ΚοινωνίαΑρχείο

Ενημερωτικές δράσεις στο Άστρος για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού

Η Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό (22/3) η οποία έχει καθιερωθεί από τον Ο.Η.Ε., έχει ως φετινό κεντρικό θέμα «Νερό και απασχόληση» δεδομένου ότι η ποσότητα και η ποιότητα του νερού μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα ζωής του ανθρώπου. Σήμερα, σχεδόν το ήμισυ των εργαζομένων παγκοσμίως – 1,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι – απασχολούνται σε τομείς που σχετίζονται με το νερό ή εξαρτώνται από αυτό, ωστόσο συχνά, δεν αναγνωρίζονται και δεν προστατεύονται τα βασικά εργασιακά τους δικαιώματα.

Με σύνθημα «Το νερό είναι πηγή ζωής» και «Καλύτερο νερό, καλύτερες συνθήκες εργασίας» ο Φορέας Διαχείρισης όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού επέλεξε την φετινή Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό ως χρονικό σημείο εκκίνησης μιας πρωτοβουλίας, σε συνεργασία με τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Βόρειας Κυνουρίας (Δ.Ε.Υ.Α.Β.Κ.). Στόχος της δράσης είναι η ευαισθητοποίηση μαθητών, εκπαιδευτικών και πολιτών σε θέματα διαχείρισης του νερού, όπως επίσης της ανάδειξης της σημασίας του για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Επίσης, προωθείται η ενημέρωση για θέματα πόσιμου νερού της περιοχής και παράλληλα επιχειρείται η σύνδεση της εκπαιδευτικής κοινότητας με την τοπική αυτοδιοίκηση.

Πρόκειται για μια εκστρατεία ενημέρωσης που αφορά σε σχολεία Α’ βάθμιας και Β’ βάθμιας εκπαίδευσης της προστατευόμενης περιοχής αλλά και πλησίον αυτής. Πιο συγκεκριμένα, προγραμματίζονται οργανωμένες επισκέψεις Σχολείων τόσο στην προστατευόμενη περιοχή του υγροτόπου Μουστού όσο και στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης (Κ.Ε.) Άστρους, σε συνδυασμό με περιήγηση στις εγκαταστάσεις της Δ.Ε.Υ.Α.Β.Κ. και επίδειξη της λειτουργίας της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (Βιολογικός Καθαρισμός).

Στο πλαίσιο της δράσης αυτής, θα προβάλλονται στο Κ.Ε. του Άστρους κατά περίπτωση, σύντομες θεματικές παρουσιάσεις υπενθυμίζοντας σε όλους πως η μη ορθολογική χρήση και η αλόγιστη σπατάλη του νερού μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικό περιορισμό των υδάτινων αποθεμάτων παγκοσμίως! Επίσης, οι επισκέπτες θα ενημερώνονται για τις λειτουργίες που επιτελούνται στον υγρότοπο Μουστού, δεδομένου ότι αποτελεί μια πολύ σημαντική περιοχή από καθαρά επιστημονική αλλά και από άποψη προστασίας και διατήρησης του περιβάλλοντος και της φυσικής κληρονομιάς.

Ας γιορτάσουμε τη σημερινή ημέρα γνωρίζοντας ότι το νερό είναι ένας ανανεώσιμος αλλά περιορισμένος πόρος. Ο υδρολογικός κύκλος ανανεώνει τα αποθέματα γλυκού νερού στην επιφάνεια της γης και τους υπόγειους υδροφορείς, όμως η ποσότητα του νερού είναι περιορισμένη και η κατανομή του στον χώρο και τον χρόνο άνιση, το ίδιο και η ποιότητά του. Γι’ αυτό έχουμε ευθύνη και υποχρέωση να είμαστε προσεκτικοί, να κάνουμε συνετή χρήση και όχι σπατάλη νερού.