Τη διάθεση χρηματοδοτικών ευκαιριών για την προσβασιμότητα στην εκπαίδευση, επισημαίνει με την απάντησή του στον κ. Θεόδωρο Ζαγοράκη, ο Ευρωπαίος Επίτροπος, κ. Tibor Navracsics.
Όπως αναφέρεται στην απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη σχετική ερώτηση του Έλληνα ευρωβουλευτή, «την τρέχουσα προγραμματική περίοδο, τα κράτη μέλη μπορούν να κινητοποιήσουν επιπλέον πόρους από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία για τη βελτίωση της προσβασιμότητας στην εκπαίδευση». Οι συγκεκριμένες δυνατότητες, αφορούν την προώθηση εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων, την υποστήριξη υποδομών, την ενίσχυση προγραμμάτων κατάρτισης καθώς και την παροχή μαθησιακής υποστήριξης.
Στην απάντησή του, ο κ. Navracsics, τονίζει πως «η χρηματοδότηση δράσεων για την προσβασιμότητα και την ένταξη μέσω της εκπαίδευσης, υποστηρίζεται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση». Πιο συγκεκριμένα, για την περίπτωση της Ελλάδας, ο αρμόδιος Επίτροπος σημειώνει πως «τα ελληνικά περιφερειακά επιχειρησιακά προγράμματα μπορούν να καλύπτουν τις ανάγκες τους σε υποδομές εκπαίδευσης και κατάρτισης από τους πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επισημαίνει, τον ιδιαίτερο ρόλο του Ευρωπαϊκού Φορέα για την Ανάπτυξη στην Ειδική Αγωγή και την Ενταξιακή Εκπαίδευση (EASNIE), με τον οποίο και συνεργάζεται. Όπως αναφέρει στην απάντησή του ο Ούγγρος Επίτροπος, «ο EASNIE αποτελεί μια διασυνοριακή πλατφόρμα συνεργασίας η οποία συνεργάζεται στενά με τα υπουργεία παιδείας και παρέχει αναλύσεις σχετικά με την πραγματική κατάσταση της ενταξιακής εκπαίδευσης ανά την Ευρώπη».
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο φορέας τοποθετείται με συστάσεις για πολιτικές και πρακτικές, ενώ είναι σε θέση να προτείνει και εργαλεία για την παρακολούθηση της προόδου. Συγκεκριμένα, ο κ. Navracsics σημειώνει για τον EASNIE πως «μπορεί να παράσχει πληροφορίες σχετικά με διάφορες πτυχές της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης σε ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, η οποία αποτελεί μία από τις 29 χώρες μέλη του φορέα αυτού».
Ο κ. Ζαγοράκης, με τη σειρά του, δήλωσε πως «τα προβλήματα που αντιμετώπισαν φέτος οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και οι οικογένειές τους, δεν θα πρέπει να επαναληφθούν», ενώ τόνισε ότι «στην άμεση και θετική απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφέρονται συγκεκριμένα εργαλεία για τις εθνικές αρχές, ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον οι όποιες ελλείψεις».
Ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, χαρακτήρισε ως προτεραιότητά του την «ανάδειξη παρόμοιων προβλημάτων και την εξεύρεση λύσεων», ενώ εξέφρασε την άποψη ότι «η πρόσβαση του κάθε παιδιού με ειδικές ανάγκες ή αναπηρία στην εκπαίδευση είναι αδιαπραγμάτευτη».