ΚοινωνίαΑρχείο

Απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση στις φυλακές Ναυπλίου

Κόλαφος για την κατάσταση στις ελληνικές φυλακές είναι η νέα έκθεση της Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης που δόθηκε στη δημοσιότητα. Τα μέλη της επιτροπής κάνουν λόγο για υπερβολική αστυνομική βία, άσχημες συνθήκες, συνωστισμό, ελλιπή υγειονομική περίθαλψη, βία ανάμεσα στους κρατουμένους και απαράδεκτες φυλακές ανηλίκων.

Σε ότι αφορά το Ναύπλιο, το βάζουν στην ίδια μοίρα με το Νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού, σημειώνοντας πως οι συνθήκες που επικρατούν άνετα θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν ως απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση. Ωστόσο το υπουργείο αναφέρει πως στη φυλακή Ναυπλίου κανείς κρατούμενος δεν κοιμάται στο πάτωμα (από 547 οι κρατούμενοι ανέρχονται στους 382), αν και πάλι ο χώρος συνολικά δεν επαρκεί.

Αν και ο αριθμός κρατουμένων έχει μειωθεί (9.571 σε σχέση με τον Απρίλιο του 2015 όπου ήταν 11.569), επισημαίνεται το πρόβλημα του υπερπληθυσμού, της χρόνιας έλλειψης προσωπικού, της βίας και του εκφοβισμού μεταξύ των κρατουμένων. Από την επιτροπή διαπιστώνει ότι το ελληνικό σωφρονιστικό σύστημα βρίσκεται σε «οριακό σημείο» και ότι οι φυλακές στην Ελλάδα λειτουργούν πλέον σαν «αποθήκες ανθρώπων».

Με τα όσα αναφέρονται στην έκθεση συμφωνούν, εν μέρει, και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι οι οποίοι σημειώνουν πως «η κατρακύλα των Ελληνικών φυλακών και του κατ’ ευφημισμού σωφρονιστικού συστήματος δεν έχει πιάσει ακόμα πάτο».

Αντίθετα το Υπουργείο Δικαιοσύνης βλέπει βελτίωση, σημειώνοντας πως η έκθεση «είναι γενικά επικριτική, όχι πάντως όσο προηγούμενες που είχαν οδηγήσει σε δημόσια δήλωση. Αποτυπώνει μια κατάσταση που διαμορφώθηκε σε βάθος δεκαετιών εγκατάλειψης των φυλακών. Εν τούτοις αναγνωρίζονται και τα θετικά βήματα που έχουν σημειωθεί.».