ΆρθροΑρχείο

Το προλαμβάνειν καλύτερον του θεραπεύειν

Όλοι γνωρίζουμε ότι οι αρχαίοι ημών πρόγονοι με τη σοφία τους, είχαν αναπτύξει πολλές θεωρίες που η διαχρονικότητά τους εκπλήσσει καθώς πολλές από αυτές τις θεωρίες τους βρίσκουν εφαρμογή ακόμα και στις μέρες μας.

Η αρχαία ρήση των προγόνων μας «το προλαμβάνειν καλύτερον του θεραπεύειν» καλύπτει ένα μεγάλο φάσμα επίλυσης διαφόρων προβλημάτων, (είτε αυτά είναι προβλήματα κοινωνικά, είτε υγείας κ.τ.λ ), πριν αυτά δημιουργηθούν. Δηλαδή μιλάμε για πρόληψη.

Το ίδιο πρέπει να ισχύει και για τα παιδιά (δηλαδή η πρόληψη) στον τομέα του λόγου.

Για τους γονείς συνήθως, τα προβλήματα του λόγου έχουν να κάνουν με τις δυσκολίες που έχει ένα παιδί στην άρθρωση και στην ομιλία. Δυστυχώς όμως αυτό είναι λάθος. Από άλλες αναφορές σε τούτη εδώ τη στήλη, έχει επισημανθεί ότι τα προβλήματα λόγου σε ένα παιδί δεν είναι μόνο η άρθρωση και η ομιλία. Αυτό διότι ο λόγος και η επικοινωνία είναι από τις πιο πολύπλοκες διαδικασίες στο νευρικό μας σύστημα, που ξεκινάει από τους πρώτους μήνες τις ζωής μας και συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της. Πολλοί παράγοντες παίζουν ρόλο για την ομαλή και σωστή εξέλιξη όπως η οικογένεια, η επαφή με τα άλλα παιδιά και γενικότερα το περιβάλλον του παιδιού.

Οι γονείς σαν πρώτοι και βασικοί συντελεστές για την ομαλή εξέλιξη ενός παιδιού καλούνται τώρα να εντοπίσουν τυχόν προβλήματα που έχουν να κάνουν με την επικοινωνία, τη συμπεριφορά, την συναισθηματική κατάσταση, την κατανόηση και την σωστή ομιλία ενός παιδιού. Αν εντοπίσουν κάποιες αποκλίσεις στους παραπάνω τομείς τότε καλό θα είναι να απευθύνονται σε κάποιον ειδικό.

Πολλά προβλήματα από αυτά που θα εντοπιστούν ίσως μπορούν και να αποφευχθούν και ιδιαίτερα αν εντοπισθούν στα πρώτα πέντε χρόνια της ζωής του παιδιού. Πρέπει να αναφερθεί ότι οποιοδήποτε πρόβλημα ειδικά στο γλωσσικό κομμάτι, έχει μεγάλες πιθανότητες να επηρεάσει αρνητικά και άλλους τομείς όπως το μαθησιακό και γνωστικό τομέα λόγω της στενής σχέσης των μαθησιακών δυσκολιών και γλωσσικών προβλημάτων.

Έτσι λοιπόν μια έγκαιρη διάγνωση οδηγεί στην πρόληψη και αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων εκείνων που αποτελούν τροχοπέδη για την φυσιολογική σταδιοδρομία ενός παιδιού. 
 
 
* Ο Άγγελος Τράκας είναι Επιστημονικός Συνεργάτης του Κέντρου Ειδικών Θεραπειών Βασίλης Ν. Καπετάνιος και Συνεργάτες