ΠολιτικήΑρχείο

Τι θα γίνει τελικά με τα περισσευούμενα πορτοκάλια;

Την άμεση αξιοποίηση της κοινοτικής χρηματοδότησης που έχει διασφαλισθεί για τη χώρα μας στα πλαίσια της αντιμετώπισης των επιπτώσεων από το εμπορικό εμπάργκο της Ρωσίας για τη διανομή κατά προτεραιότητα εσπεριδοειδών από τις ομάδες παραγωγών οι οποίες είναι ήδη έτοιμες να εκτελέσουν αυτό το έργο, όπως αυτές της Αργολίδας, ζητά με ερώτησή του προς τους αρμόδιους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Μανιάτης.

Ο κ. Μανιάτης, μετά και την αντίστοιχη ερώτηση Ανδριανού για το ίδιο θέμα, ζήτησε και αυτός, οι αρμόδιοι Υπουργοί να πάρουν άμεση απόφαση, επειδή στενεύουν τα χρονικά περιθώρια και υπάρχουν προθεσμίες μέσα στις οποίες πρέπει να γίνει η διανομή των εσπεριδοειδών.

Ακολουθεί, αναλυτικά, το κείμενο της ερώτησης:
«Κύριε Υπουργέ,

Όπως είναι γνωστό, το ρωσικό εμπάργκο έχει εδώ και δύο χρόνια πλήξει τις εξαγωγές νωπών οπωροκηπευτικών (φρούτων και λαχανικών) των Ελλήνων παραγωγών, δεδομένου ότι η Ρωσία αποτελούσε σημαντική αγορά αυτών των αγροτικών προϊόντων.

Με τον Κανονισμό 1396/2015 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέκτεινε και διεύρυνε τα μέτρα που είχε πάρει για την ανακούφιση της διάθεσης των αγροτικών προϊόντων κι έδωσε τη δυνατότητα σε ομάδες παραγωγών να κάνουν διάθεση δωρεάν φρούτων και λαχανικών σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, καλύπτοντας με κοινοτική χρηματοδότηση αυτές τις ενέργειες. Ο στόχος αυτής της προσπάθειας είναι να μετριαστεί το πλήγμα των Ελλήνων αγροτών, καθώς και μέσα στην κρίση να διατεθούν φρούτα και λαχανικά σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. Αυτή τη στιγμή από την εξέλιξη του Προγράμματος δωρεάν διανομής ειδικά για τα εσπεριδοειδή, υπάρχουν ποσότητες οι οποίες θα μπορούσαν να διατεθούν άμεσα σε αυτούς που τις έχουν ανάγκη. Επίσης, ομάδες παραγωγών είναι σε ετοιμότητα για να προχωρήσουν στη διανομή αρκεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, να τροποποιήσουν άμεσα τη σχετική απόφαση και να τους δώσουν τη δυνατότητα.

Κάθε μέρα καθυστέρησης δημιουργεί προβλήματα στους παραγωγούς, στην εθνική οικονομία και στις ευπαθείς ομάδες. Είναι αναγκαίο να δοθεί λύση άμεσα όπως ζητούν οι ομάδες παραγωγών εσπεριδοειδών με τον πιο απλό και αποτελεσματικό τρόπο και όχι να συνεχίζεται η κατασπατάληση χρόνου και πόρων για διευθετήσεις.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Σε ποιες άμεσες ενέργειες πρόκειται να προβούν για να λυθεί τώρα το πρόβλημα της κάλυψης όλης της ποσότητας για τα εσπεριδοειδή που έχει η χώρα μας δικαίωμα να διανείμει δωρεάν στις ευπαθείς ομάδες;»