΠΥΥ προς τα μέλη του Συλλόγου, μόνο από ταμεία που ενοποιήθηκαν υπό τον ΕΟΠΥΥ (ΥΕΝ, ΤΣΜΕΔΕ, ΔΕΗ, ΤΑΣ, ΤΥΔΑ, ΟΙΚΟΣ ΝΑΥΤΟΥ) ανέρχονται σε 141,514.82 ευρώ. Επισημαίνεται δε ότι ανάλογες οφειλές έχουν καταβληθεί σε άλλους νομούς της χώρας.

Επίσης, ενώ βάσει της σύμβασης που υπογράφουν οι φαρμακοποιοί με τον ΕΟΠΥΥ οι οφειλές εξοφλούνται εντός 60 ημερών, σήμερα οι τρέχουσες ανεξόφλητες οφειλές ξεπερνούν τις  90 μέρες, γεγονός που δημιουργεί τεράστια προβλήματα στα φαρμακεία που δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να χρηματοδοτούν τις καθυστερήσεις του κράτους, δεδομένου του ότι σε πολλές περιπτώσεις χορηγούν φάρμακα επί πιστώσει και σε ανασφάλιστους Έλληνες.

Κατόπιν αυτών,
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ:
1. Ποιο το δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα της εξόφλησης των ως άνω οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τους φαρμακοποιούς της Αργολίδας.
2. Ποιο είναι το δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα της προκήρυξης για την πρόσληψη των τεσσάρων Ιατρών;»

Επίσης υποβλήθηκε ερώτηση πάλι προς τον Γ. Κατρούγκαλο για ένα ακόμα θέμα που αφορά την διαδικασία της επιστροφής των παρακρατήσεων στους μονοσυνταξιούχους του πρώην ΤΣΑΥ (νυν ΕΤΑΑ-ΤΥ) που έχουν διακόψει.

Όπως αναφέρεται:

«Σημαντικός αριθμός των ασφαλισμένων του πρώην ΤΣΑΥ και νυν ΕΤΑΑ-ΤΥ  εθελοντικά κατέβαλλαν ως μονοσυνταξιούχοι επιπλέον ασφάλιστρα σε μηναία βάση για να βελτιώσουν την ασφαλιστική τους κλίματα και να λάβουν μεγαλύτερη σύνταξη.

Δεδομένου του ότι, λόγω των τρεχουσών συνθηκών, πολλοί από τους ασφαλισμένους αυτούς έχουν διακόψει ως ασύμφορη την καταβολή επιπλέον ασφαλίστρων,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ:
1. Με ποια διαδικασία και σε ποιο χρονοδιάγραμμα θα επιστραφούν τα καταβληθέντα επιπλέον ασφάλιστρα των μονοσυνταξιούχων του πρώην ΤΣΑΥ (νυν ΕΤΑΑ-ΤΥ) που έχουν διακόψει την επιπλέον καταβολή».