ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Προς υπογραφή με την ΤΕΡΝΑ βαδίζει η κυβέρνηση

Ο Δήμαρχος Ερμιονίδας Δημήτρης Σφυρής συμμετείχε στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 1η Μαρτίου 2016, στο Μέγαρο Μαξίμου, με θέμα με την διαχείριση των απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στην οποία είχαν κληθεί οι 26 Δήμαρχοι της περιοχής.

Βασικό συμπέρασμα της συνάντησης είναι ότι βαδίζουμε προς υπογραφή του ΣΔΙΤ της διαχείρισης των απορριμμάτων της Πελοποννήσου με την Τέρνα, με τροποποιήσεις όπως είχαν ζητήσει οι Δήμαρχοι και ο ΦΟΔΣΑ.

Ο Δήμαρχος Ερμιονίδας αναφέρθηκε στα θετικά σημεία του σχεδίου τα οποία είναι:

  • Η αύξηση των Σταθμών Μεταφόρτωσης (ΣΜΑ) από 2 σε 7, κάτι που μειώνει το κόστος διαχείρισης ανά τόνο. Μάλιστα ζήτησε την δημιουργία ενός ΣΜΑ στην Ερμιονίδα έτσι ώστε να μειωθεί το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων που βαρύνει τους Δημότες.
  • Η μείωση της ελάχιστης εγγυημένης ποσότητας από 150.000 σε 100.000 τόνους ανά έτος.
  • Λύνεται το πρόβλημα του τελικού αποδέκτη για το υπόλειμμα της μεταβατικής περιόδου διαχείρισης των απορριμμάτων.

 

Στην συνέχεια επισήμανε τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν όσον αφορά το κόστος διαχείρισης από την ΤΕΡΝΑ που έχει να κάνει με τα ανταποδοτικά και τα δημοτικά τέλη, προκειμένου να μην υπάρξει καμία επιβάρυνση στους Δημότες με αύξηση των Δημοτικών Τελών.

Αναφέρθηκε στην Διαχείριση  των Απορριμμάτων με Διαλογή στην Πηγή, Ανακύκλωση, Κομποστοποίηση και άλλα Ρεύματα που εφαρμόζει ο Δήμος Ερμιονίδας εδώ και ενάμιση χρόνο, από τους πρώτους Δήμους της χώρας.

Ανέφερε ότι ο Δήμος Ερμιονίδας έχει καταθέσει από τον περασμένο Νοέμβριο  το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων και περιμένει την έγκρισή του για να προχωρήσει σε Δημοτικό Πράσινο Σημείο και Κομποστοποίηση.  Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για την γρήγορη αδειοδότησή του, κάτι στο οποίο δεσμεύτηκε ο  Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης.

Τέλος τόνισε ότι πρέπει να προχωρήσει άμεσα ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ), προκειμένου να ενταχθεί ο Δήμος Ερμιονίδας στα Ευρωπαϊκά Προγράμματα και να εφαρμοστεί το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων.