ΆρθροΑρχείο

ΤΙ τρέχει με τα σκουπίδια μας;

του Άκη Ντάνου

ΚΑΙ ξαφνικά πάψαν οι γέροντες του Ελληνικού να είναι «αναρχικοί» όπως τους αποκάλεσε ο τότε δήμαρχος Άργους, γιατί δεν ήθελαν την χωματερή πάνω στην πηγή του χωριού τους. Και ξαφνικά ο δήμαρχος Άργους έγινε «Οικολόγος», επιλέγοντας την ανακύκλωση στην πηγή απ την μηχανική επεξεργασία, αλλά αφού πρώτα έκανε τα στραβά μάτια και δεν πήγε να ξηλώσει μια λωρίδα άσφαλτο που έπεσε δίπλα απ το ποτάμι, τον Ερασίνο και τυχαία κολλητά στον φράχτη «επενδυτή» του Παναργειακού.

ΛΙΓΟΤΕΡΟ ξαφνικά, η περιφέρεια στρέφεται προς την μηχανική ανακύκλωση και παραδίδει σε έναν τον καθορισμό του ύψους των τελών για την καθαριότητα. Μετά από 30-40 χρόνια που φωνάζει το οικολογικό κίνημα για ανακύκλωση, ο καπιταλισμός σε όλο του το μεγαλείο φοράει πράσινη μουτσούνα.

ΚΙ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ; Ο πολίτης τσακισμένος απ την οικονομική και περιβαλλοντική κρίση είναι ανίκανος να διακρίνει και να κατανοήσει αν ο περιβαλλοντισμός είναι συγχρόνως και οικολογικός. Αν οι περιβαλλοντικές μελέτες είναι πράγματι οικολογικές ή απλά αφορούν το περιτύλιγμα και όχι το περιεχόμενο. Και που να τα μάθει; Στις τηλεοπτικές εκπομπές «διεστραμμένων και μετανοημένων» στάρλετς ή απ την πένα «εκβιαστών» ή «πουλημένων» δημοσιογράφων;

ΥΠΑΡΧΕΙ και το διάβασμα, η μελέτη, η σύγκριση, αλλά ποιος ασχολείται με πράγματα που μπορεί να κάνει το έξυπνο PC μας καλύτερα από μας; Αλήθεια τι ξέρουμε για την διάλυση εργοστασίων ανακύκλωσης στο Osnabrueck της Γερμανίας. Για τις ειδικές μεθόδους ταφής τέφρας (ραδιενεργούς;), από την ενεργειακή αξιοποίηση, για το RDF ή το δευτερογενές SRF;

ΤΙΠΟΤΑ φυσικά, αλλά γιατί να τα γνωρίζουμε αυτά που θα ρθουν όταν ηθελημένα αρκούμαστε στις ανοησίες που λένε και τις ερμηνείες που δίνουν οι ταγοί μας; Γι αυτό τους εκλέξαμε. Να σκέφτονται για μας, να ερμηνεύουν για μας και να αμοίβονται φυσικά από μας. Φτάνει να είναι δικοί μας. Φτάνει να μην είναι τίποτε παλιοαναρχικοί και βρωμοοικολόγοι και μας αναγκάσουν να σκεφτούμε πως η ζωή, η ποιότητα στην ζωή κατακτιέται, καλλιεργείται και δεν χαρίζεται. ΜΠΕ δεν σημαίνει μόνο μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, αλλά και υποταγή.