ΆρθροΑρχείο

Διγλωσσία της Ν.Δ σχετικά με το εργόσημο αλλοδαπών εργατών γης

Στις 2/3/2016 και όντας στο αποκορύφωμα των αγροτικών μπλόκων, η Ν.Δ στις θέσεις που παρέδωσε στους αγρότες που είχαν επισκεφθεί προ 2-3 ημερών τον αρχηγό της Κυριάκο Μητσοτάκη περιείχετο επί λέξει ως 8η πρόταση το εξής: “ (Η Ν.Δ προτείνει) Την απλούστευση των διαδικασιών, τη μείωση του απαιτούμενου χρόνου και τη μείωση του διοικητικού κόστους για την πρόσκληση αλλοδαπών εργατών γης και την καταβολή του εργόσημου που μειώνει το φορολογητέο εισόδημα των αγροτών και επιφέρει έσοδα στο ασφαλιστικό σύστημα”.

Σύντομα  όμως, το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ανέκρουσε πρύμνα στο θέμα αυτό και… διέπραξε παρέμβαση στο θέμα της αδήλωτης εργασίας στον αγροτικό τομέα.

Συγκεκριμένα ο ευρωβουλευτής κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης απέστειλε σχετική επιστολή στον αρμόδιο Επίτροπο της Ε.Ε για Θέματα Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων, αλλά και οι αρμόδιοι  τομεάρχες Φορολογικής Πολιτικής κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος και κ. Γιώργος Κασαπίδης κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων.

Αναφερόμενοι από κοινού όλοι οι ανωτέρω, έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

“Η ανάγκη να υπάρχουν έσοδα για τα ασφαλιστικά ταμεία και κυρίως για τον ΟΓΑ, δεν προσφέρεται για να χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι για την εφαρμογή των ιδεοληψιών του κ. Τσίπρα, και να γίνει η χώρα μας πόλος έλξης για όλους τους παράνομους μετανάστες.

Αυτές τις ιδεοληψίες τις πλήρωσε και τις πληρώνει ακριβά η χώρα.

Το εργόσημο δεν είναι το “διαβατήριο  νομιμοποίησης” ή το προσκλητήριο για τους παράνομους  μετανάστες.”

Μάλιστα, τις ανωτέρω αναφορές τους, κυρίως προς τα όργανα της Ε.Ε υπέβαλαν όταν είναι γνωστό ότι ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης διαπραγματεύεται με τους θεσμούς και προκειμένου να ισχύσει και γίνει και από αυτούς αποδεκτή ρύθμιση για την καθιέρωση του εργοσήμου, μπλοκάροντάς το προσωρινά και εν πάσει περιπτώσει παρεμβάλλοντας εμπόδια και προσκόμματα για την αποδοχή της. Θέμα, που πρέπει να σημειωθεί ότι ακόμα δεν έχει λήξει, αναγκάζοντας τον Υπουργό κ. Ευάγγελο Αποστόλου να προσπαθεί και να δίνει μάχη για να τύχει της έγκρισης των θεσμών.

Όλα τα ανωτέρω προέκυψαν, από απάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, που δόθηκε στη Βουλή την Παρασκευή, 18/3/2016, σε σχετική ερώτηση του Βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ Βασίλη Κόκκαλη.

Ας επιλέξει, επιτέλους η Ν.Δ και ας υιοθετήσει την απόλυτα αναγκαία και δίκαιη πρότασή μας για την θέσπιση του εργοσήμου των αγροτών γης, που τόσα οφέλη θα προσφέρει στους αγρότες, με εξασφάλιση παραστατικών για την μέχρι τώρα “μαύρη” εργασία, την ενίσχυση του ταμείου του ΟΓΑ και την ανθρωπιστική υποστήριξη των μεταναστών που ήσαν ευάλωτοι σε ακραία εργασιακή εκμετάλλευση.
 
* Ο Γιάννης Γκιόλας είναι βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Αργολίδας