Το ΕΚ ζητά λεπτομέρειες για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας

Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν την Τετάρτη 9 Μαρτίου να τους δοθούν οι λεπτομέρειες της συμφωνίας που επετεύχθη από τους ηγέτες της ΕΕ με την Τουρκία σχετικά με τη διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να τηρηθούν όλοι οι διεθνείς κανόνες για το άσυλο.
 
Σε μια συζήτηση στην ολομέλεια με το Συμβούλιο και την Επιτροπή, οι περισσότεροι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων επέμειναν ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία και οι συνομιλίες για την ελευθέρωση των θεωρήσεων για τους Τούρκους υπηκόους που ταξιδεύουν στην ΕΕ δεν θα πρέπει να συνδεθούν με το προσφυγικό ζήτημα.
 
Οι απειλές κατά της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία και η πρόσφατη κατάληψη της εφημερίδας Zaman από τις τουρκικές αρχές, καθώς και η αντιμετώπιση της κουρδικής μειονότητας από την Τουρκία, συζητήθηκαν με την Ολλανδή υπουργό Jeanine Hennis-Plasschaert, που εκπροσώπησε την προεδρία του Συμβουλίου, και τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Valdis Dombrovskis. Συζητήθηκαν ακόμη οι προετοιμασίες για την επόμενη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 17-18 Μαρτίου.