Το Σάββατο 19 Μαρτίου 2016, στο φιλόξενο ξενοδοχείο ALKYON RESORT & SPA Βραχατίου Κορινθίας, πραγματοποιήθηκε μία αξιόλογη Ημερίδα στην αίθουσα ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ, με θέμα «Οδική Ασφάλεια και Τουρισμός».
Την ημερίδα διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ελλήνων Περιφερειολόγων σε συνεργασία με τον Τουριστικό Οργανισμό Πελοποννήσου, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Ε.Μ.Π.), τον ΕΛΟΤ και με την Περιφέρεια Πελοποννήσου – Περιφερειακή Ενότητα (Π.Ε.) Κορινθίας.
Περιελάμβανε ποικιλία θεμάτων με εμπεριστατωμένες και ενδιαφέρουσες εισηγήσεις ομιλητών και εξειδικευμένων επιστημόνων όπου τόνισαν το πρόβλημα της υψηλής παραβατικότητας που υπάρχει και συγκεκριμένα στις περιοχές της Πελοποννήσου στον τομέα της οδικής ασφάλειας και του τουρισμού όπου κατέθεσαν σειρά προτάσεων για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας, αφού η μείωση των ατυχημάτων όχι µόνο συνεπάγεται μεγάλα οικονομικά οφέλη για την ελληνική οικονομία, αλλά περιλαμβάνει και επενδύσεις που οδηγούν στην ανάπτυξη της χώρας (οδικά δίκτυα, τουρισμός κ.α).
Συγκεκριμένα στην ημερίδα τονίστηκαν οι παρακάτω θεματικοί άξονες:
- Το οικονομικό και κοινωνικό κόστος των νεκρών, τραυματιών και υλικών ζημιών των καταγεγραμμένων οδικών ατυχημάτων µε παθόντες στην Ελλάδα ξεπερνάει τα 3 δις € ετησίως.
- Σημαντικό ρόλο έχει παίξει επίσης τόσο η αναβάθμιση κατά την τελευταία δεκαετία του κύριου οδικού δικτύου της χώρας σε αυτοκινητόδρομους, όσο και η εξέλιξη της τεχνολογίας των οχημάτων (παθητική ασφάλεια) η οποία συμβάλει στη μείωση των συνεπειών των ατυχημάτων.
- Επιπλέον, η σημαντική μείωση της τελευταίας τετραετίας οφείλεται και στην εισαγωγή του νέου ΚΟΚ το 2007, στην οικονομική κρίση και στη συνεπαγόμενη σημαντική αλλαγή των χαρακτηριστικών της κυκλοφορίας και της συμπεριφοράς των οδηγών.
Οι βασικοί παράγοντες που ευθύνονται στην πρόκληση των οδικών ατυχημάτων είναι:
- Η πλειονότητα των Ελλήνων οδηγεί επιθετικά και µε ταχύτητα ακατάλληλη για τις επικρατούσες κυκλοφοριακές συνθήκες, αψηφώντας τον κίνδυνο.
- Τα υψηλά ποσοστά κυκλοφορίας μοτοσικλετιστών.
- Τα χαμηλά ποσοστά χρήσης ζώνης και κράνους, ιδίως στους συνεπιβάτες.
- Η ανοργάνωτη και απροστάτευτη κυκλοφορία ευάλωτων χρηστών της οδού.
- Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και µε χρήση κινητού τηλεφώνου.
- Η γενικευμένη επιθετική οδήγηση.
Όσον αφορά τη σύνδεση του οδικού δικτύου με τον τομέα του τουρισμού οι προτάσεις που κατατέθηκαν ήταν οι κάτωθι:
- Το οδικό δίκτυο και κυρίως το μήκος των αυτοκινητοδρόμων, καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την έκταση, την ποιότητα και την ποσότητα των προσφερομένων υπηρεσιών στον κλάδο των οδικών μεταφορών αλλά και των τουριστικών υπηρεσιών.
