ΕκδηλώσειςΑρχείο

Σεμινάριο με τον σκηνοθέτη Δήμο Αβδελιώδη στο Ναύπλιο

Το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου διοργανώνει σεμινάριο με θέμα: «O έλεγχος και ο τρόπος εκφοράς του λόγου ως ρυθμιστής της σημασίας και του νοήματος» στο οποίο θα διδάξει ο σκηνοθέτης Δήμος Αβδελιώδης.

Το Σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στο Ναύπλιο, Θέατρο Τριανόν, στις 19 Μαρτίου (12.00μ.-2.30μ.μ.) και απευθύνεται σε φοιτητές, εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και όσους ασχολούνται με το θέατρο και τον λόγο.  
 

Ο σκηνοθέτης Δήμος Αβδελιώδης που έχει τιμηθεί για τη συμβολή του στο θέατρο και τον κινηματογράφο παρουσιάζει και αναλύει, εν είδει βιωματικού μαθήματος, τη μέθοδό του, επάνω στην απόδοση και την ερμηνεία ενός λογοτεχνικού κειμένου, θεατρικού ή μη, όταν αυτό πρόκειται να παρουσιαστεί δημόσια.

Όπως λέει ο ίδιος, κάθε τέτοιο κείμενο είναι σαν μια παρτιτούρα, που πρέπει να ερμηνευθεί σωστά για να μπορέσει να αναδείξει  τις διακυμάνσεις και την πραγματικότητα των εικόνων, των ιδεών και των αισθημάτων που εμπεριέχονται μέσα του. Η ακρίβεια μιας τέτοιας αισθητικής ερμηνείας αναδεικνύει την πραγματική αξία ενός έργου, ενώ μια παρερμηνεία μπορεί να καταστρέψει τις λογικές συνέχειές του και να παρουσιάσει ένα έργο εντελώς διαφορετικό από τις προθέσεις του ίδιου του δημιουργού του.

Αν ο σκοπός ενός έντεχνου έργου είναι η βαθειά συγκίνηση, μέσα από την κατανόηση μιας αλήθειας, που οδηγεί στην κάθαρση και τη λύτρωση από το φόβο και τη σύγχυση, τότε οι όροι και οι κανόνες που τίθενται γι’ αυτόν ακριβώς το σκοπό ενυπάρχουν μέσα στο ίδιο το έργο και όχι έξω από αυτό, αρκεί να τους αναγνωρίσουμε.

Στο κύριο μέρος του σεμιναρίου ο Δήμος Αβδελιώδης θα διδάξει μια νέα στρατηγική της μετάφρασης δουλεύοντας πάνω στη μεταφορά στη νέα ελληνική του αρχαίου κειμένου των Τρωάδων του Ευριπίδη και συγκεκριμένα πάνω στην εισαγωγή του λόγου της Εκάβης. Το κείμενο αυτό θα διανεμηθεί.

Οι συμμετέχοντες παρακαλούνται να φέρουν ένα μικρό απόσπασμα θεατρικού ή άλλου λογοτεχνικού κειμένου.

Υπεύθυνη διοργάνωσης: Μαρία Βελιώτη, Aναπληρώτρια Kαθηγήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών.

Με την ευγενική υποστήριξη του ΔΟΠΠΑΤ του Δήμου Ναυπλιέων.