ΆρθροΑρχείο

Ο φασισμός πίσω απ τα φύλλα των Ευκαλύπτων

Του Άκη Ντάνου

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ μεγαλύτερος -αν θα μπορούσε κανείς να μετρήσει το κοινωνικοπολιτικό αυτό εκφυλισμό- φασισμός απ το να προσπαθεί κανείς να σε εντάξει βίαια σε μια κοινωνική, φυλετική ή πολιτική ομάδα, μόνο και μόνο για να σε μειώσει και να σε βλάψει κοινωνικά. Η διαφοροποίηση απ την μάζα θεωρείται από ορισμένους σαν προσπάθεια διαχωρισμού των πράξεων ενός ατόμου, υποκινούμενη από ταπεινά ένστικτα.

ΟΠΟΙΟΣ διαφωνεί στο κατ ελάχιστο με τον Τσοπάνη κινδυνεύει να βρεθεί εκτός μαντριού. Εκτός μαντριού βρέθηκαν και όσοι είχαν διαφορετική αντίληψη απ τους θιασώτες των ευκαλύπτων της Αιγίου. Απ όλους αυτούς δηλαδή που εδώ και χρόνια βλέπουν τον βάλτο της γλυκιάς να μπαζώνεται και να μετατρέπεται σε οικόπεδα και αδιαφορούν, φοβούμενοι να έρθουν σε ρήξη με το κοινωνικό σύνολο του Ναυπλίου.

ΟΤΑΝ όμως πρόκειται για ένα έργο που δεν ανήκει στους δημότες τότε χαμελεωντιάζουν παίρνοντας σταχτοπράσινο χρώμα και συκοφαντούν όλους εκείνους που έχουν αρνητική γνώμη για την χρησιμότητα των ευκαλύπτων στην συγκεκριμένη περιοχή και όχι για την φύτευση όλου του δρόμου με άλλα πλατύφυλλα δέντρα (που να δίνουν ίσως και περισσότερη σκιά απ τα υπάρχοντα). Ας δούμε λοιπόν τι δέντρα είναι οι Ευκάλυπτοι;

Ο ΕΥΚΑΛΥΠΤΟΣ Ο ΣΦΑΙΡΙΚΟΣ (Eucalyptus globulus) είναι ένα είδος ευκαλύπτου που φτάνει σε ύψος τα 80 μέτρα. Είναι αειθαλές δέντρο με ξερό φλοιό που μαδάει βγάζοντας μακριές ταινίες αφήνοντας τον κορμό λείο και το χρώμα του σταχτίλευκο. Ο Ευκάλυπτος ο σφαιρικός κατάγεται από την Αυστραλία και την Τασμανία και εισήχθη στην Ελλάδα από τον βοτανολόγο και λόγιο Θεόδωρο Ορφανίδη το 1862. Συγκεκριμένα στην περιοχή φυτεύτηκε ως δενδροστοιχία σε όλη την διαδρομή της γραμμής του τρένου.

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για ένα δέντρο που πέρα απ τον ιστορικό του χαρακτήρα και τις ευεργετικές ιδιότητες του αρώματός του, χρειάζεται πολύ νερό για να αναπτύξει το τεράστιο ριζικό του σύστημα που εμποδίζει την ανάπτυξη άλλων δέντρων και φυτών κοντά του. Παράλληλα έχουμε συχνή πτώση από κλάρες με κίνδυνο τραυματισμού ανθρώπων ή πρόκληση υλικών ζημιών. Όταν φυτεύτηκε στο συγκεκριμένο σημείο, υπήρχε απ την μια μεριά θάλασσα κι απ την άλλη βάλτος. Έτσι λοιπόν εξυπηρετούσε απ την μια μεριά για την αποστράγγιση του έλους κι απ την άλλη για την παροχή σκιάς.

Η ΑΛΛΑΓΗ χρήσεων γης και η πυκνοκατοίκηση της περιοχής, επιβάλει πλέον την αντικατάσταση των συγκεκριμένων δέντρων με άλλα, περισσότερο προσαρμοσμένα στις αστικές ανάγκες. Ας μην ξεχνάμε πως οι Ευκάλυπτοι δεν ήταν αυτοφυείς αλλά φυτευτήκαν κάποια στιγμή, όπως θά κανε κανείς στον κήπο του σπιτιού του. Και αυτός ο κήπος είναι κοινός όλων μας, αφού είναι δημόσιος. Κι όποιος προσπαθεί αρούγκανα να επιβάλει την άποψή του ως καθαρότερη οικολογικά, αποκαλύπτει την πολιτική συγγένεια του με εκείνους που αναζητούν να επιβάλλουν την «καθαρότητα» ως πολιτικό επιχείρημα σε ένα κόσμο σύνθετο και διαχεόμενο απ το ένα είδος στο άλλο ως συνδετικό ιστό του σύμπαντος.