ΕκδηλώσειςΑρχείο

Ο Τζιμ Λόντος «έφαγε» τον Στέλιο Κυριακίδη και το Άργος τους έφαγε όλους!

Μόνο του παίζει μπάλα στα ντοκιμαντέρ το 1ο ΕΠΑΛ Άργους που μαζί με το 1ο Εργαστηριακό Κέντρο Άργους απέσπασαν τα δύο πρώτα βραβεία για τις δύο ταινίες που παρουσίασαν στα πλαίσια του 2ου Διεθνούς Μαθητικού Διαγωνισμού Ταινιών Μικρού Μήκους 2016 “Ένας Πλανήτης μια ευκαιρία” που διοργάνωσαν το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας & Θρησκευμάτων, η Δ/νση Π.Ε. Σερρών, το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, η ΕΡΤ Α.Ε. και η Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα.

Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 168 ταινίες μικρού μήκους (μυθοπλασίας, τεκμηρίωσης και κινουμένου σχεδίου) από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ομογένεια.

Η τελετή της βράβευσης θα γίνει την Τετάρτη 13 Απριλίου (12:00) στην Αθήνα, στην κεντρική αίθουσα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.


Συγκεκριμένα στην κατηγορία Ταινιών Τεκμηρίωσης-Ντοκιμαντέρ απέσπασαν:

1ο ΒΡΑΒΕΙΟ Ταινίας Τεκμηρίωσης: «Ο θρύλος του Τζιμ Λόντου» του 1ου ΕΠΑΛ και 1ου Εργαστηριακού Κέντρου Άργους.

Η ταινία είναι ένα ντοκιμαντέρ που είναι αφιερωμένο σε ένα πρόσωπο κυριολεκτικά θρύλο από την περιοχή της Αργολίδας. Τον Τζίμ Λόντο. Είναι ο για 16 χρόνια παγκόσμιος πρωταθλητής της ελεύθερης πάλης Τζιμ Λόντος ή Χρήστος Θεοφίλου (όπως ήταν το πραγματικό του όνομα) από το Κουτσοπόδι Άργους. Μετανάστης στην Αμερική που μεγαλούργησε, όχι μόνο με τη δύναμη των μπράτσων του, τη σβελτάδα του αλλά και την εξυπνάδα του.

Η φιλανθρωπική του δράση ήταν μεγάλη και συμπαραστάθηκε στην πατρίδα του και στον τόπο του με κάθε τρόπο, όσο λίγοι. Οι μαθητές άκουγαν τα κατορθώματα του, από τους παππούδες τους και αποφάσισαν να ασχοληθούν με την ιστορία του. Έψαξαν, διάβασαν και βρήκαν εντυπωσιακό υλικό για τον Τζίμ Λόντο και δημιούργησαν με μεγάλο σεβασμό την ταινία τους.

Το σενάριο στηρίζεται στο αφιέρωμα του αξέχαστου Γιώργου Αντωνίου, στην εφημερίδα “Αργολίδα” το 2004, για τον “Τζίμ Λόντο”.

 

2ο ΒΡΑΒΕΙΟ Ταινίας Τεκμηρίωσης: «Για την Ελλάδα, Στέλιο μου» του 1ου ΕΠΑΛ και 1ου Εργαστηριακού Κέντρου Άργους.

Η ταινία είναι ένα αφιέρωμα στον Στέλιο Κυριακίδη που ήταν Έλληνας αθλητής από την Κύπρο, δρομέας ημιαντοχής και αντοχής και μέλος της ελληνικής εθνικής ομάδας στίβου. Υπήρξε Πανελληνιονίκης, Βαλκανιονίκης, νικητής στους Παγκύπριους αγώνες και έλαβε μέρος σε δύο Ολυμπιάδες (Βερολίνο 1936, Λονδίνο 1948). Αθλητικά ανήκε στο δυναμικό του Γυμναστικού Συλλόγου Ολύμπια Λεμεσού, ωστόσο έχει λάβει μέρος σε αγώνες και ως αθλητής του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου.

Έμεινε γνωστός για την μεγάλη νίκη του τον Μαραθώνιο της Βοστώνης το 1946 που την εποχή εκείνη ήταν μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του ελληνικού αθλητισμού. Ήταν ο πρώτος αθλητής εκτός Αμερικής-Καναδά που νίκησε στον Μαραθώνιο της Βοστώνης.

Το 1946, ο 36χρονος Στέλιος Κυριακίδης αποφάσισε να συμμετάσχει στον περίφημο πεντηκοστό Διεθνή Μαραθώνιο της Βοστώνης (42.195 μ.), μετά από τιμητική πρόσκληση των διοργανωτών. Στην Αμερική, οι γιατροί πίστευαν πως θα πέθαινε από εξάντληση κατά την διαδρομή, καθώς ήταν εξαιρετικά αδύναμος και καχεκτικός. αλλά οι αντιρρήσεις τους ξεπεράστηκαν από την αθλητική ομοσπονδία. Ο Στέλιος Κυριακίδης έδωσε όλα τα σωματικά του αποθέματα κατακτώντας την νίκη. Μετά τον αγώνα έμεινε για περίπου ένα μήνα στην Αμερική, αποσκοπώντας στην συγκέντρωση βοήθειας για την Ελλάδα, η βοήθεια αυτή ονομάστηκε «Πακέτο Κυριακίδη». Στις 23 Μαΐου 1946, ο Κυριακίδης επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου περίπου ένα εκατομμύριο Έλληνες τον υποδέχθηκαν με τιμές ήρωα.. Για πρώτη φορά μετά την Κατοχή, φωταγωγήθηκε η Ακρόπολη προς τιμήν του.

 

Συγχαρητήρια για τη νέα αυτή επιτυχία των παιδιών έστειλαν και οι τρεις βουλευτές του νομού, Γιάννης Γκιόλας, Γιάννης Ανδριανός και Γιάννης Μανιάτης.