ΕυρώπηΑρχείο

Οι συζητήσεις ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, η φιλόδοξη κοινωνική ατζέντα της Ευρώπης (Video)

Η συνεργασία με την Τουρκία έχει μόνο χαρακτήρα συνεργασίας και όχι εξάρτησης από την Τουρκία. Η συμφωνία αυτή δεν πρέπει να εξυπηρετεί το παζάρεμα της ζωής των προσφύγων. Εχθροί μας δεν είναι οι πρόσφυγες που φεύγουν για να γλυτώσουν τον πόλεμο και τις διώξεις. Εχθροί μας είναι οι διακινητές. Ξέρετε τι κάνουμε; Δεν αλλάξαμε τη Συνθήκη του Δουβλίνου. Όχι. Συμπεριλάβαμε και την Τουρκία στο σύστημα του Δουβλίνου. Αυτό αποφασίσαμε. Αντί να αλλάξουμε το σύστημα του Δουβλίνου και να μοιράσουμε δίκαια τους πρόσφυγες μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.

 

Είναι ηθική χρεοκοπία. Αντί να το καταδικάσουμε, στρώνουμε κόκκινο χαλί σε ένα καθεστώς που παραδίδει τη δικαιοσύνη και την αστυνομία στις τιμωρητικές διαθέσεις ενός ανθρώπου που φιμώνει και φυλακίζει την ελευθεροτυπία και κάθε δημοκρατικό του αντίπαλο και που για να εκλεγεί ξεκίνησε εκ νέου εμφύλιο πόλεμο και βομβαρδίζει τον ίδιο του το λαό. Είμαστε εν μέσω της μεγαλύτερης προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Είναι σαφές ότι η φετινή 8η Μαρτίου θα πρέπει να αφιερωθεί σε όλες τις γυναίκες που βιώνουν αυτή την κρίση. Η ύψωση φρακτών και τοίχων για να μην περνά κανείς δεν είναι η λύση.

 

Απλά θα εντείνει τα δεινά των ανθρώπων που ήδη βιώνουν απίστευτες κακουχίες.

 

Σπάνια έχουν μετατοπιστεί τόσοι πολλοί άνθρωποι στον κόσμο όπως γίνεται τώρα. Σπάνια όμως τόσες λίγες χώρες δήλωσαν έτοιμες να επέμβουν και να βοηθήσουν. Κύριε Löfven, πάρτε την πρωτοβουλία και φτιάξτε ένα σωστό συνασπισμό χωρών. Φανείτε ηγέτης και πείτε μας ποιες χώρες στο Συμβούλιο στέκονται εμπόδιο. Για μια Ευρώπη με αξιολόγηση ΑΑΑ χρειάζεται δίκαιη και ισορροπημένη ανάπτυξη που θα οδηγήσει στη δημιουργία αξιοπρεπών θέσεων εργασίας. Η κοινωνική κατάσταση στην Ευρώπη χρειάζεται άμεσα μια κοινωνική αξιολόγηση ΑΑΑ. Στην παρούσα φάση η φτώχεια στην Ευρώπη έχει φτάσει σε τέτοια επίπεδα που το 25% του πληθυσμού ζει στο όριο ή κάτω του ορίου της φτώχειας που ορίζει ο ΟΟΣΑ.

 

Πρέπει να προάγουμε τις αξίες της ελεύθερης μετακίνησης που ασπάζεται εξ ορισμού η ΕΕ. Χρειάζεται περισσότερη μετακίνηση εργαζομένων στην Ευρώπη, όχι λιγότερη. Η αρχή της αμοιβής για την προστασία των εργαζομένων είναι σαφώς ευρύτερη από την αρχική οδηγία που αναφέρεται στο “μισθό”. Πρόκειται να επηρεάσει αρνητικά τις μικρότερες επιχειρήσεις. Ένας από τους βασικούς στόχους του νέου αυτού προγράμματος είναι η καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας και η βελτίωση της υγείας των παιδιών.