Site icon Αρχείο anagnostis.org

Η Παλαιοχριστιανική Βασιλική της Ερμιόνης αναδεικνύεται από σπουδαστές του ΔΙΕΚ Άργους

Η Παλαιοχριστιανική Βασιλική της Ερμιόνης αναδεικνύεται από σπουδαστές του ΔΙΕΚ Άργους

Λίγοι φαναταζόμαστε γνωρίζουν ότι στο ΔΙΕΚ Άργους υπάρχει ειδικότητα ονόματι «Θρησκευτικός Τουρισμός και Προσκυνηματικών Περιηγήσεων». Οι σπουδαστές που επέλεξαν να καταρτιστούν πάνω στο εν λόγω αντικείμενο, δεν περιορίζονται μόνο στο θεωρητικό σκέλος αλλά μπήκαν για τα καλά και σε αυτό της εφαρμογής, και μάλιστα με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών.

Έτσι λοιπόν, στο πλαίσιο της πρακτικής εφαρμογής στην ειδικότητα, με τη βοήθεια και καθοδήγηση των φιλολόγων εκπαιδευτών Φίλιππου Δελή και Μαρίας Καρίγιαννη, δημιούργησαν έναν ενδεικτικό Εικονικό Περιηγητικό χάρτη ναών για την πρώτη περίοδο της χριστιανικής θρησκείας (παλαιοχριστιανικός), με βασικές πληροφορίες που περιλαμβάνουν εικόνες και δικτυογραφία. 

Ένας τέτοιος ναός υπάρχει και στην Ερμιόνη, και μέσω του «google map» που έφτιαξαν τα παιδιά, του δίνεται μία ευκαιρία να γίνει λίγο περισσότερο γνωστός στους φαν του θρησκευτικού τουρισμού.


Παλαιοχριστιανική Βασιλική Ερμιόνης (4ος αι.):

Η ανασκαφή που έγινε το 1955 στο χώρο του «δημαρχείου Ερμιόνης», (πρώην δημοτικό σχολείο), θα αποκαλύψει τεράστια τρίκλιτη παλαιοχριστιανική βασιλική διαστάσεων 40 μ. Χ 17,60 μ. η οποία από το   αποτελείτο:

  1. από μεγάλη υπαίθρια αυλή της οποίας μεγάλο μέρος καταλαμβάνει μεγάλη ορθογώνια δεξαμενή,
  2. από το νάρθηκα
  3. από τον κυρίως ναό με ημικυκλική κόγχη ιερού,
  4. προσκτίσματα, που κοσμούνται από ωραιότατα και λαμπρά ψηφιδωτά.

 

Επίσης βρέθηκε χώρος διαστάσεων 9,75μ. x 3,25μ., ο οποίος πιθανότατα χρησιμοποιείτο ως κατοικία του επισκόπου. Το κεντρικό κλείτος (κυρίως ναός) κοσμείται από φανταστικά θέματα ψηφιδωτών παραστάσεων, όπως φολίδες, ρόδακες, πλοχμοί και φυτικός διάκοσμος. Στο νάρθηκα  διαστάσεων 17μ. Χ 3μ.  υπάρχουν ενδιαφέροντα θέματα με γεωμετρικά σχήματα και ζωικός διάκοσμος (πάνθηρας, ερωδιοί, πτηνά), όπως και φυτικός διάκοσμος.

H Παλαιοχριστιανική Βασιλική Ερμιόνης θεωρείται ως η καλύτερη, την εποχή εκείνη, σε όλη την Ελλάδα και τα Βαλκάνια και ίσως της Ευρώπης, σύμφωνα πάντα με τις αναφορές του αείμνηστου αρχαιολόγου Ορλάνδου και του αρχιτέκτονα της Αναστήλωσης Ευστάθιο Στίκα, οι οποίοι έκαναν τις ανασκαφές της Παλαιοχριστιανικής Βασιλικής το 1955. Η αρχαιολογική σκαπάνη έχει φέρει στο φως ανεκτίμητης αξίας ψηφιδωτά του 4ου και 5ου αιώνα, τα οποία έχουν γίνει προσπάθειες να αναδειχθούν, ώστε να δώσουν στην κωμόπολη μεγαλύτερη πολιτιστική και τουριστική αξία.

Περισσότερα για την παλαιοχριστιανική ναοδομία αλλά και για την Βασιλική Ερμιόνης δείτε στον χάρτη που έφτιαξαν οι σπουδαστές του ΔΙΕΚ

 

Exit mobile version