ΟικονομίαΑρχείο

Ραβασάκι €425 εκατομμύρια για τους αγρότες

Μπορεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μέχρι στιγμής να τα έχει κάνει μαντάρα, αλλά απλά συνεχίζει το καταστροφικό έργο των προηγούμενων. Ένα από τα ουκ ολίγα εγκλήματα του παρελθόντος είναι και αυτές οι περιβόητες επιδοτήσεις Χατζηγάκη.

Πρόκειται για τα χρήματα που είχε μοιράσει προεκλογικά το 2009 ο τότε υπουργός Γεωργίας της κυβέρνησης Καραμανλή, Σωτήρης Χατζηγάκης στους αγρότες προκειμένου να σταματήσουν κινητοποιήσεις, με πρόσχημα τις καταστροφές στις καλλιέργειες του 2008. Τότε κάποιοι είχαν προειδοποιήσει για το ότι η ΕΕ θα τα θεωρούσε παράνομη χρηματοδότηση, αλλά κανείς δεν τους έδωσε σημασία…

Και ερχόμαστε στο σήμερα, όπου απορρίφθηκε η αίτηση αναιρέσεως που είχε καταθέσει η Ελλάδα οπότε το Ελληνικό Δημόσιο υποχρεώνεται να ανακτήσει 425 εκατομμύρια ευρώ και μάλιστα με «τόκο», καθώς με τα πρόστιμα το ποσό που κανονικά πρέπει να επιστρέψουν πίσω οι 725.000 αγρότες υπολογίζεται πως θα φθάσει τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ!
 

Με τη σημερινή απόφασή του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν θεωρεί ότι το 2008 υπήρξαν στην Ελλάδα δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ικανές να δικαιολογήσουν αυτά τα μέτρα. Επίσης, δεν δέχθηκε την ελληνική επιχειρηματολογία ότι λόγω της σοβαρής κρίσης που αντιμετώπιζε η ελληνική οικονομία το 2009 δεν επικρατούσαν κανονικές συνθήκες αγοράς και συνεπώς η κρατική ενίσχυση ήταν νόμιμη.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια ιδιαίτερα κακή συγκυρία με τους αγρότες να αντιδρούν για το ασφαλιστικό και την κυβέρνηση να έχει διαβεβαιώσει δια στόματος του αρμόδιου υπουργού ότι δεν θα ζητηθούν πίσω τα χρήματα. Όμως, αν δεν τα ζητήσει πίσω από τους αγρότες, ποιός θα τα πληρώσει;