ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Παγκόσμια Ημέρα Nερού και ΔΕΥΑΝ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, που έχει οριστεί από τον Ο.Η.Ε. η 22η Μαρτίου, ο Δήμαρχος Ναυπλιέων και Πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Ν. Δημήτρης Κωστούρος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η 22η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Νερού, μας υπενθυμίζει για πολλαπλή φορά την ανυπολόγιστη αξία του νερού για την ζωή στο πλανήτη μας. Ενός πολύτιμου αγαθού, η ύπαρξη του οποίου αποτελεί προϋπόθεση για την επιβίωση του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης ζωής.

Αρκετές φορές έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι με τα τραγικά αποτελέσματα της αλόγιστης χρήσης και ρύπανσης του νερού εξαιτίας κυρίως της τάσης του ανθρώπου να αντιμετωπίζει το νερό ως δεδομένο αγαθό, το οποίο η φύση παρέχει και αντικαθιστά δωρεάν. Προκύπτει λοιπόν ως αδήριτη ανάγκη η προστασία των υδατικών μας πόρων αλλά και η εφαρμογή των απαιτούμενων μέτρων, ώστε αυτή την ανεκτίμητη κληρονομιά να την παραδώσουμε στις επόμενες γενιές. Οφείλουμε όλοι μας, πολιτεία, περιφέρειες, δήμοι, πολίτες και φορείς να συμβάλλουμε στην προσπάθεια που γίνεται για μια ορθολογική και βιώσιμη διαχείριση του συνόλου των υδατικών πόρων, αποφεύγοντας ταυτόχρονα την κατασπατάληση του πολύτιμου αγαθού και του φυσικού-περιβαλλοντικού πόρου. Επιβάλλεται να επιδείξουμε σεβασμό και την ευαισθησία μας προς τη φύση.

Στη χώρα μας και στην Περιφερειακή ενότητά μας αρκετοί υδροφόροι ορίζοντες έχουν εξαντληθεί, ενώ μερικοί κινδυνεύουν άμεσα από τη ρύπανση. Η ανεύρεση νέων υδάτινων πόρων δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας της γης με το φαινόμενο του θερμοκηπίου και της κλιματικής αλλαγής, αναμένονται περίοδοι με παρατεταμένες ανομβρίες που θα δημιουργούν συνθήκες ξηρασίας, με αποτέλεσμα τη μείωση του νερού και την αύξηση των πλημμυρών. Αυτό το γεγονός κανείς μας δεν πρέπει να το αγνοεί, πόσο μάλλον εμείς που εκπροσωπούμε την Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση, η οποία πρέπει να προβλέπει και να λαμβάνει εγκαίρως τα μηνύματα. Πάντα ήταν και θα είναι για εμάς ζήτημα πρώτης προτεραιότητας, ώστε κανένας συνδημότης μας να μην στερηθεί αυτό το αγαθό.

Με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού, μου δίνεται η ευκαιρία να ενημερώσω τους συμπολίτες μου για τον προγραμματισμό ενεργειών και το όραμα της Δ.Ε.Υ.Α.Ν.

Χωρίς να θέλω να μετακυλήσω ευθύνες και να προβάλλω δικαιολογίες που όλοι έχουμε συνηθίσει, είμαι υποχρεωμένος να αναφερθώ και στο γενικό πλαίσιο λειτουργίας της Δημοτικής Επιχείρησης που επιβάλλεται από την Πολιτεία.
• Στη βελτίωση της λειτουργίας της: 
Αναφορικά με τη βελτίωση της λειτουργίας της Δ.Ε.Υ.Α.Ν., αυτό που απαιτείται κυρίως είναι να επιτραπεί νομοθετικά στην Επιχείρηση να προσλάβει εξειδικευμένο, μόνιμο και με υψηλή κατάρτιση προσωπικό. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η Δ.Ε.Υ.Α.Ν. είναι υποστελεχωμένη λόγω της απαγόρευσης προσλήψεων στην οποία έχει υπαχθεί και της αθρόας συνταξιοδότησης του προσωπικού της.
 
• Στην ενίσχυση των εσόδων και του επενδυτικού έργου της:
Σαν Δ.Ε.Υ.Α.Ν. θεωρούμε ότι για τη βελτίωση της οικονομικής μας κατάστασης, θα πρέπει να γίνει μείωση του κόστους και κυρίως μείωση του ενεργειακού κόστους, το οποίο είναι ιδιαίτερα υψηλό, αφού η ΔΕΗ τιμολογεί τις καταναλώσεις μας, όπως τιμολογεί τους οικιακούς καταναλωτές. Δεν είναι δυνατό εγκαταστάσεις όπως οι βιολογικοί καθαρισμοί που έχουν όλα τα χαρακτηριστικά βιομηχανικής εγκατάστασης να μην τιμολογούνται με βιομηχανικό τιμολόγιο. Και οι εγκαταστάσεις αυτές είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρες. 
 
