ΚοινωνίαΑρχείο

Τι μέλλει γενέσθαι με τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης

Παρατείνεται η χρηματοδότηση των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης έως 31-5-2016, ενώ έχουν ήδη λήξει οι συμβάσεις 409 περιφερειακών στελεχών από τις 29-2-2016, σύμφωνα με απάντηση του Γιώργου Σταθάκη σε έρώτηση βουλευτών της ΝΔ, μεταξύ των οποίων και ο Γιάννης Ανδριανός.

Η ερώτηση αφορούσε τον κίνδυνο αναστολής λειτουργίας των κέντρων διά βίου μάθησης, των οποίων η λειτουργία πάντως έχει ήδη ανασταλεί μέχρι νεοτέρας. Το υπουργείο από την πλευρά του αφήνει ένα παράθυρο για ανασχεδιασμό της λειτουργίας των ΚΔΒΜ και την υλοποίηση προγραμμάτων τους με το νέο ΕΣΠΑ.

Το διαβιβασθέν κείμενο αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:
«Για να μην υπάρξει κενό στην υλοποίηση εκπαιδευτικών τμημάτων στα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης μέχρι την ολοκλήρωση της εξειδίκευσης της νέας προγραμματικής περιόδου, υπήρξε η σχετική μέριμνα και οι πράξεις με τίτλο ‘Κέντρα Διά Βίου Μάθησης – Προγράμματα Εθνικής και Προγράμματα Τοπικής Εμβέλειας – ΑΠ 7 & 8’, οι οποίες ήταν ενταγμένες στο ΕΠ ‘Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση’ 2007-2013 (καλύπτοντας όλες τις περιφέρειες εκτός Στερεάς Ελλάδας και νησιών Νοτίου Αιγαίου), παρατάθηκαν χρηματοδοτούμενες στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020 για το χρονικό διάστημα από 1-7-2015 έως και 31-05-2016, διατηρώντας ενεργές τις συμβάσεις 409 περιφερειακών στελεχών έως 29-2-2016.

Επισημαίνεται ότι η παράταση δόθηκε για να μην υπάρξουν προβλήματα στην ομαλή λειτουργία των τμημάτων και για τη διάθεση ικανού χρονικού περιθωρίου, ώστε να διαμορφωθεί ανασχεδιασμός για τη λειτουργία των ΚΔΒΜ και υλοποίηση προγραμμάτων τους στο νέο ΕΣΠΑ εκ μέρους των Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Αναμένεται εντός των επόμενων ημερών να γίνει υποβολή/ παρουσίαση του νέου σχεδιασμού για τη Διά Βίου Μάθηση και συγκεκριμένα των ΚΔΒΜ καθώς και του σχετικού εγγράφου εξειδίκευσης. Βάσει του εν λόγω σχεδιασμού θα προωθηθεί άμεσα η έγκριση από την Επιτροπή Παρακολούθησης του Επιχειρησιαμού Προγράμματος της δράσης των Κέντρων Διά Βίου Μάθησης εκ μέρους της ΕΥΔ ΕΠΑΝΑΔ ΕΔΒΜ και στη συνέχεια η έκδοση της σχετικής Πρόσκλησης».