ΕυρώπηΑρχείο

Τι είπε ο Ύπατος Αρμοστής ΟΗΕ για τους πρόσφυγες

Κατά την έναρξη της έκτακτης συζήτησης με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Φίλιππο Γκράντι, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τη γυναίκα, ο Πρόεδρος του ΕΚ, Μάρτιν Σουλτς, υπογράμμισε τις συνεχείς προσπάθειες του Κοινοβουλίου για την καταπολέμηση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών, στις χώρες καταγωγής τους, στη διαδρομή ή κατά την άφιξή τους στην ΕΕ. Ο κ. Γκράντι κάλεσε την ΕΕ να επιβεβαιώσει τις αξίες της και να απορρίψει τις πολιτικές επιστροφών που γίνονται χωρίς τις απαραίτητες ρήτρες διασφάλισης.
 
Ο κ. Σουλτς απαίτισε επίσης φόρο τιμής στην ακτιβίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Berta Càceres και ζήτησε από την κυβέρνηση της Ονδούρας να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να βρει και να καταδικάσει τους υπεύθυνους για τη δολοφονία της.
 
Ο κ. Γκράντι τόνισε ότι επικεφαλής του 20% όλων των οικογενειών που εγκαταλείπουν τις εμπόλεμες ζώνες στη Συρία  είναι γυναίκες και ότι οι γυναίκες που ταξιδεύουν μόνες, έγκυες ή με παιδιά είναι πλέον περισσότερες από τους άνδρες. “Τα κορίτσια και οι γυναίκες είναι δυσανάλογα εκτεθειμένες στη βία και τη σεξουαλική κακοποίηση από τους λαθρέμπορους και τα εγκληματικά δίκτυα”, προσέθεσε ο ίδιος ζητώντας να δημιουργηθούν  ασφαλείς διαδρομές προκειμένου να καταπολεμηθεί η εμπορία ανθρώπων.