Site icon Αρχείο anagnostis.org

Τι γίνεται με την χρηματοδότηση έργων και επενδύσεων στην Ελλάδα;

Τι γίνεται με την χρηματοδότηση έργων και επενδύσεων στην Ελλάδα;

Ένα ενδιαφέρον συνέδριo διεξήχθη εχθές (8/3/2016) στο Ξενοδοχείο Divani Caravel στην Αθήνα με θέμα «Χρηματοδότηση Έργων και Επενδύσεων: Η επόμενη μέρα».

Σε αυτό παρευρέθηκε και ο βουλευτής Αργολίδας με την Δημοκρατική Συμπαράταξη Γιάννης Μανιάτης ο οποίος στην ομιλία του στάθηκε στα εξής σημεία: 

Αναπάντητο παραμένει το ερώτημα τι έχει γίνει από τον Ιανουάριο 2015 που αδειοδοτήθηκαν περιβαλλοντικά έως σήμερα (!!!). Προφανώς, δεν έχει προχωρήσει καμία.

 

i) Βελτίωση του πολιτικού περιβάλλοντος, δηλ. μείωση του country risk, όσο το δυνατόν περισσότερο.

ii) Ελαχιστοποίηση της θεσμικής αβεβαιότητας, δηλ. η Δικαιοσύνη και οι Ανεξάρτητες Αρχές να λειτουργούν έτσι όπως επιβάλλει το ευρωπαϊκό Δίκαιο.

iii) Αφαίρεση της πολιτικής αμφιθυμίας. Δεν γίνεται να δακρύζουν οι Υπουργοί όταν υπογράφουν τις παραχωρήσεις έργων για τις οποίες έχει δεσμευθεί ο Πρωθυπουργός. Η πολιτική αμφιθυμία δεν έχει κανένα λόγο να υπάρχει σε μια χώρα που διψά απελπισμένα για επενδύσεις.

iiii)          Να κάνουμε συμμέτοχο – κοινωνικό εταίρο στα οφέλη που προκύπτουν από μία επένδυση, την τοπική κοινωνία. Δεν έχουμε πείσει τις τοπικές κοινωνίες να αποδεχθούν επενδύσεις, συχνά, ακόμη και όταν ο Ιδιωτικός Τομέας λειτουργεί σωστά, ακόμα και όταν ο Δημόσιος Τομέας τρέχει γρήγορα τις διαδικασίες, ακόμη και όταν το πολιτικό Σύστημα συνομολογεί ότι θέλει επένδυση, υπάρχει αντίδραση από τις τοπικές κοινωνίες. Υπάρχουν δύο (2) βασικές ρήτρες οι οποίες απέδωσαν κατά το πρόσφατο παρελθόν και θα ήταν πολύ χρήσιμο η εμπειρία αυτή να επεκταθεί σε όλο το Δημόσιο Τομέα:

– Ρήτρα τοπικής οικονομικής ωφελιμότητας, δηλ. όταν γίνεται μια επένδυση, η τοπική κοινωνία να έχει ορατά οικονομικά έσοδα από τη συγκεκριμένη επένδυση και να μην πηγαίνουν όλα στο κεντρικό κράτος – κεντρικό προϋπολογισμό.

– Ρήτρα τοπικής απασχολησιμότητας, δηλ. ένα ποσοστό πάνω από 50% των θέσεων εργασίας που δεν απαιτούν εξειδικευμένες γνώσεις, να απαιτείται από τον όποιον τελικό ανάδοχο του διαγωνισμού, να προέρχεται από την τοπική κοινωνία.

 

Exit mobile version