- Για την απρόσκοπτη πραγματοποίηση και ανάπτυξη των οδικών μεταφορών σε μία χώρα, το οδικό της δίκτυο οφείλει να συνδέει τις πύλες εισόδου επισκεπτών με τους τουριστικούς προορισμούς.
Οι θεμελιώδεις προσδιοριστικοί παράγοντες της αποδοτικότητας και της ελκυστικότητας των οδικών δικτύων αφορούν:
- Την ασφάλεια μετακινήσεων
- Τον χρόνο μεταφοράς
- Το κόστος μεταφοράς
- Την ποιότητα εξυπηρέτησης
- Την απόσταση
Μεταξύ των ομιλητών ήταν και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Πελοποννήσου (Κορινθίας) κος Απόστολος Παπαφωτίου και κος Γεώργιος Πετρίτσης, οι οποίοι μετέφεραν τους χαιρετισμούς του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κου Πέτρου Τατούλη και του Αντιπεριφερειάρχη κου Πελοπίδα Καλλίρη.
Οι δύο Κορίνθιοι Σύμβουλοι επικεντρώθηκαν στη σημασία ενός άρτιου ασφαλούς οδικού δικτύου στην Πελοπόννησο, γεγονός που έχει θετικές επιπτώσεις στη διαβίωση των ταξιδιωτών, αλλά και στην ανάπτυξη της Περιφέρειας και του Νομού. Αναφέρθησαν αναλυτικά στα οδικά έργα που εκτελεί και προγραμματίζει η Περιφέρεια Πελοποννήσου, αλλά και στις σύντονες ενέργειες που κάνει ώστε να γίνονται έργα και από άλλους φορείς δημόσιους και ιδιωτικούς. Αυτά τα έργα έχουν άμεσα αποτελέσματα στη ζωή και την καθημερινότητα των πολιτών, στην αυξημένη διακίνηση προσώπων, προϊόντων, υπηρεσιών με αποτέλεσμα την επιτάχυνση της οικονομικής και τουριστικής ανάπτυξης της Πελοποννήσου και της Κορινθίας, ενώ παράλληλα ο επισκέπτης έρχεται σε αμεσότερη επαφή με τα μνημεία πολιτισμού και τις φυσικές ομορφιές. Όσον αφορά το θέμα του τουρισμού για την Περιφέρεια Πελοποννήσου αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα με ολοκληρωμένες στρατηγικές και αντίστοιχες πολιτικές. Αυτές αφορούν τη σύνδεση της γνώσης της κοινωνίας και των πολιτών με τα μοναδικά αγαθά του τόπου που παράγει η γη και τη σύνδεση του τουρισμού με την τοπική γαστρονομία. Η δε προβολή και αξιοποίηση των μνημείων γίνεται από ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό που στοχεύει στη δημιουργία δικτύων ούτως ώστε η γνώση να είναι σαφής και ορατή για κάθε δημιουργία στον τόπο και στον χρόνο. Μεταξύ των δικτύων σημαντική θέση έχει το δίκτυο των κάστρων, κάστρο-πόλεων, αρχαίων λιμένων, καταδυτικών πάρκων, θεάτρων και Ιερών. Όλα αυτά τα δίκτυα αφορούν μνημεία από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, σε μια εξελικτική πορεία μέσα στο χρόνο.
Στόχος της Περιφέρειας Πελοποννήσου αποτελεί ο κάθε επισκέπτης στην Πελοπόννησο, να έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει και να γευθεί παραδοσιακά εδέσματα από τοπικά ποιοτικά προϊόντα, να μετέχει στα κοινωνικά δρώμενα και να βιώσει τις μοναδικές εμπειρίες των περιοχών και των κατοίκων της Πελοποννήσου. Ακόμη ορίζει και υιοθετεί ένα νέο στρατηγικό σχεδιασμό με προοπτική, ευελιξία, καινοτομία και προσφέρει δυνατότητες μόχλευσης και κινητικότητας της οικονομίας.