ΠολιτικήΑρχείο

Στον δρόμο προς τον προοδευτικό πατριωτισμό

Ο Γιάννης Μανιάτης μιλώντας στην συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑ.ΣΟ.Κ., εχθές 6 Μαρτίου, στάθηκε στην συνεργασία που πρέπει να έχουν όλα τα κεντροαριστερά κόμματα, κάνοντας λόγο για προοδευτικό πατριωτισμό και προοδευτική συνεργασία των Ελλήνων Δημοκρατών και Σοσιαλιστών.


Τα βασικά σημεία της τοποθέτησής του έχουν ως εξής:

Α. ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΣ

  • Το Πατριωτικό ΠΑ.ΣΟ.Κ. της δεκαετίας ’70 και ’80 έδωσε εθνική υπερηφάνεια τους Έλληνες και τώρα ξαναβρισκόμαστε μπροστά σε μεγάλα ερωτήματα και διακυβεύματα, που σχετίζονται πάλι με ζητήματα εθνικής υπερηφάνειας και εθνικών κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.
  • Ζούμε τις τελευταίες μέρες πριν ανοίξουν οι πύλες της κόλασης, πριν πολλές δεκάδες χιλιάδες μετανάστες, που φοβάμαι ότι έχει «dealαρει» ο κ. Τσίπρας με ξένες δυνάμεις, εγκατασταθούν στη χώρα, προκειμένου να πάρει προσωρινά οφέλη στη διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό και το δημοσιονομικό.
  • Μπροστά στην τραγική και μοιραία διαχειριστική ανικανότητα της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, θα έχουμε αναπόφευκτα έξαρση της Χρυσής Αυγής. Θα ακροδεξιοποιηθεί η ελληνική κοινωνία μπροστά σε αυτά που πιθανά θα δει τις επόμενες εβδομάδες. Πρόκειται για μείζονα εθνικό κίνδυνο που χτυπά στην καρδιά των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της πολιτικής γαλήνης αυτού του τόπου.
  • Οι ιδεολογικές εμμονές και ο θεατρικός έως γελοιοποίησης ευτελισμός της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα συνεχιστούν, γιατί είναι γαντζωμένοι στην εξουσία την οποία θέλουν να κρατήσουν πάσει θυσία, μη συνυπολογίζοντας τις εθνικές καταστροφές και τις εθνικές τραγωδίες που πιθανά θα προκαλέσουν με τα λάθη τους.
  • Αυτό που πρέπει εμείς να ξαναβρούμε είναι ο Πατριωτισμός που θα έχει όμως πλέον προοδευτικό πρόσημο. Ο Προοδευτικός Πατριωτισμός, που θα στηρίζεται σε μια Ελλάδα της εξωστρέφειας, του κοσμοπολιτισμού, της αξιοποίησης του εθνικού ορυκτού πλούτου, της ανάδειξής μας σε ενεργειακό και μεταφορικό κόμβο, της αξιοποίησης της γεωπολιτικής μας θέσης, σε μια Ελλάδα που πιστεύει στις δυνάμεις των ανθρώπων της, σε μια Ελλάδα που ξαναβάζει την Κοινωνική και την Εθνική Αλληλεγγύη στην κορυφή των προτεραιοτήτων. Εάν εμείς δεν το κάνουμε, θα κανιβαλίσουν την ιδέα του Πατριωτισμού ακροδεξιές δυνάμεις.
  • Πρώτιστο καθήκον της Προοδευτικής Παράταξης είναι να αναδείξει με πολιτικούς, κοινοβουλευτικούς και κοινωνικούς όρους το εθνικό πρόταγμα του Προοδευτικού Πατριωτισμού.

Β. ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ

  • Η εμπειρία μου από τη συνεργασία με τη ΔΗΜ.ΑΡ. και τις Κινήσεις Πολιτών συνοψίζεται στη λέξη  Εμπιστοσύνη.  Εμπιστευτήκαμε τη ΔΗΜ.ΑΡ. και τις Κινήσεις Πολιτών, αυτοί εμάς και κατεβήκαμε  σε ενιαίο σχήμα και η εμπιστοσύνη αυτή παίρνει σάρκα και οστά στην καθημερινή κοινοβουλευτική λειτουργία μας.
  • Με το σημερινό Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΠΟΤΑΜΙΟΥ, κ. Γ. Αμυρά, κάναμε την πρώτη κίνηση, δηλ. κοινή παρέμβαση σε ζητήματα του περιβάλλοντος (ζητήματα για ορισμένους δεύτερης προτεραιότητας για την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα). Να μεταφέρουμε τη συζήτηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής στους ίδιους τους τόπους της αγωνίας: Σκουριές, Ασωπός, εκεί που είναι τα πραγματικά προβλήματα. Τα μηνύματα ήταν εκπληκτικά  θετικά. Επιτέλους, βρείτε τα! Επιτέλους, συνεργαστείτε στο αυτονόητο! Επιτέλους, προχωρήστε σε άλλες πρωτοβουλίες.
  • Το ερώτημα που πρέπει να μας απασχολεί είναι όχι πώς μπορούμε να κρατήσουμε το 5-7% που έτσι κι αλλιώς αποτελεί τον σκληρό πυρήνα των ανθρώπων που συνεχίζουν και στα δύσκολα να πιστεύουν σ’ εμάς, αλλά πώς θα το διευρύνουμε σε 25%, με τους ανθρώπους που είναι έξω από αυτό τον σκληρό πυρήνα και είναι οι άνθρωποι της Ελπίδας, της Καινοτομίας, της Επιχειρηματικότητας, της Κοινωνικής Αλληλεγγύης, οι νέοι άνθρωποι που ρισκάρουν, οι άνθρωποι που έχουν όνειρα. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι που θέλουν μια Ελλάδα ξανά περήφανη.
  • Είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να ξανακάνουμε τη γονατισμένη από τα μνημόνια Ελλάδα, με την αλήθεια που ΜΟΝΟ ΕΜΕΙΣ είπαμε όλα αυτά τα χρόνια, περήφανη, πατριωτική με μία Προοδευτική Συμμαχία των Ελλήνων Δημοκρατών και Σοσιαλιστών που πιστεύουν στις δυνάμεις του Έθνους.