ΚοινωνίαΑρχείο

Άνεργοι από Αργολίδα στην συμβολική πορεία Πάτρα – Αθήνα

Την Κυριακή 3 Απρίλη στις 8 π.μ. στην πλατεία Γεωργίου θα γίνει η εκκίνηση της πορείας αγώνα ενάντια στην ανεργία από την Πάτρα στην Αθήνα με κεντρικό σύνθημα «Δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα». Η πορεία θα διασχίσει 220 χιλιόμετρα και θα φτάσει στην Αθήνα στις 10 Απρίλη όπου στις 6 μ.μ. θα γίνει συγκέντρωση στο Σύνταγμα στην οποία θα μιλήσει ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης και θα γίνει συναυλία. Οι εκδηλώσεις θα ανοίξουν το Σάββατο 2 Απρίλη από την πλατεία Γεωργίου, στις 7.30 μ.μ. με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Η Επιτροπή Ανέργων Αργολίδας χαιρετίζει την εν λόγω πρωτοβουλία και απευθύνει κάλεσμα για συμμετοχή στη πορεία προκειμένου οι άνεργοι να διεκδικήσουν το δίκιο τους. Με ένα πολιτικό μανιφέστο ρίχνει τις ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση στο καπιταλιστικό σύστημα, χρησιμοποιώντας μία «ξύλινη» πολιτική γλώσσα.


Η ανακοίνωση της Επιτροπής Ανέργων Αργολίδας:

« Χαιρετίζουμε την σημαντική πρωτοβουλία του δημάρχου της Πάτρας και την αγωνιστική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πάτρας, να ηγηθούν στην πορεία ανέργων και εργαζομένων, Πάτρα – Αθήνα, ενάντια στην ανεργία που μαστίζει και βασανίζει κάθε εργατική λαϊκή οικογένεια.

Η πρωτοβουλία αυτή, έρχεται σε μια περίοδο που η ανεργία καθημερινά μεγαλώνει με ραγδαίους ρυθμούς, ξεπερνώντας το 40%. Όλοι οι κλάδοι πλήττονται, άλλος περισσότερο άλλος λιγότερο. Η μεγαλοεργοδοσία μαζί και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ που την εκπροσωπεί, αξιοποιεί την ανεργία για να περάσει τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, για να κατακερματίσει ακόμα περισσότερο μεροκάματα και μισθούς. Δεν βρίσκει καμία αντίσταση όταν σε συσκευαστήρια της περιοχής υπάρχουν απλήρωτοι εργάτες μέχρι και ένα χρόνο. Με σφοδρότητα επιτίθεται καταργώντας τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και τα εναπομείναντα εργασιακά δικαιώματα, με συμβάσεις εργασίας ενός 24ωρου, με κατοχυρωμένη και διαδεδομένη πλέον την 4ωρη εργασία (part time απασχόληση) έναντι 200 ευρώ το μήνα, με την εποχιακή εργασία στο κλάδο του επισιτισμού τουρισμού να οργιάζει, με τα 2μηνα, 5μηνα και 8μηνα επιδοτούμενα προγράμματα απασχόλησης να αποτελούν πλέον την μοναδική ελπίδα ενός νέου ανθρώπου να βρει πρόσκαιρη δουλειά, για να πληρωθεί τελικά μετά από μήνες! Η λίστα με τις ασυδοσίες των μεγαλοεργοδοτών σε συνεννόηση με τις εκάστοτε κυβερνήσεις είναι ατελείωτη, σκεπτόμενος κανείς και τα νέα μέτρα για ασφαλιστικό- εργασιακό που πρόκειται να περάσουν τώρα…

Όμως όλοι εμείς οι άνεργοι του νομού και όλης της Ελλάδας συντονίζουμε και κλιμακώνουμε τον αγώνα μας απέναντι σε αυτή την κατάσταση! Δεν καθόμαστε με δεμένα τα χέρια, όταν γνωρίζουμε πως για όλη αυτή τη σαπίλα και την κατάντια δεν ευθυνόμαστε εμείς, αλλά το σύστημα στο οποίο βρισκόμαστε και αυτό δεν είναι άλλο από το καπιταλιστικό σύστημα. Γεννά πολέμους, προσφυγιά, πείνα και αντιθέσεις. Όπως το να υπάρχουν τόσοι άστεγοι άνθρωποι στη χώρα μας ενώ την ίδια ώρα υπάρχουν τόσα σπίτια που παραμένουν ξενοίκιαστα, να υπάρχουν άνεργοι νηπιαγωγοί, ενώ τόσα παιδιά δεν «χωράνε» στους ελάχιστους παιδικούς σταθμούς, να υπάρχουν άνεργοι νοσηλευτές την ίδια ώρα που στα νοσοκομεία το προσωπικό τρέχει αγώνα δρόμου για να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών… και όλα αυτά να συμβαίνουν στο φόντο νομοσχεδίων αστραπή που περνάνε προκειμένω να δώσουν φοροαπαλλαγές σε μεγάλες επιχειρήσεις ή να χαριστούν τα χρέη τους στην εφορία!

