ΡεπορτάζΑρχείο

Το Ναύπλιο δεν χτίζει πάνω από την ιστορία του αλλά την αναδεικνύει

Πεζόδρομος είναι συνήθως ένα πλακόστρωτο δρομάκι στο οποίο περιδιαβαίνουν οι πεζοί. Στο Ναύπλιο όμως ενίοτε μπορεί να είναι και η διήγηση γεγονότων… 


Δεν μπαζώθηκε η ιστορία

Κατά την πεζοδρόμηση της Βασιλέως Κωνσταντίνου στο ύψος της οδού Θεσσαλονίκης αποκαλύφθηκε μία παλιά σιδηροδρομική γραμμή  η οποία ήταν εγκιβωτισμένη στην άσφαλτο και καταργημένη εδώ και χρόνια. Πριν περίπου έναν χρόνο συνεργεία προχώρησαν στο μερικό ξήλωμα της γραμμής, προετοιμάζοντας την πλακόστρωση της οδού, σε συνδυασμό με παρεμβάσεις στο δίκτυο ύδρευσης.

Υψομετρικά ο πεζόδρομος που έγινε είναι σε υψηλότερο επίπεδο από την παλιά γραμμή, η οποία όμως διατηρήθηκε σαν στοιχείο της πλακόστρωσης μέχρι το ύψος της Σιδηράς Μεραρχίας. Περαιτέρω ανάδειξή της θα μπορούσε να υπάρξει σε περίπτωση μελλοντικής πεζοδρόμησης όλης της Θεσσαλονίκης έως τη ΔΕΗ. 


Αυτές οι ράγες έχουν κάτι να μας θυμήσουν

Η γραμμή αυτή που χρονολογείται ίσως και πάνω από 100 χρόνια, κατευθυνόταν από τον παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό ακολουθώντας την διαγώνια οδό (σημερινή οδό Θεσσαλονίκης) προς το λιμάνι, μέχρι και το παλιό τελωνείο, και χρησιμοποιούταν απο εμπορικά τρένα μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του ’70.

Εμπνευστές της διακλάδωσης ήταν Ναυπλιώτες επιχειρηματίες που έκαναν εξαγωγή καπνών και εισαγωγή ξυλείας. Η ξυλεία ξεφορτωνόταν από τα εμπορικά πλοία και μεταφορτωνόταν κατευθείαν στα βαγόνια. Κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για τους αδελφούς Παπαδόπουλους, οι οποίοι μάλιστα ήταν και εργοδότες του πιτσιρικά τότε Αριστοτέλη Ωνάση όταν αυτός είχε έρθει πρόσφυγας στο Ναύπλιο, πριν φύγει για Αργεντινή. Η διακλάδωση είχε μια μόνο ισόπεδη διάβαση με την Σιδηράς Μεραρχίας, δεδομένου ότι η Μπουμπουλίνας παλιά σταμάταγε πριν από τη σημερινή ΔΕΗ.

Τελευταία φορά που χρησιμοποιήθηκε η γραμμή ήταν στα τέλη της δεκαετίας του ’80 για τις ανάγκες μίας Βρετανικής τηλεοπτικής παραγωγής με αναφορά στον πόλεμο του ’40. Μάλιστα για τις ανάγκες του έργου πρέπει να είχε χρησιμοποιηθεί και μία παλιά ατμομηχανή με μερικά βαγόνια που μετέφεραν ηθοποιούς-στρατιώτες.


Στον Δρόμο για το τελωνείο – Αρχείο Γεώργιου Μπακούρου

 


Ναύπλιο 1977 – Από fb group Παλαιές Φωτογραφίες Ναυπλίου

 

Χάρη στις παρεμβάσεις επιφανών Ναυπλιωτών και στη βούληση του Δήμου, η ιστορία δεν θάφτηκε αλλά αναδείχθηκε, δημιουργώντας, θα μπορούσαμε να πούμε, και μία αίσθηση μυστηρίου στους περαστικούς, που καλούνται να πλάσουν ιστορίες με το νου τους και να μαντέψουν που οδηγούν τελικά τα ίχνη αυτής της γραμμής.

Το ταξίδι στο χρόνο συνεχίζεται…