• Στην  επικαιροποίηση του θεσμικού της πλαισίου, ώστε να προσαρμοσθεί στις σύγχρονες συνθήκες και την ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία:
Η βελτίωση της λειτουργίας της Δ.Ε.Υ.Α.Ν. θα υλοποιηθεί με την αποκατάσταση της ευελιξίας της. Σήμερα η ευελιξία της Δ.Ε.Υ.Α.Ν. έχει αναιρεθεί κυρίως λόγω της υπαγωγής της στον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η Δ.Ε.Υ.Α.Ν. είναι υπέρ του ελέγχου, αλλά ο έλεγχος θα πρέπει να λαμβάνει υπ’ όψη το νομικό καθεστός της. Επιπλέον, έχει δημιουργηθεί ηλεκτρονική γραφειοκρατία, αφού με πρόσφατη νομοθεσία οι Δ.Ε.Υ.Α. έχουν υποχρέωση, ως αναθέτουσες αρχές, εφαρμογής του Κεντρικού Ηλεκτρονικού Μητρώου Δημοσίων Συμβάσεων (ΚΗΜΔΗΣ) για όλες τις δαπάνες προμηθειών, παροχής υπηρεσιών και έργων ανεξαρτήτως αξίας, δηλαδή από το πρώτο ευρώ.

Η διαδικασία αυτή έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της Επιχείρησης, διότι είναι εξαιρετικά χρονοβόρα˙ το σύστημα παρουσιάζει σοβαρά τεχνικά προβλήματα, και λόγω της πολυπλοκότητάς και των λειτουργικών ατελειών του απαιτεί την απασχόληση προσωπικού, που όπως παραπάνω αναφέραμε η Δ.Ε.Υ.Α.Ν. δεν διαθέτει. Επιπλέον, αλληλοεπικαλύπτεται με τη «Διαύγεια», με αποτέλεσμα τα ίδια στοιχεία να αναρτώνται ηλεκτρονικά δύο φορές. Γι’ αυτό το λόγο απαιτείται άμεσα η επανεξέταση του συστήματος ελέγχου των Δ.Ε.Υ.Α. με γνώμονα τη διασφάλιση της νομιμότητας των πράξεων και της απαραίτητης για την αποτελεσματική λειτουργία των Δ.Ε.Υ.Α. ευελιξίας.

Θα μπορούσα να αναφέρω και περισσότερες στρεβλώσεις και δυσκολίες στην υλοποίηση των στόχων μας. Αλλά σε πείσμα των καιρών, στην Δ.Ε.Υ.Α.Ν. βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ένα φιλόδοξο πρόγραμμα αναδιοργάνωσης και επέκτασης ποιοτικών υπηρεσιών σε όλο τον Καλλικρατικό Δήμο Ναυπλίου.

• Εφαρμόζεται Κοινωνικό Τιμολόγιο (σεβασμός στις ευπαθείς ομάδες συμπολιτών μας).
 
• Αυξημένη παρακολούθηση του ελέγχου της ποιότητας του νερού (συχνότερες και με μεγαλύτερη διασπορά αναλύσεις).
 
• Ενεργοποίηση σχεδιασμού για κάλυψη των αναγκών ύδρευσης αποχέτευσης σε όλα τα Διαμερίσματα που εντάχθηκαν με την εφαρμογή του Νόμου Καλλικράτη (πύκνωση δικτύων Ύδρευσης – Αποχέτευσης). 
 
• Προγραμματισμός εναλλακτικής υδροδότησης περιοχών σε περίπτωση λειψυδρίας (έρευνες για αξιοποίηση του υδάτινου δυναμικού). 
 
• Δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας (αναδιάταξη αντλιοστασίων και βελτιστοποίηση λειτουργίας δικτύων).
 
• Προληπτική συντήρηση δικτύων Αποχέτευσης (προστασία ακτών, σημείων εστίασης και κατοικιών).
 
• Αξιοποίηση χρηματοδοτικών Προγραμμάτων για ανάπτυξη Υποδομών (αιτήσεις στο Ε.Σ.Π.Α.). 
Επειδή το νερό είναι βασικό χαρακτηριστικό για τη ζωή αλλά και την υγεία μας, έχουμε συστρατευτεί και δεσμευθεί στην εκπλήρωση του σκοπού της ύπαρξης της Δ.Ε.Υ.Α.Ν.  

Ας αναγνωρίσουμε την πολιτιστική, περιβαλλοντική και οικονομική σπουδαιότητα του νερού και ας ενισχύσουμε την προσπάθειά μας, για να προστατεύσουμε τη ύπαρξή του και για τις επόμενες γενιές.

Ας αναλογιστούμε ότι το νερό είναι πηγή ζωής, και είναι υπόθεση όλων μας. Επομένως, δεν αξίζει να σπαταλάμε τη ζωή…»!