ΠολιτισμόςΑρχείο

Μέσα η Καλαμάτα, έξω η Τρίπολη

Ανακοινώθηκε σήμερα η βραχεία λίστα προεπιλογής υποψηφιοτήτων για την διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ.

Την Πελοπόννησο εκπροσώπησαν η Τρίπολη και η Καλαμάτα με την πρώτη να μένει απ’ έξω και την δεύτερη να συνεχίζει. Συγκεκριμένα οι τρεις πόλεις που προκρίθηκαν είναι η Ρόδος, η Ελευσίνα και η Καλαμάτα.

Σημειώνεται ότι οι υποψήφιες πόλεις που παρουσίασαν τους φακέλους υποψηφιότητάς τους ενώπιον της δωδεκαμελούς επιτροπής των εμπειρογνωμόνων (10 μέλη από τα θεσμικά Όργανα της Ε.Ε. και 2 Έλληνες εμπειρογνώμονες) είναι οι ακόλουθες: Βόλος, Δελφοί, Ελευσίνα, Ιωάννινα, Καλαμάτα, Κέρκυρα, Λάρισα, Λέσβος, Μεσολόγγι, Πειραιάς, Ρόδος, Σαλαμίνα, Σάμος, Τρίπολη.

Oι πόλεις που επελέγησαν θα συμμετάσχουν στην τελική φάση αξιολόγησης, η οποία θα πραγματοποιηθεί τέλη Οκτωβρίου -αρχές Νοεμβρίου 2016, για την ανάδειξη μίας ελληνικής πόλης ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021.

Η πόλη που θα ανακηρυχτεί «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 20121» θα έχει σημαντικά οφέλη από τις διακρατικές συνεργασίες που θα προκύψουν σε πολλούς τομείς και θα αναβαθμιστεί το διεθνές προφίλ της, καθώς για έναν ολόκληρο χρόνο γίνεται το κέντρο του Πολιτισμού της Ευρώπης, η κοιτίδα του πολιτισμού.