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι και η τωρινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, καθώς και όλες οι προηγούμενες, μαζί με τα κόμματα που συμφώνησαν και υπέγραψαν το νέο μνημόνιο που στέκεται σαν λαιμητόμος πάνω απ’ τα κεφάλια ανέργων και εργαζομένων, είναι υπεύθυνοι για όλη αυτή τη κατάσταση και εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα. Αυτά των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων!

Δεν κάνουμε τη χάρη λοιπόν σε κανέναν να σκύψουμε το κεφάλι μας και να υποταχθούμε απέναντι σε αυτό το μέλλον που μας ετοιμάζουν. Αντιστεκόμαστε, συντονιζόμαστε και συνεχίζουμε έναν αγώνα δίκαιο, έναν αγώνα που κερδισμένος θα είναι ο λαός, που έχει δημιουργήσει και του ανήκουν όλα αυτά!

Βγαίνουμε στο δρόμο μαζί με την Δημοτική Αρχή Πάτρας και όλα τα Σωματεία, Συνδικάτα και φορείς για να αγωνιστούμε για το δικό μας συμφέρον, να διεκδικήσουμε το δίκιο μας και να δείξουμε τη δύναμη μας!

Απαιτούμε – Διεκδικούμε:

  • Σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα και συλλογικές συμβάσεις για όλους! Κανένας νέος να μην πληρώνεται κάτω από 751€!
  • Το επίδομα ανεργίας να παρέχεται σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 600 ευρώ
  • Όσο διαρκεί η ανεργία, οι άνεργοι και τα μέλη της οικογένειάς τους να έχουν πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς ορούς και προϋποθέσεις.
  • Δωρεάν μετακίνηση για όλους τους ανέργους σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς
  • Επιδότηση ενοικίου για το διάστημα της ανεργίας, διάθεση τροφίμων, ρουχισμού, σχολικών ειδών, ειδών υγιεινής, πετρελαίου θέρμανσης από κρατικό δίκτυο για άνεργους και εργαζόμενους με χαμηλό εισόδημα. »

 

 

Σε ότι αφορά την Πορεία


Βασικές πληροφορίες συμμετοχής:

  • Στους συμμετέχοντες στην πορεία θα παρέχεται: Φαγητό, νερό, ιατρό-φαρμακευτική περίθαλψη.
  • Η διανυκτέρευση θα γίνεται σε Δημοτικά Αθλητικά Κέντρα, με ντουζιέρες, νιπτήρες, θέρμανση.
  • Απαραίτητος εξοπλισμός:
  • Υπνόσακος (sleeping bag), αθλητικά παπούτσια, 3-4 ζευγάρια κάλτσες βαμβακερές (ημερησίως), μπλούζες βαμβακερές, πετσέτες.
  • Στο πίσω μέρος της πορείας θα ακολουθούν βαν του Δήμου Πατρέων για την ξεκούραση των συμμετεχόντων και την αποθήκευση των αποσκευών.

 

ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΠΑΤΡΑ – ΑΘΗΝΑ 3-10 ΑΠΡΙΛΗ 2016

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 8 ημέρες

ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ: επτά

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σάββατο 2 Απρίλη 2016

Συγκέντρωση στην πλατεία Γεωργίου στις 7.30 μμ

1 η ΗΜΕΡΑ ΚΥΡΙΑΚΗ 3 Απρίλη 2016

ΠΑΤΡΑ – ΑΙΓΙΟ.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ : Αίγιο

2 η ΗΜΕΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ 4 Απρίλη 2016

ΑΙΓΙΟ – ΑΚΡΑΤΑ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ : Ακράτα

3 η ΗΜΕΡΑ ΤΡΙΤΗ 5 Απρίλη 2016

ΑΚΡΑΤΑ – ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ : Ξυλόκαστρο

4 η ΗΜΕΡΑ ΤΕΤΑΡΤΗ 6 Απρίλη 2016

ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ – ΚΟΡΙΝΘΟΣ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ : Κόρινθος

5 η ΗΜΕΡΑ ΠΕΜΠΤΗ 7 Απρίλη 2016

ΚΟΡΙΝΘΟΣ – ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ : Άγιοι Θεόδωροι

6 η ΗΜΕΡΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 Απρίλη 2016

ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ – ΜΕΓΑΡΑ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ : Μέγαρα

7 η ΗΜΕΡΑ ΣΑΒΒΑΤΟ 9 Απρίλη 2016

ΜΕΓΑΡΑ – ΕΛΕΥΣΙΝΑ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ : Ελευσίνα

8 η ΗΜΕΡΑ ΚΥΡΙΑΚΗ 10 Απρίλη 2016

ΕΛΕΥΣΙΝΑ – ΑΘΗΝΑ (Σύνταγμα)

ΣΤΑΣΗ στο Χαϊδάρι

ΕΚΔΗΛΩΣΗ : Αθήνα – Σύνταγμα

– Καθημερινά γίνονται στάσεις και δραστηριότητες στις πόλεις της περιοχής

– Η διανυκτέρευση γίνεται στα αθλητικά κέντρα των αντίστοιχων πόλεων