Μεταναστευτικό, Ημέρα της Γυναίκας στο Ευρωκοινοβούλιο

Η ολομέλεια του ΕΚ συζήτησε για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, το πρωί της Τετάρτης, με πολλούς ευρωβουλευτές να αμφισβητούν τις αρχικές προτάσεις, που τέθηκαν κατά τη Σύνοδο.

 

Το ΕΚ τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2016, με συζήτηση και έγκριση ψηφίσματος αφιερωμένο στις γυναίκες πρόσφυγες που αιτούνται άσυλο στην ΕΕ. Στη συζήτηση συμμετείχε ο Ύπατος Εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φίλιππο Γκράντι. Στο ψήφισμά τους οι ευρωβουλευτές καλούν για την προστασία των γυναικών προσφύγων.

 

Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Stefan Löfven, συζήτησε για την Ευρώπη και της προσφυγική κρίση με τους ευρωβουλευτές, το απόγευμα της Τετάρτης. Επέμεινε, στην ανάγκη να προστατευτούν τα ευρωπαϊκά σύνορα τηρώντας παράλληλα τις ευρωπαϊκές αξίες.

 

Κανόνες για τη μείωση του κόστους των υπηρεσιών που παρέχονται σε θαλάσσιους λιμένες στην ΕΕ, όπως αυτών του ελλιμενισμού, του ανεφοδιασμού καυσίμων και της ρυμούλκησης, ψήφισε η ολομέλεια την Τρίτη. Για να αποτραπεί η κατάχρηση των τιμών και να διασφαλιστεί ο θεμιτός ανταγωνισμός, οι ευρωβουλευτές επιδιώκουν την εξασφάλιση μεγαλύτερης διαφάνειας στον καθορισμό των τελών για τις υπηρεσίες αυτές και για τη χρήση των λιμενικών υποδομών καθώς και στη δημόσια χρηματοδότηση που ενδεχομένως λαμβάνουν.

 

Επιπλέον χρηματοδότηση με απλούστερες διαδικασίες, που θα δίνουν τη δυνατότητα να διανέμονται φρούτα και γάλα στα σχολεία, ψήφισαν οι ευρωβουλευτές την Τρίτη. Το πρόγραμμα είναι εθελοντικό και στοχεύει στην προώθηση της υγιεινής διατροφής.

 

Η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών ζητάει, με ψήφισμά της, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ανανεώσει τη συμφωνία για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου τσιγάρων και παραποίησης προϊόντων καπνού με την Philip Morris International (PMI), η οποία λήγει τον Ιούλιο του 2016.

 

Τη Τετάρτη, τα μέλη ανανέωσαν τους κανόνες για την υγεία των ζώων, δίνοντας έμφαση στην πρόληψη, προκειμένου να αντιμετωπίζονται οι ασθένειες που μεταδίδονται στα ζώα αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις και στους ανθρώπους.

 

Την ίδια ημέρα, ενέκριναν κανόνες προκειμένου να διασφαλίσουν ότι παιδιά κάτω των 18 ετών που είναι ύποπτα ή κατηγορούνται για ποινικά εγκλήματα, θα επικουρούνται από δικηγόρο σε όλα τα κράτη μέλη.

 

Ενώ μια ημέρα αργότερα, η ολομέλεια ψήφισε κανόνες για τον περιορισμό της χρήσης αντιβιοτικών φαρμάκων στα ζώα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη ανθεκτικότητα των μικροβίων στα σημερινά αντιβιοτικά.

 

Την υπόθεση του Ιταλού διδακτορικού φοιτητή Giulio Regeni, που δολοφονήθηκε στο Κάιρο, την ενδεχόμενη συμμετοχή των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών στο έγκλημα και τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα, συζήτησε η ολομέλεια του ΕΚ την Πέμπτη.