Την άμεση εξέταση και λήψη αποφάσεων επί των σοβαρών ζητημάτων που απασχολούν τους φαρμακοποιούς της Αργολίδας και όλης της χώρας, ζητά με ερώτησή του προς τους αρμόδιους Υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Γ. Κατρούγκαλο, Υγείας, κ. Α. Ξανθό και Οικονομικών, κ. Ε. Τσακαλώτο, ο Βουλευτής Αργολίδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ), Γιάννης Μανιάτης, σε συνέχεια συνάντησης που είχε με το Φαρμακευτικό Σύλλογο Αργολίδας, στην οποία τέθηκαν αναλυτικά τα ζητήματα του κλάδου από την Πρόεδρο κα. Κατσουλάκου και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.
Ακολουθεί, αναλυτικά, το κείμενο της ερώτησης:
«Κύριε Υπουργέ,
κατόπιν συζήτησης με το Φαρμακευτικό Σύλλογο Αργολίδας για τα θέματα τα οποία απασχολούν τον κλάδο των φαρμακοποιών, θα ήθελα να σας ενημερώσω για τα παρακάτω στοιχεία που μου έδωσαν.
Οι αυξήσεις στις εισφορές για υγειονομική περίθαλψη που έχουν αντιληφθεί οι συνταξιούχοι όλων των ασφαλιστικών οργανισμών με σκοπό την ενίσχυση του κράτους, του συστήματος υγείας και του ΕΟΠΥΥ, δεν συνδυάζεται με την έντονη φημολογία για εξάντληση των ταμειακών διαθεσίμων του ΕΟΠΥΥ και την πιθανή στάση πληρωμών, γεγονός που έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία των φαρμακοποιών όλης της χώρας.
Βάσει της σύμβασης που υπογράφουν οι φαρμακοποιοί με τον ΕΟΠΥΥ, οι οφειλές του φορέα θα πρέπει να εξοφλούνται εντός 60 ημερών. Στην πραγματικότητα όμως, οι σημερινές ανεξόφλητες οφειλές ξεπερνούν τις 60 μέρες και αρχίζουμε να μιλάμε για μήνες οφειλών από τον ΕΟΠΥΥ προς τους φαρμακοποιούς. Σε συνάρτηση με τις οικονομικές τους υποχρεώσεις για λειτουργικά έξοδα και προμηθευτές φαρμάκων, ο κλάδος οδηγείται σε οικονομική ασφυξία.
Επιπρόσθετα, αρκετοί φαρμακοποιοί αντιμετωπίζουν προβλήματα με εκδόσεις φορολογικών ενημεροτήτων και καθυστερήσεων πληρωμών από τον ΕΟΠΥΥ, λόγω υπαγωγής τους σε διακανονισμό των φορολογικών τους υποχρεώσεων μέσω ρυθμισμένων δόσεων.
Στην ανωτέρω δυσχερή οικονομική κατάσταση που έχουν περιέλθει, έρχεται να προστεθεί και η συνολική επιβάρυνση κατά μέσο όρο 75% που θα αντιμετωπίσουν από το υπό δημοσίευση ασφαλιστικό νομοσχέδιο.
Υπάρχουν, όμως, και θέματα που αντιμετωπίζουν και σχετίζονται με το διευρυμένο ωράριο λειτουργίας και τις εφημερίες. Πολλά φαρμακεία λόγω ωραρίου παραμένουν ανοιχτά κατά τη διάρκεια εφημερίας άλλων μικρών συνοικιακών φαρμακείων, με αποτέλεσμα να χάνεται το νόημα της εφημερίας και να δημιουργούνται προβλήματα ανταγωνισμού και επιβίωσης των μικρών φαρμακείων.
Προβλήματα, όμως, υπάρχουν και στους νοσοκομειακούς φαρμακοποιούς, όπου στο σύνολο των 100 νοσοκομείων ΕΣΥ εργάζονται μόνο 250 νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί, προερχόμενοι από τη σχέση που ισχύει 1 φαρμακοποιός για 270 κλίνες. Το γεγονός αυτό της έλλειψης νοσοκομειακών φαρμακοποιών για τους ασθενείς σε συνδυασμό με την επιφορτισμένη εργασία τους με την ευθύνη της διαχείρισης των προμηθειών, επαναφέρει το θέμα της αλλαγής της σχέσης σε 1 φαρμακοποιό ανά 150 κλίνες.
Τέλος, ένα ακόμη ζήτημα είναι κι αυτό της επιστροφής των παρακρατηθέντων πρόσθετων ασφαλίστρων που είχαν καταβάλει οι μονοσυνταξιούχοι του πρώην ΤΣΑΥ (νυν ΕΤΑΑ-ΤΥ), προκειμένου να ανέβουν ασφαλιστική κλίμακα και να διεκδικήσουν μεγαλύτερη σύνταξη και τώρα έχουν διακόψει την καταβολή.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
- Ποια είναι τα χρηματικά ποσά των οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τους φαρμακοποιούς της Αργολίδας και της χώρας, τι ποσοστό αυτών έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο και για ποια έτη; Υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την αποπληρωμή των οφειλών και ποιο είναι αυτό;
- Από τα ανωτέρω χρηματικά ποσά, ποια αντιστοιχούν στον Κρατικό Προϋπολογισμό, ποια στον ΕΟΠΥΥ και ποια ανά φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης;
- Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβείτε για την αντιμετώπιση του φαινομένου της μη έκδοσης φορολογικών ενημεροτήτων και καθυστερήσεων πληρωμής από τον ΕΟΠΥΥ σε περιπτώσεις φαρμακοποιών με διακανονισμό για τις φορολογικές τους υποχρεώσεις;
- Υπάρχει βιώσιμη λύση για το ασφαλιστικό και φορολογικό του κλάδου των φαρμακοποιών, με μείωση του 75% της συνολικής οικονομικής επιβάρυνσης που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν;
- Ποια είναι η λύση σχετικά με το ωράριο των φαρμακείων που προτείνετε, προκειμένου να μη θίγεται η επιβίωση των μικρών συνοικιακών φαρμακείων και η εφημερία τους να είναι ουσιαστική;
- Προβλέπεται αλλαγή στη σχέση που αφορά τους νοσοκομειακούς φαρμακοποιούς και πρόσληψη προσωπικού;
- Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβείτε για την επιστροφή των καταβληθέντων πρόσθετων ασφαλίστρων των μονοσυνταξιούχων του πρώην ΤΣΑΥ (νυν ΕΤΑΑ-ΤΥ);»