ΚοινωνίαΑρχείο

Φιλικοί και με διάθεση για αυτοεξυπηρέτηση οι πρόσφυγες στο Πορτοχέλι

Εκτός από τα hotspots και τα κέντρα κράτησης, τα οποία δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες, με πρωτοβουλία και έξοδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ έχουν αρχίσει και αξιοποιούνται και κάποια ξενοδοχεία, προκειμένου να διασφαλιστεί η διαμονή ενός μικρού μέρους από τους 40.000 μεταναστες και πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα μας.

Στην Αργολίδα 140 Σύριοι πρόσφυγες, εκ των οποίων οι 60 περίπου είναι παιδιά, φιλοξενούνται στο ξενοδοχείο «Γαλαξίας» στο Πόρτο Χέλι, και άλλοι 52 προσφυγές μαζί με τα παιδιά διαμένουν στο ξενοδοχείο Αλκυών στο Λυγουριό.


Φιλικοί, ευγενείς και με διάθεση για αυτοεξυπηρέτηση οι πρόσφυγες

Η πλήρωμη των ξενοδοχείων γίνεται από τη σύμπραξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες με ορισμένες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Στο ξενοδοχείο Γαλαξίας, σύμφωνα με το συμβόλαιο που έχει υπογραφεί, οι πρόσφυγες θα παραμείνουν για 7 ημέρες, ενώ ακόμα είναι άγνωστο αν θα παραταθεί η διαμονή τους ή αν θα αναχωρήσουν για κάποιο κέντρο φιλοξενίας ή άλλο ξενοδοχείο.

Όπως δηλώνει η υπεύθυνη του ξενοδοχείου στο Πόρτοχέλι: «Πρόκειται για Σύρους πρόσφυγες, οι οποίοι μας έχουν εντυπωσιάσει με τους φιλικούς τους τρόπους, την ευγένειά τους αλλά και την καθαρότητα που τους διακρίνει. Είναι απόλυτα συνεργάσιμοι και θέλουν διαρκώς να βοηθούν και να αυτοεξυπηρετούνται, καθώς όπως μας είπαν δεν μπορούν να κάθονται και να μην κάνουν τίποτα».


Οι πολίτες της Ερμιονίδας αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή του πρόσφυγες

Καλή βρίσκουν την κατάσταση στο χώρο φιλοξενίας και οι εθελοντές από την Παρέμβαση Πολιτών Ερμιονίδας που από την πρώτη στιγμή έσπευσαν για να προσφέρουν στους πρόσφυγες. Μάλιστα πόσταραν σήμερα και κάποιες φωτογραφίες με στιγμές δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών.

Όπως αναφέρουν οι εθελοντές για τους πρόσφυγες στην Ερμιονίδα:

– Μεταφέρθηκαν από εθελοντές πρόσφυγες στο ΚΥ Κρανιδίου τις πρωινές ώρες απο τους εθελοντές για αντιμετώπιση ιατρικών περιστατικών .Το ΚΥ ανταποκρίθηκε άψογα ,τα φάρμακα που υπέδειξαν οι γιατροί ,χορήγησε αφιλοκερδώς το εφημερεύον φαρμακείο.Η ίδια διαδικασία έγινε τις βραδυνές ώρες για ένα δίχρονο κοριτσάκι και τη μητέρα του που έχρηζαν ιατρικής φροντίδας ,πάλι το ίδιο φαρμακείο προσέφερε δωρεάν τα φάρμακα.

– Με τη βοήθεια εθελοντών ταξινομήθηκαν και μεταφέρθηκαν απο τη Κοιλάδα επιπλέον ρουχισμός που είχε συγκεντρωθεί από τον πάπα Θέμη και διανεμήθηκαν στους πρόσφυγες.

– Συμπολίτισα μας οργάνωσε χώρο καλλιτεχνίας και ζωγραφικής για τα μικρά προσφυγόπουλα.

– Παραμένει η ανάγκη για επίσκεψη ενός ιατρού ειδικού παθολόγου η γενικής ιατρικής για μια-δυο ώρες καθημερινά και μια τουλάχιστον επίσκεψη παιδιάτρου στο χώρο για την εξέταση των παιδιών στο χώρο φιλοξενίας.

– Αρκετοί ιδιώτες ιατροί εκδήλωσαν τη προσφορά υπηρεσιών όταν χρειαστεί δωρεάν

– Η λίστα των αναγκών:

1. Βρεφικά είδη (πάνες ,παπουτσάκια κλπ)
2,Βρεφική διατροφή (Παιδικό Γάλα.φρουτόκρεμες κλπ)
3.Παιχνίδια γι αμικρα παιδιά(2-6 ετών)
4.Ανάγκη για οδοντριατρικές πράξεις.
5.Μαρκαδόροι ,χαρτί για το ΄χωρο των μικρών παιδιών .

Το πόσιμο νερό εξασφαλίστηκε.